Yksinkertainen verikoe voi pystyä paikantamaan kasvaimen

Kuolevan solusi DNA:ssa tapahtuvan muutoksen ansiosta, ja kun nämä solut menevät verenkiertosi läpi, yksinkertainen testi voi olla riittävä jäljittämään vahingoittuneet kudokset.
Yksinkertainen verikoe voi pystyä paikantamaan kasvaimen

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Varhainen syöpäkasvainten jäljittäminen on edelleen yksi suurimmista päähaasteista lääketieteelle. Lääkärit voivat usein pystyä paikantamaan kasvaimen, mutta eivät läheskään aina.

Nykyään on olemassa kliinisiä kokeita ja testejä, jotka pystyvät löytämään pahoja soluja. Tämä on etenkin helppo tehdä kun ne ovat edenneet kaikista edistyneimmälle tasolle.

Näiden testien joukossa verikokeet ovat olleet erittäin tehokkaita. Ne voivat jäljittää syövän olemassaolon tunnistamalla DNA:n, jonka kasvainsolut muodostavat kuollessaan. Nämä ovat kuitenkin pinnallisia testejä, eivätkä ne kerro tarkalleen missä kasvain on.

Yllättäen tämä tilanne on muuttumassa. Tämä on uuden edistyksen ansiota, jonka bioinsinöörien ryhmä  University of Californiassa, San Diegossa saavutti.

Nämä asiantuntijat ovat pystyneet kehittämään uudenlaisen verikokeen. Tämä testi ei vain jäljitä syöpää, vaan se onnistuu myös paikantamaan kasvaimen.

Uusi analyysi lupaa varhaisempaa diagnoosia. Samanaikaisesti se voi auttaa potilaita välttämään hankalia leikkauksia.

Tutkimus

verikoe voi auttaa paikantamaan kasvaimen

 

University of Californian bioinsinöörit ovat kehittäneet uuden verikokeen, joka on erilainen kuin jo olemassa olevat testit. Se kykenee löytämään syövän aikaisemmin ja tarkemmin.

Tulokset julkaistiin Nature Genetics -lehdessä. Tämän löydöksen merkityksellisyys erottautuu artikkelissa kun puhutaan tätä vaarallista sairautta vastaan taistelemisesta.

He löysivät tutkimuksessa että kun kasvain alkaa kasvaa tietyssä osassa kehoasi, pahanlaatuiset solut kilpailevat terveiden solujen kanssa ravinteista ja tilasta. Tässä prosessissa soluja alkaa kuolla.

Kuolevien solujen DNA liikkuu verenkierrossa.Tämä voi auttaa aloittamaan hyökkäyksen alaisina olevien kudosten jäljittämistä.

verikoe

He löysivät DNA “-allekirjoituksia” erilaisilta soluilta, mikä oli avainasemassa määrittelemään sen, missä osassa kasvain oli. Lisäksi he löysivät metylaatioalleelit CpG DNA -molekyylien sisältä.

Uniikki solujen identiteetti

Yleisesti tutkijat voivat tunnistaa jokaisen kehon kudoksen niiden uniikkien metylaatioalleelien perusteella.

Kun Zhang, tekniikan alan professori University of Californiassa, San Diegossa ja tutkimuksen päätutkija, selitti:

“Teimme tämän löydöksen vahingossa. Alunperin otimme perinteisen lähestymistavan ja etsimme vain syöpäsolujen signaaleja, ja yritimme löytää mistä ne tulivat. Mutta näimme myös enemmän signaaleja muista soluista ja tajusimme, että jos integroimme kummatkin signaalit yhteen, voimme itse asiassa määritellä kasvaimen läsnä- tai poissaolon, ja missä kasvain kasvaa.” 

Kokeillakseen metodia tutkijat kehittivät tietokannan. Tähän tietokantaan he sisällyttivät kaikki  CpG -metylaatiokuviot kehon sisäelimissä. Tähän lukeutui:

  • Maksa
  • Suolisto
  • Keuhkot
  • Aivot
  • Munuaiset
  • Perna
  • Haima
  • Veri
veri

Samaan aikaan he myös tekivät analyysin kasvain-, ja verinäytteistä University of Californian Moores Cancer Centeristä. Tämä auttoi heitä tunnistamaan syövän tietyt geneettiset merkkaajat.

Lisäksi he katsoivat verinäytteitä potilailta joilla oli syöpä, sekä potilailta joilla ei ollut kasvaimia. Tästä he pystyivät löytämään syövän merkkaajat potilaiden kudosten sisältämistä metylaatiokuvioista.

Tuloksena asiantuntijat ovat luetteloineet testin kaksinkertaiseksi todennusprosessiksi.

Tuloksista huolimatta tutkijaryhmä on päättänyt olla varovainen. Toistaiseksi tämä on vain todiste konseptista. 

“Siirtääksemme tutkimuksen kliiniseen vaiheeseen, meidän tulee työskennellä onkologien kanssa pystyäksemme optimoimaan ja parantamaan tätä metodia”, Zhang sanoi.

Kaikesta huolimatta se on erittäin lupaava ja kiinnostava kehitys jota seurata.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.