Logo image
Logo image

12 parasta ruokaa valtimotukosten poistamiseksi

4 minuuttia
Sen lisäksi, että alat nauttia näitä tuotteita osana arjen ruokavaliotasi, sinun tulee valtimoiden tukkeutumien poistamiseksi alkaa välttää sellaisia huonoja tapoja kuten alkoholin juonti ja tupakointi. Lisäksi tulisi harrastaa säännöllisesti liikuntaa.
12 parasta ruokaa valtimotukosten poistamiseksi
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

“Olet sitä, mitä syöt.” Näin sanotaan usein, ja väittämä on erittäin totta myös silloin, kun haluat välttää valtimoiden tukokset, sekä muut verisuoniin liittyvät terveysongelmat. Jatka lukemista niin kerromme lisää aiheesta!

Ihmiset, jotka syövät epäterveellisesti, tulevat kärsimään tämän tottumuksen seurauksena. Haittoina ovat liikalihavuus, kohonnut kolesterolitaso, korkea verenpaine ja muut oireet, joihin kuuluvat myös valtimoiden tukkeutuminen. Tämä on asia, joka voi vaikuttaa ihmisen terveyteen vakavalla tavalla.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa parhaista tuotteista joiden avulla voit torjua valtimoiden tukokset ja sydänongelmat ruoan avulla.

Jatka lukemista ja lisää nämä tuotteet omaan päivittäiseen ruokavalioosi, jos terveytesi on sinulle tärkeä – näin taistelet valtimoiden tukkeutumista vastaan tekemällä pieniä muutoksia ravintoa koskeviin tottumuksiisi.

Torju valtimoiden tukokset näiden ruokien avulla

Some figure

Etenevä valtimotukos (ateroskleroosi) on sairaus, joka on yhä yleisempi länsimaissa.

Se aiheuttaa enemmän kuolemia vuosittain kuin tupakointi tai alkoholi. Pahinta kaikessa on kuitenkin se, että kyseessä on hiljainen vihollinen, jolla ei ole mitään merkkejä.

Valtimoiden seinämät täyttyvät tällöin rasvoista, jotka ovat peräisin syödystä ruoasta.

Jos ruokavaliosi perustuu runsaasti kaloreita sisältävään, rasvaiseen ja sokeriseen ravintoon, on todennäköisempää, että sinulle kehittyy kohonnut kolesterolitaso, korkea verenpaine ja verenkierron ongelmia.

Lisäksi tällainen ruokavalio lisää riskiä saada sydänsairauksia.

Jotta voisit välttää näitä sairauksia sekä voida muutenkin paremmin, suosittelemme seuraavien ruokien lisäämistä päivittäiseen ruokavalioon – jatka lukemista ja tartu tilaisuuteen!

1. Valkosipuli

Some figure

Tämä on yksi niistä ruoista, joita kannattaa aina pitää valmiiksi kotona. Saat valkosipulista mahtavaa makua lukemattomiin aterioihin.

Se sisältää runsaasti antioksidantteja, ja tällä kasvilla on kyky taistella vapaita radikaaleja vastaan. Lisäksi se vähentää kolesterolin määrää, alentaa verenpainetta sekä tehostaa veren virtausta.

Yksi valkosipulinkynsi päivässä on tapa, jonka avulla voit poistaa valtimoiden tukokset. Lisäksi tämä tottumus estää rasvan kertymistä.

2. Oliiviöljy

Tämä on kaikkein terveellisin saatavilla oleva öljy, ja lisäksi hyötynä on se, että sitä voidaan käyttää monen tyyppisissä ruoissa.

Oliiviöljyä voidaan laittaa salaatinkastikkeisiin, ja lisäksi se antaa lihalle ja kalalle erityistä makua.

Se on hyvin terveellinen öljy, joka ei aiheuta kolesterolin kertymistä valtimoihin. Lisäksi se on hyväksi sydämelle yleisesti ottaen.

Me suosittelemme kuitenkin tämän tuotteen käyttöä vain kohtuullisissa määrissä, sillä oliiviöljy sisältää runsaasti kaloreita.

3. Avokado

Some figure

Avokadolla on samanlaisia ominaisuuksia kuin oliiviöljyllä. Ensinnäkin se sisältää tärkeitä rasvahappoja, ja lisäksi avokado estää valtimoihin kertyneen rasvan hapettumista. Etuna on myös se, että tämä hedelmä alentaa kolesterolia sekä saa aikaan kylläisen olon.

Lisää avokado osaksi ruokavaliotasi siten, että laitat sitä salaatteihin tai käytät sitä majoneesin korvaavana aineksena.

4. Kaura

Yksi niistä aineksista, joita ei kannata jättää pois aamiaisesta, on kaura. Tämä johtuu siitä, että kaura saa olon täydeksi, ja lisäksi se antaa energiaa sekä neutralisoi kolesterolin kykyä jäädä kiinni valtimoiden seinämiin.

Me suosittelemme jogurtin tai maidon nauttimista kauran kanssa joka aamu, ja voit lisätä sekaan myös hedelmiä.

5. Hedelmät, joissa on pektiiniä

Some figure

Tähän ryhmään sisältyvät muun muassa mansikka, omena, greippi ja viinirypäleet.

Nämä hedelmät sisältävät runsaasti pektiiniä, joka on liukeneva kuitu, ja se vähentää LDL-kolesterolin määrää kehossa (low-density lipoproteins).

Käytä näitä hedelmiä korvataksesi rasvaiset ja runsaasti kaloreita sisältävät ruoat aamun ja iltapäivän keskivaiheilla. 

Jos syöt tällaisia hedelmiä säännöllisesti, pystyt parantamaan terveyttäsi yleisesti sekä vähennät riskiäsi saada sydänsairauksia.

6. Parsa

Tämä on tuote, joka on erittäin terveellinen, ja parsalla on erinomaisia vaikutuksia kehossa.

Parsa on avuksi esimerkiksi valtimoiden tukosten poistamisessa luonnollisin keinoin, ja lisäksi se auttaa vähentämään huonon eli LDL-kolesterolin määrää veressä. Se myös estää verihyytymien syntyä.

Keitettynä, kuullotettuna, paistettuna tai grillattuna – näiden pienten vihreiden kasvisten valmistuksen tavat ovat lukuisat!

7. Granaattiomena

Some figure

Tässä tarkoitamme erityisesti granaattiomenasta saatavaa mehua, sillä se tarjoaa keholle suuren määrän antioksididantteja (enemmän kuin appelsiini, karpalo tai mustaherukka mehun muodossa nautittuina).

Granaattiomenasta saatava runsas ja tummanpunainen mehu vähentää sitä vahinkoa, jonka rasva aiheuttaa kertyessään valtimoihin.

Kupillinen aamiaisella on jo riittävä määrä, ja jotta saisit tästä hedelmästä kaikkein suurimmat mahdolliset hyödyt, nauti mehua luonnollisena (itsetehtynä, mikäli vain mahdollista).

8. Soija

Soija ja siitä saadut tuotteet (mukaan lukien tofu) vähentävät hiukan kehossa olevaa huonoa kolesterolia, eli LDL-kolesterolia.

Jos syöt sitä kolme ruokalusikallista päivittäin, pystyt pitämään sydämesi terveyden hyvänä.

Varmista kuitenkin, että kyseessä on luonnonmukaisesti tuotettu soija, ja lisäksi syö tofua lihan sijasta.

9. Parsakaali

Some figure

Tämä herkullinen kasvis pitää sisällään runsaasti K-vitamiinia, joka auttaa kalsiumia tehostamaan kehon luonnollisia prosesseja.

Lisäksi parsakaali antaa runsaasti kuitua sekä edistää hyvää valtimoiden toimintaa.

Voit nauttia sitä höyrytettynä, kuullotettuna pienen (oliivi)öljymäärän kera tai vaikkapa aineksena laatikoita valmistaessasi.

10. Rasvainen kala

Tämä ryhmä kalaa koostuu seuraavista lajikkeista:

 • lohi
 • tonnikala
 • silakka
 • makrilli
 • sardiini
 • taimen

Nämä ovat terveellisiä kalalajikkeita siksi, että niistä saadaan runsaasti hyvinvointia edistäviä Omega-3 -happoja. Nämä hapot ovat tarpeellisia, jotta voisit poistaa tukokset valtimoistasi.

Lisäksi ne estävät verihyytymien muodostumista sekä tasapainottavat verenpainetta.

Yritä syödä ainakin yhtä näistä kalalajeista höyrytettynä, uunissa paistettuna tai grillattuna kolme kertaa viikossa.

11. Munakoiso

Some figure

Tämä tumma kasvis puhdistaa valtimoita sekä vähentää kolesterolia veressä niin paljon kuin vain mahdollista.

Tämä johtuu siitä, että munakoisossa on liukenevaa kuitua. Tämä on elintärkeä ravinne hyvän sydämen terveyden takaamiseksi.

Parasta kaikesta on se, että kyseessä on hyvin monipuolinen aines, ja sitä voidaan nauttia lukuisilla erilaisilla tavoilla.

12. Kurkuma

Tämä keltainen mauste antaa rualle erityistä makua, ja lisäksi sen hyötyinä ovat monet kiintoisat ominaisuudet.

Ensinnäkin se on tulehtuneisuutta torjuva tuote, ja se vähentää sitä vahinkoa, jonka rasva aiheuttaa valtimoiden seinämissä.

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, ota huomioon, että kurkuma vähentää verihyytymien riskiä.

Kokeile näitä 12 tuotetta, jos haluat luonnollisin konstein edistää valtimoidesi puhdistumista tukoksista – pystyt vaikuttamaan terveyteesi helposti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
 • Blekkenhorst, L. C., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Woodman, R. J., Devine, A., Bondonno, N. P., Lim, W. H., Zhu, K., Beilin, L. J., Thompson, P. L., Prince, R. L., & Hodgson, J. M. (2018). Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association7(8), e008391. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.008391
 • Cherubini, A., Vigna, G. B., Zuliani, G., Ruggiero, C., Senin, U., & Fellin, R. (2005). Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current pharmaceutical design11(16), 2017–2032. https://doi.org/10.2174/1381612054065783
 • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
 • Marion, B. R. (2004). Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Disponible en https://agresearchmag.ars.usda.gov/ar/archive/2004/jun/oats0604.pdf
 • Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
 • Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
 • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation research122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008
 • Riccardi, G., Giosuè, A., Calabrese, I., & Vaccaro, O. (2022). Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular research118(5), 1188–1204. https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
 • Serna-Saldívar, S. O., Hernández, D., S. (2020). Dietary Fiber in Cereals, Legumes, Pseudocereals and Other Seeds. In: Welti-Chanes, J., Serna-Saldívar, S., Campanella, O., Tejada-Ortigoza, V. (eds) Science and Technology of Fibers in Food Systems. Food Engineering Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38654-2_5
 • Thushara, R. M., Gangadaran, S., Solati, Z., & Moghadasian, M. H. (2016). Cardiovascular benefits of probiotics: a review of experimental and clinical studies. Food & function7(2), 632–642. https://doi.org/10.1039/c5fo01190f
 • Uthumporn, U., Fazilah, A., Tajul, A. Y., Murad, M. (2016). Physico-chemical and Antioxidant Properties of Eggplant Flour as a Functional Ingredient. Advance Journal of Food Science and Technology, 12(5):235-243. DOI:10.19026/ajfst.12.2905
 • Wei, T., Liu, J., Zhang, D., Wang, X., Li, G., Ma, R., Chen, G., Lin, X., & Guo, X. (2021). The Relationship Between Nutrition and Atherosclerosis. Frontiers in bioengineering and biotechnology9, 635504. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.635504
 • Weschenfelder, C., Lorenzon-dos-Santos, J., Lopes-de-Sousa, A. P., Paiva-de-Camposa, V., Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 05 (07). DOI: 10.4236/ojemd.2015.57010
 • Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients9(6), 598. https://doi.org/10.3390/nu9060598

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.