14 varoitusmerkkiä MS-taudista

Ennen kuin potilas saa lääketieteellisen diagnoosin tilastaan, multippeliskleroosi eli MS-tauti voi aiheuttaa tiettyjä oireita, jotka saattavat antaa vihjettä siitä, että tämä sairaus on kehittymässä. Jatka lukemista, jotta saisit tietää aiheesta tarkemmin.
14 varoitusmerkkiä MS-taudista

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yksi kaikkein vaikeimmin selvitettävistä sairauksista nykypäivän tieteessä on multippeliskleroosi eli MS- tauti. Itse asiassa sen  syyt ovat vieläkin mysteeri neurologeille. Tässä artikkelissa kerromme 14 varoitusmerkkiä MS- taudista.

On mahdollista, että joissakin tapauksissa MS-taudin havaitseminen on vaikeaa, kun taas toisissa tapauksissa voi esiintyä monenlaista varoitusmerkkiä MS- taudista, niin että ei ole mitään epäilystä sairauden kehittymisestä.

Varmaa on kuitenkin seuraava: tämä sairaus tulee helpommin naisille ja niille, joiden ikä on 20-40 välillä.

Tällä kertaa haluammekin katsoa tarkemmin sitä, kuinka MS-tauti voidaan havaita – jatka lukemista, jotta olisit tietoinen tämän vakavan sairauden oireista!

14 varoitusmerkkiä MS- taudista

Kiinnitä tarkasti huomiota seuraaviin oireisiin, sillä ne saattavat kertoa MS-taudin kehittymisestä.

Jokainen niistä yksinään voi olla merkki jostain muustakin ongelmasta, mutta jos ne sen sijaan ilmaantuvat yhdessä, kannattaisi käydä lääkärissä, jotta saisit asiantuntijan arvion tilanteestasi.

1. Heikko olo

MS- taudista kärsivät tuntevat olonsa väsyneeksi ja liikkuvat hitaasti, ja tämä johtuu etenkin jalkojen väsymisestä.

On tärkeää kiinnittää huomiota asiaan, jos joku, joka on yleensä hyvin aktiivinen, äkillisesti muuttuu väsyneeksi ilman mitään selkeää syytä.

2. Tasapainon menetys

14 varoitusmerkkiä MS- taudista - yksi niistä voi olla tasapainon menetys.

 

Tasapainon menetyksen oiretta voi esiintyä kävellessä esiintyvän vapinan yhteydessä. Se voi myös käsittää epätasapainoa, kun henkilö seisoo. Tasapainon menetys tuntuu samalta, kun ihmistä pyörryttää ja hän menettää äkillisesti tasapainonsa.

Ennen kuin alat kuitenkaan huolestua, sulje pois muut sellaiset terveyteen vaikuttavat ongelmat, jotka voivat olla syynä tähän ilmiöön.

3. Epävakaus koordinaatiossa

Tähän kuuluu kömpelyys raajojen hallinnassa ja liikuttamisessa.

Jos sinulla on MS-tauti, et välttämättä pysty ojentamaan käsivarsiasi silloin kun haluat, ja jalkasi eivät välttämättä tottele aivojesi antamia käskyjä. Lisäksi ihminen saattaa kävellä jäykemmin kuin aikaisemmin.

4. Käden hallinnan väheneminen

MS- taudista kärsivän käsissä saattaa ilmetä heikkoutta.

 

Kun MS-tautia alkaa ilmetä, ihmisellä on käsien hallinnan hankaluutta, ja tämä on yksi hyvin helposti huomattava oire.

Voit tällöin todella tunnistaa ongelman, sillä et voi enää nostaa esineitä, tai sinulla on vaikeuksia pitää niitä käsissäsi.

5. Lihaskrampit

On hyvin tavallista kokea MS-taudin yhteydessä lihasten kireyttä, kipua ja kramppaamista.

Koska tämä oire saattaa myös olla muun tyyppisten asioiden seurausta, kuten vaikkapa diabeteksen, on tärkeää  käydä asiantuntijan vastaanotolla, jotta voisit saada kaikki soveltuvat kokeet asian selvittämiseksi.

6. Ongelmat näkökyvyn kanssa

MS- tauti saattaa aiheuttaa näkökyvyn muutoksia.

 

Tämä on kaikkein huomattavin MS-taudin oireista, ja siihen liittyen saattaa tulla seuraavia ongelmia:

  • tahdoton silmien liikkuminen
  • sumea näkö
  • tulehdus
  • kahtena näkeminen
  • hyvin harvoin voi olla myös lopullista näkökyvyn menetystä

7. Aistien häiriintyminen

Kihelmöinti, tunnottomuus ja polttava tunne ovat ilmiöitä, joita iholla saattaa olla.

Tämän tyyppiset tuntemukset voivat kuitenkin olla myös vakavien verenkierron ongelmien syytä. Tulisi tarkkailla sitä, kuinka usein näitä tuntemuksia tulee, ja sulkea ensin pois muut mahdolliset aiheuttajat.

8. Muutokset puhekyvyssä

Ne, joilla on MS-tauti, saattavat muodostaa sanoja vaivalloisesti, ja sanat saattavat myös tulla ulos selkeästi hitaammin kuin normaalisti.

Tämä on erityisen helposti huomattavaa, varsinkin jos sitä esiintyy sellaisella ihmisellä, jolla ei ole aikaisemmin ollut tämänkaltaisia ongelmia. Viestinnän sujuvuus ja selkeys saattavat vähentyä MS-taudin ollessa kyseessä.

9. Väsymys

Fatiikki eli äärimmäinen väsymys on yksi MS- taudin oireista.

 

Väsymys on yksi kaikkein vaikeimmista oireista, joita MS-taudista kärsivä ihminen kokee.

Se estää potilasta pitämästä asennettaan positiivisena, kun hän saa diagnoosin kyseisestä sairaudesta. Tavalliset päivittäiset asiat, joiden kanssa ei aikaisemmin ole ollut mitään ongelmaa, ovat väsymyksen takia MS-taudin ilmaannuttua vaikeasti hoidettavissa.

10. Inkontinenssi

Rakon hallinta muuttuu haasteelliseksi, kun MS-tauti alkaa kehittyä, ja monilla potilailla on seuraavia ongelmia:

  • epätäydellistä suoliston ja rakon tyhjentymistä, tai sen tapahtumista väärinä hetkinä
  • liiallinen tarve käydä virtsaamassa
  • kuten diabeteksenkin kohdalla, MS-tauti aiheuttaa lisääntynyttä tarvetta käydä virtsaamassa yöllä

11. Seksuaalinen haluttomuus

MS- tauti saattaa poistaa seksuaaliset halut.

 

MS-tauti saattaa poistaa seksuaalisen halun. Lisäksi miehillä ilmenee usein ennenaikaista siemensyöksyä.

Naiset lakkaavat harrastamasta seksiä aktiivisesti, sillä heillä ei enää välttämättä ole seksuaalista nautinnon tunnetta, ja he saattavat kärsi emättimen kuivuudesta.

12. Kognitiiviset vaikutukset

Lisäksi MS-taudin yhteydessä usein ilmenee lyhyen aikavälin muistin puutteellisuutta sekä ongelmia keskittymisessä.

Potilaan kyky analysoida asioita saattaa huonontua vähitellen siihen pisteeseen asti, että hän ei enää ymmärrä hyvin helppoja ja tavallisia olosuhteita.

13. Vapina

Ihmiselle saattaa myös tulla selittämättömiä lihaskramppien jaksoja, jolloin keho alkaa vapista ikään kuin henkilöllä olisi kylmä, vaikka ilma olisikin lämmin.

14. Ihon nipistely

Sen lisäksi, että MS-taudista kärsivällä on kaikkia aikaisemmin mainitsemiamme oireita, eräs hyvin epämiellyttävä ja kivulias seuraus on tämä, eli iholla tuntuva pistely. Pistely saattaa tuntua, kuin tästä kärsivää henkilöä pisteltäisiin terävillä esineillä, mikä aiheuttaa luonnollisesti suurta kipua.

Ole tarkkaavainen itsesi sekä läheistesi kohdalla

Kuten voit huomata, on monenlaista varoitusmerkkiä MS- taudista, jotka vähentävät taudista kärsivän ihmisen elämänlaatua suuresti.

Vaikka ei olekaan mitään tapaa estää tätä sairautta, neurologit suosittelevat auringossa oleilua aamuisin, jotta keho saisi tarvitsemaansa D-vitamiinia. Monissa tapauksissa tätä vitamiinia nimittäin puuttuu MS-taudista kärsivillä potilailla.

Nyt kun tiedät MS- taudin ensioireet, voit tunnistaa ne, jos niitä esiintyy omalla kohdallasi, ja kääntyä lääkärin puoleen tarpeen tullessa ja varhaisessa vaiheessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
  • Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
  • Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
  • Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
  • Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
  • Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
  • Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
  • Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
  • Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
  • Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.