Logo image
Logo image

3 luonnollista ratkaisua peräaukon haavaumien hoitamiseksi

3 minuuttia
Vaikka se ei olekaan varsinainen hoitokeino vaan oireiden lievitystapa, jos peräaukossa on haavaumia kannattaa silloin syödä paljon kuituja ja juoda runsaasti vettä, sillä ne edistävät tervettä suolen toimintaa ja ehkäisevät kuormitusta.
3 luonnollista ratkaisua peräaukon haavaumien hoitamiseksi
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Peräaukon haavaumat ovat pahoja ja kivuliaita ongelmia, joista monet ihmiset kärsivät, mutta joista he vaikenevat. Kyseessä voi olla akuutti tai krooninen vaiva, joka pitäisi hoitaa niin pian kuin mahdollista välttyäkseen liialliselta veren menetykseltä ja säädelläksesi suoliston liikkeitä.

Tässä artikkelissa kerromme joistakin parhaimmista luonnollisista ratkaisuista peräaukon haavaumien lievittämiseksi.

Ehkäise ja hoida peräaukon haavaumat käyttämällä kotihoitokeinoja kuten kylmää vettä, aloe veraa, kookosöljyä ja kehäkukkaa.

Mistä peräaukon haavaumat johtuvat?

Peräaukon haavauma on pieni repeämä peräsuolen limakalvolla. Sen pääaiheuttajina ovat ummetus ja suurien ulosteiden läpikulku. Se voi olla erittäin kivulias ongelma, joka aiheuttaa verenvuotoa sekä pitkän ja vaikean paranemisprosessin.

Peräaukon haavauman hoitoon pitäisi kuulua:

 • Säännöllinen suolen toiminta ja runsas nesteytys välttyäksesi ongelman pahenemiselta.
 • Ulkoisten hoitojen käyttö, jotka lievittävät kipua ja edistävät nopeaa parantumista.
Some figure

Kuinka voit säädellä suolen toimintaa?

Jos kärsit suoliston toimintahäiriöstä, et välttämättä löydä helpotusta lääkkeistä. Edes luontaishoidot eivät aina tarjoa pitkäaikaisia tuloksia, vaan ovat ennemminkin nopeita helpotuksia ongelman lievittämiseksi. Pitkäaikaiseen ratkaisuun sisältyy päivittäisten ruokailutottumusten ja elämäntyylin muuttaminen:

 • Ruokavaliosi tulisi perustua hedelmiin ja vihanneksiin, sekä raakoihin että keitettyihin (mehut, smoothiet, salaatit, paistokset ja niin edelleen). Näitä pitäisi löytyä lautaseltasi jokaisen aterian yhteydessä.
 • Aina kun vain mahdollista, valitse täysjyväruokia, joita ei ole puhdistettu (jyvät, jauhot, pasta ja niin edelleen).
 • Kun syöt paljon kuituja, kehosi tarvitsee vettä sen prosessoimiseksi. Juo vähintään kaksi litraa vettä päivittäin syömiesi aterioiden aikana juotujen lisäksi.
 • Älä unohda lisätä hernekasveja, pähkinöitä ja siemeniä viikoittaiseen ruokalistaasi.
 • Harrasta liikuntaa 2-3 kertaa viikossa ja välttele vähän liikkuvaa elämäntyyliä, etenkin jos töissä istut pitkiä aikoja päivän aikana.
 • Taistele stressiä ja muita ahdistushäiriöitä vastaan.
Some figure

Hoida peräaukon haavaumat luonnollisesti

1. Kylmä vesi

Jos sinulla on peräaukon haavauma, haluat varmasti välitöntä helpotusta kipuun, joka tulee odottamattomina hetkinä. Vaikka se ei parannakaan ongelmaasi, voi kylmä vesi rauhoittaa kipua välittömästi. Varmista, että yhdistät sen muiden hoitojen kanssa.

Sinun tulisi laittaa kylmää vettä suoraan vahingoittuneelle alueelle. Se on helpointa tehdä suihkussa tai käsisuihkulla pöntöllä istuessa. Jos näihin ei ole mahdollisuuksia, voit käyttää pientä pyyhettä joka on kostutettu kylmässä vedessä ja levittää sen alueelle hetkeksi.

Peräaukon haavaumista kärsivien ihmisten tulisi vältellä perinteistä vessapaperia, joka voi pahentaa tätä ongelmaa. Sen sijaan pitäisi käyttää kosteita liinoja tai käsisuihkua tarpeiden suorittamisen jälkeen.

2. Terveellinen kasviöljy

Kylmä vesi on loistava hoito hetkelliseen epämukavuuteen. Ehkäistäksesi tai hoitaaksesi peräaukon haavaumia, sinun tulisi kosteuttaa ja suojata tämä herkkä kehon alue. Siihen voidaan käyttää luontaistuotteita, joten vältä kemiallisten aineiden käyttöä, joilla on negatiivisia vaikutuksia.

Yksinkertaisimpaan ja tehokkaimpaan hoitoon kuuluu kasviöljyn käyttö. Se ravitsee ihoa syvältä ja tekee siitä joustavamman, mikä ehkäisee uusien haavaumien syntymistä.

 • Parhaat vaihtoehdot ovat manteli-, vehnänalkio- ja oliiviöljy.
 • Voit myös lisätä hieman sypressistä tehtyä eteeristä öljyä edistääksesi hyvää verenkiertoa.
Some figure

3. Parantavat hoidot

Ihon kosteuttamisen lisäksi voi myös tehdä kotitekoisen hoidon, joka auttaa nopeuttamaan paranemisprosessia. Sillä on uudistavia ominaisuuksia, jotka sulkevat haavauman niin pian kuin mahdollista. Tämä hoito on myös tulehduksen vastainen, ravitseva ja rauhoittaa ihoa.

Ainesosat

 • 2 rkl aloe vera -geeliä (voit käyttää aloe veran lehdestä uutettua aloe vera -geeliä tai voit ostaa valmista voidetta kaupasta)
 • 1 rkl ruusunmarjaöljyä

Valmistus ja käyttö

 • Yhdistä aloe vera ja ruusunmarjaöljy.
 • Levitä sitä vahingoittuneelle alueelle useita kertoja päivässä ja jokaisen suihkussa käynnin jälkeen.
Some figure

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jahnny, B., & Ashurst, J. V. Anal fissures. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. 2020.
 • Nelson, R. (2017). Anal fissure. In Complications of Anorectal Surgery: Prevention and Management.
 • Nelson, R. L., Thomas, K., Morgan, J., & Jones, A. (2012). Non surgical therapy for anal fissure. In Cochrane Database of Systematic Reviews.
 • Rajaratnam, S., & Lindsey, I. (2014). Chronic anal fissure. In Anus: Surgical Treatment and Pathology.
 • Schlichtemeier S, Engel A. Anal fissure. Aust Prescr. 2016 Feb;39(1):14-7.
 • Stachowska E, Maciejewska D, Palma J, Jamioł-Milc D, Szczuko M, Marlicz W, Wunsch E, Skonieczna-Żydecka K. Improvement of bowel movements among people with a sedentary lifestyle after prebiotic snack supply – preliminary study. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):73-80.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.