6 tapaa, jotka nopeuttavat vanhenemista

Jos kärsit sekä stressistä että masennuksesta, voi tämä aiheuttaa sinulle ennenaikaista vanhenemista. Opettele siis kontrolloimaan kielteisiä tunteitasi ja aseta parempia prioriteetteja, jotta voisit suojella terveyttäsi paremmin.

Ajan kuluminen on tosiasia, mutta se, kuinka paljon tämä vaikuttaa juuri sinuun, riippuu päivittäisistä elämäntavoistasi. Jotkut ihmiset valitsevat kalliit voiteet ja muut ikääntymistä vastaan taistelevat tuotteet, jotta he voisivat estää paremmin ennenaikaisia ryppyjä. Mitäpä jos sanoisimmekin sinulle, että on olemassa helpompiakin tapoja hallita ikääntymisen prosessia ja sen näkyviä vaikutuksia kehossasi? Tällä kertaa kerromme siis sellaisista päivittäisistä tavoista, jotka aiheuttavat ennenaikaista vanhenemista kehossasi – jatka lukemista!

1. Minkälainen nykyinen ruokavaliosi on?

Hampurilaisateria

Tietysti joskus ei vain yksinkertaisesti ole aikaa laittaa ruokaa. On työt ja muut päivän aikana hoidettavat velvollisuudet, ja joskus arjen tahti saa sinut syömään ihan mitä tahansa käsiisi saat – ja nopeasti. Ehkäpä juuri siksi monet ihmiset syövätkin nykyisin valmisruokia, joita he lämmittävät mikrossa päivänsä päätteeksi.

Toinen tavallinen taipumus, joka liittyy usein stressiin, on käyttää keittiössä paljon mausteita, rasvaa, suolaa, lihaa tai valkoista jauhoa ja sokeria. Tällaiset ruoat ovat tietysti täyttäviä, mutta ne aiheuttavat myös turvotusta, painonnousua sekä huonolaatuisen kolesterolin lisääntymistä kehossa.

Se mitä olemme juuri kuvailleet, on aivan liian yleistä nykymaailmassa. Ruokavalion puutteellisuus voi johtaa terveysongelmiin ja ennenaikaiseen vanhenemiseen. Myrkylliset aineet kehossa voivat muuttaa aineenvaihduntaasi, ja nesteiden kertyminen tarkoittaa sitä, että keho ei pysty hankkiutumaan kunnolla eroon myrkyllisistä aineista. Molemmat näistä ilmiöistä tarkoittavat sitä, että iho muuttuu epäterveen näköiseksi ja sameaksi. Kaikki tämä saa sinut vanhenemaan nopeammin.

Mikä on siis ratkaisu tähän ongelmaan? Kannattaa aina muistaa, että terveelliset ruokailutottumukset ovat yhteydessä ulkoiseen kauneuteen. Oikeat tuotteet auttavat sinua suojautumaan vapailta radikaaleilta sekä taistelemaan ajan vaikutuksia vastaan.

Juo paljon appelsiineista, sitruunoista, ananaksesta ja mansikoista valmistettuja luonnollisia mehuja. Valmista itsellesi joka päivä ravinteikas ja monipuolinen salaatti, johon laitat tuoreita vihanneksia, vähärasvaista lihaa tai kalaa ja pähkinöitä. Ja on myös hyvin tärkeää, että sanot hyvästit suolalle ja valkoiselle sokerille. Tulet näkemään tämän päätöksen vaikutukset suoraan peilissäsi!

2. Ole varovainen auringon kanssa

Auringonvalo

On tietysti totta, että kaikki rakastavat aurinkoa – etenkin kesäisin. On kuitenkin myös tärkeää muistaa, että vaikka tiettyinä päivän aikoina auringossa oleilu auttaa sinua saaman tarvitsemasi D-vitamiinin, on tätä oleskelua tarpeellista rajoittaa muun terveyden kannalta.

Auringolle altistuminen nopeuttaa ikääntymisen prosessia kehossamme, ja se onkin ihon terveyden vihollinen, mikäli olet auringossa ulkosalla jatkuvasti ja ilman oikeanlaista suojausta.

Me suosittelemme todella, että käyttäisit jonkinlaista aurinkosuojaa osana päivittäistä ihonhoitorutiiniasi. On olemassa erinomaisia tuotteita tähän tarkoitukseen, ja monet sisältävät sekä meikkiä että voidetta. Näin saat kätevästi tarvitsemasi suojan auringon säteiltä – vaihtoehtoja on monia, joten älä missään nimessä jätä ihoasi suojaamatta.

3. Stressi ja kielteiset tunteet

Nainen itkee

Pitkällä aikavälillä jatkuva kärsimys voi kirjaimellisesti saada sinut vanhenemaan nopeammin. Tämä saattaa kuulostaa liiottelulta, mutta kyseessä on ihan todellinen prosessi, josta tulisi olla tietoinen:

  • Pitkittynyt stressi, joka muuttuu krooniseksi (mikäli se ilmenee joka päivä), saattaa saada koko elämänlaatusi huononemaan. Ajan kuluessa et enää pysty nauttimaan kaikkein yksinkertaisimmistakaan asioista, kuten esimerkiksi rakkaittesi seurasta tai niistä hetkistä, jolloin onni on todellista ja kaikkein perustavanlaatuisimmassa muodossaan.
  • Jos et pysty käsittelemään suruasi ja kärsimystäsi kunnolla, tulee terveytesi kärsimään tästä. Masennus ilmenee aina myös fyysisten oireiden kera, kuten esimerkiksi migreenien, ruoansulatusvaivojen sekä lihas- ja luuongelmien kanssa. Fyysinen ja tunnetason kärsimys saa sinut ikääntymään nopeammin. Tämä on tosiasia, jota ei voi välttää.
  • Yritä siis oppia kontrolloimaan stressitasojasi. Aseta prioriteetteja, ja yritä edistää myönteisiä tunteitasi viettämällä rauhallista ja tasaista elämää, joka on täynnä unelmia, toiveita ja jännittäviä projekteja. Jos pidät elämänlaatusi sellaisena, että nämä asiat ovat läsnä voimakkaasti, tulee sisäinen tasapainosi näkymään ulkoisena kauneutena.

4. Huolehdi aina kehosi kosteutuksesta

Ehkäise ikääntymisen merkit juomalla vettä

Kuinka paljon vettä juot päivän mittaan? Nesteen riittävä saanti on äärimmäisen tärkeää terveen kehon ja hyvän ihon kannalta, ja se vaikuttaa olennaisesti koko hyvinvointiisi. Veden ansioista elimistösi pystyy optimoimaan erään tärkeän toimintonsa, eli myrkkyjen poistamisen – nämä aineet voivat aiheuttaa tulehtuneisuutta ja ennenaikaista vanhenemista.

On siis tärkeää juoda 6-8 lasillista vettä päivässä. Jos et kuitenkaan pidä maustamattoman veden mausta, lisää siihen hiukan sitruunamehua. Todella herkullista!

5. Oletko jumissa rutiineissasi? Tee muutoksia!

Aurinkolasit hiekassa

Me kaikki tiedämme, että tämä ei ole helppoa. Jokaisella on omat päivittäiset velvollisuutensa, mutta on tärkeää muuttaa rutiineja aina silloin tällöin, jotta et päätyisi jumiutumaan. Monotonisuus – jos sinulla ei ole uusia stimuloivia kokemuksia, joiden avulla oppisit sekä kasvaisit ihmisenä – saa kehosi  ja aivojesi aktiivisuuden vähentymään.

Sellainen elämä, jossa ei ole jännittäviä ja stimuloivia kokemuksia jotka rikastuittaisivat sinua, voi tehdä olosi alakuloiseksi ja epämotivoituneeksi. Aivot tarvitsevat päivittäistä aktiivisuutta, jotta ne pysyisivät nuorina ja terveinä. Käytä siis vaikkapa tunti tai kaksi päivässä omaan itseesi – käy kävelyllä, ilmoittaudu verkkokurssille, lue kirjaa, nauti tuulesta… Organisoi vaikka matka aina silloin tällöin, jotta pääsisit kokemaan uusia tuntemuksia ja paikkoja. Kokemus, oppiminen ja elämän rikastuttaminen tulevat pitämään sinut nuorena ja eläväisenä.

6. Kuinka hyvin nukut öisin?

Ehkäise ikääntymisen merkit nukkumalla tarpeeksi

On hyvin tärkeää, että saat häiriötöntä ja hyvälaatuista unta, jotta voisit herätä aamulla levänneenä sekä näyttää terveeltä. Seuraa näitä ohjeita, jotta voisit parantaa unesi laatua:

  • Varmista, että syöt illallista kevyesti, ja että syönnin ajankohta on vähintään kaksi tuntia ennen kuin menet nukkumaan.
  • Laita tietokoneesi pois päältä kaksi tuntia ennen kuin menet sänkyyn, ja tee samoin myös puhelimellesi.
  • Käy lyhyellä kävelyllä – puoli tuntia riittää.
  • Käy kuumassa suihkussa.
  • Juo sitruunamelissaa sisältävä hauduketta tai ruusuvettä.
  • Lue jotakin kirjaa, joka saa mielesi levolliseksi, ja anna unen tulla luonnollisesti.

Aloita noudattamaan näitä pieniä vinkkejä päivittäin, jotta voisit nauttia paremmasta elämänlaadusta. Näin pystyt varmistamaan, että ajan kuluminen ei omalla kohdallasi tule tuntumaan liian karulta.