12 oluen loistavaa hyötyä

Oluella on monia yllättäviä terveyshyötyjä.
12 oluen loistavaa hyötyä

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Kesäisin, kun ilma on tukahduttavan kuuma, mikä olisikaan parampi nautinto kuin kylmä olut. Tyypillisesti tämä juoma liitetään myös juhliin, baari-iltoihin, ystävien kokoontumisiin ja moniin muihin hauskoihin hetkiin. Oluella on kuitenkin monen muunkin tyyppisiä hyötyjä kuin vain virvoitus ja rentoutus, sillä sitä kannattaa juoda kohtuullisesti terveydenkin kannalta.

Ehkäise terveysongelmia oluella

Terveydenhoidon asiantuntijat eivät yleensä suosittele olutta ollenkaan, sillä jos ihmiset alkavat pitää sitä pelkästään terveellisenä juomana, lähtee sen nauttiminen mahdollisesti vauhtiin liian lennokkaasti. Oluen hyödyt ovat jopa yllättäviä.  Olut on kuitenkin todistettu ihmisen hyvinvointia edistäväksi juomaksi, mikäli sitä juodaan tietyissä ehdottomissa rajoissa.

Toinen asia, joka kannattaa muistaa tähän juomaan liittyen on se, että yksi annos olutta voi sisältää jopa 220 kaloria, mutta tämä riippuu olutmerkistä ja -tyypistä. Joka tapauksessa olutta on tästäkin syystä hyvä juoda vain kohtuullisesti. Jos pidät nämä varoitukset mielessäsi, voit nauttia oluen mahtavista terveyshyödyistä – jatka siis lukemista, sillä tällä kertaa kerromme  oluen loistavista hyvinvointia edistävistä vaikutuksista.

Olut torjuu unettomuutta

olut auttaa unettomuuteen

 

Olut sisältää kahta yhdistettä, nikotiinihappoa sekä laktoflaviinia (toiselta nimeltään riboflaviini) , ja molemmat näistä edistävät hyvää unensaantia. Jos äkillisesti tunnet itsesi uneliaaksi oluenjuonnin jälkeen, on syynä lähes varmasti näiden kahden yhdisteen vaikutus elimistössäsi.

Olut rentouttaa jalkojasi

Pitkän päivän jälkeen, mikäli olet erittäin rasittunut, jalkasi saattavat näyttää uupuneilta tai turvonneilta. Jotta voisit rauhoittaa niitä, kokeile jalkojesi laittamista kulholliseen olutta. Poreilu saa ne vähitellen rentoutumaan.

Se vähentää stressiä

Mayo Clinic -klinikan mukaan kohtuullinen oluen nauttiminen voi vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta. Suurin suositeltu annos on kuitenkin naisilla 236 ml ja miehillä 473 ml. Stressiä ei siis voi poistaa kovin suurella olutmäärällä!

Se tekee ihostasi terveemmän

olutta ihonhoitoon

 

Olut sisältää vitamiineja ja antioksidantteja, jotka parantavat ihosi terveyttä. Ne auttavat poistamaan epäpuhtauksia sekä stimuloivat uusien solujen kasvua. Itse asiassa olutta käytetään ainesosana monissa eurooppalaistyyppisten kylpylähoitoloiden hoidoissa, joten sen hyödyt ihonhoidossa on kyllä huomattu.

Se helpottaa vaihdevuosien oireita

Oluen sisältämä suuri määrä flavonoideja on yhteydessä kalsitoniinin lisääntymiseen, mikä on tärkeää, mikäli haluat vähentää vaihdevuosien seurauksena tapahtuvaa luiden heikentymistä. Oluessa on kyvykkäitä antioksidantteja, jotka pystyvät estämään ennenaikaista vanhenemista.

Se suojelee sydäntäsi

Kohtuullinen oluen nauttiminen auttaa sinua vähentämään riskiä saada sydänkohtaus jopa 40-60 prosentilla. On todettu, että hiiva voi alentaa huonon kolesterolin tasoja kehossa, ja se pystyy estämään valtimoiden tukkeutumista sekä torjuu verihyytymien syntyä. Hiivan on myös todettu parantavan sydämen ja verisuonien terveyttä yleisesti ottaen.

Se parantaa muistiasi

Olut parantaa muistia

 

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että oluen sisältämä silikoni voi auttaa estämään kognitiivisia ongelmia sekä muistin huononemista. Tähän tutkimusalueeseen liittyen on todettu, että kohtuullinen ja säännöllinen oluenjuonti edistää Alzheimerin taudin torjuntaa.

Se suojaa munuaisia

Pienen olutmäärän juonti päivittäin voi auttaa pitämään munuaisesi terveinä. Suomessa tehty tutkimus on osoittanut, että ne ihmiset, jotka juovat yhden oluen päivässä, omaavat jopa 40 % pienemmän riskin kärsiä munuaiskivistä. Tämä on yhteydessä oluen sisältämään humalaan, joka vahvistaa luita.

Se parantaa ruoansulatusta

Oluesta saa suuren määrän kuitua, joka toimii luonnollisena laksatiivina. Toisin kuin muut juomat, joissa on kuitua, olut pystyy edistämään suolen toimintaa sekä estämään vatsan ja suoliston ongelmia, kuten ummetusta ja ripulia.

Se sisältää runsaasti B-vitamiineja

Olut on mahtava B-vitamiinien lähde. Etenkin tummassa oluessa on hyvä määrä B3-, B6- ja B9-vitamiineja. B3 on tärkeä tekijä kehosi solujen korjaamisen kannalta, kun taas B6 auttaa helpottamaan PMS-oireita. Foolihapon eli B9-vitamiinin on todettu estävän paksusuolen syöpää.

Se parantaa silmiesi terveyttä

olut ehkäisee kaihia

 

Useat tutkimukset USA:ssa ja Kanadassa ovat osoittaneet, että pienen olutmäärän nauttiminen joka päivä voi vähentää kaihin riskiä. Tämä hyöty on erityisen oleellinen diabeteksesta kärsiville, sillä heillä on suurin todennäköisyys kärsiä kyseisestä terveysongelmasta.

Se torjuu flunssaa

Jos juot lämmintä olutta kun sinulla on flunssa, pystyt paremmin hallitsemaan oireitasi sekä nopeuttamaan parantumistasi. Kuuma ohra stimuloi verenkiertoa ja hengitystä, ja se vähentää lihaksissa tuntuvaa kipua sekä vahvistaa vastustuskykyä.

Kuinka paljon olutta kannattaa juoda, ja kuinka usein, jos podet flunssaa?

Laita pullollinen olutta kuumaan veteen lämpiämään, ja lisää sitten juomaan neljä ruookalusikallista hunajaa ennen kuin juot oluen sen vielä ollessa lämmintä.

Hyödynnä siis oluen mahtavat terveysvaikutukset – muista kuitenkin aina suositusmäärät tämän juoman kanssa!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.