Epäsäännöllinen kuukautiskierto: 4 merkkiä

· lokakuu 30, 2018
Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi johtua vain stressistä. Mutta jos kuukautiset ovat toistuvasti epäsäännölliset, on parasta käydä gynekologin tarkastuksessa.

Heti kuukautisten alettua naisen olisi hyvä pitää silmällä kuukautiskiertoaan ja kirjata siitä ylös joitakin asioita. Oman kuukautiskierron tarkkailu auttaa tunnistamaan, milloin kierto on epäsäännöllinen tai kuukautiset epänormaalit.

Nuorena, kuukautisten vasta alettua, epäsäännöllinen kuukautiskierto on tavallista. Normaali kuukautiskierto kestää 28-30 päivää, mutta joillakin naisilla kierto voi olla jopa 32 päivää.

Normaalit kuukautiset kestävät kolmesta seitsemään päivään. Yli 10 päivää kestäviä kuukautisia pidetään epäsäännöllisinä, ja sama pätee kuukautisiin, jotka saapuvat viittä päivää ennen tai jälkeen normaalin ajankohdan.

Kierron epäsäännöllisyys voi johtua useista eri tekijöistä, joista osa voi liittyä johonkin sairauteen ja osa pelkkiin hormonaalisiin ongelmiin.

Esimerkiksi teini-ikäisenä kuukautiset ovat yleensä vielä epäsäännölliset, mikä useimmiten johtuu hormonaalisista muutoksista ikääntyessä. Sama tapahtuu vaihdevuosia lähestyttäessä.

Epäsäännöllisen kuukautiskierron yleisiä piirteitä

epäsäännöllinen kuukautiskierto ja kivut

Epäsäännöllisyyksien huomaamisen kannalta on tärkeää tuntea oma normaali kuukautiskiertonsa, eli kuinka monta päivää kuukautiset yleensä kestävät, kuinka monta päivää kuukautisten välillä on ja kuinka runsasta vuoto on.

Kiinnitä huomiota myös mahdollisiin mielialan muutoksiin. Hiustenlähtö tai hauraat kynnet voivat olla myös merkkejä hormoniongelmista.

Seuraavat kuusi merkkiä voivat kertoa sairaudesta tai muusta häiriöstä kehossa. Kaikissa tapauksissa suositellaan käyntiä lääkärillä.

Katso myös: Epäsäännölliset kuukautiset mitä voit tehdä?

Epäsäännöllinen kuukautiskierto: 4 merkkiä

1. Kalamainen haju emättimessä

Kalamainen haju emättimessä on tyypillinen bakteerien liikakasvun merkki. Yleensä se liittyy tulehdukseen. Mene siis gynekologin luo mahdollisimman pian.

Tulehdukset voivat tehdä kuukautiskierrosta epäsäännöllisen.

2. Liian lyhyt tai pitkä kuukautiskierto

epäsäännöllinen kuukautiskierto

Normaali kuukautiskierto on 28-32 päivää.

  • Kuukautiskiertoa pidetään lyhyenä, jos kuukautiset tulevat 24 päivän välein. Nuorilla aikuisilla epäsäännöllisinä pidetään 21 päivän välein ilmaantuvia kuukautisia.
  • Yli 35 päivää kestävä kuukautiskierto puolestaan on hyvin pitkä aikuisilla naisilla. Nuorilla aikuisilla kuukautiskierron katsotaan olevan pitkä, jos se kestää 45 päivää tai yli.

Lue myös: 7 asiaa, joita kukaan ei kerro sinulle kuukautisista

3. Pitkittynyt vuoto

Kuukautisvuodon kesto on myös yksi tärkeä tekijä. Yleisesti ottaen vuodon tulisi kestää 3-5 päivää. Joissakin tapauksissa se voi kestää jopa 7 päivää.

Kun kuukautiset kestävät viikkoa pidempään, mene lääkäriin. Kyseessä voi olla jokin fyysinen ongelma.

4. Hyvin runsaat kuukautiset

munasarjat

On vaikea tietää tarkalleen ottaen, millainen kuukautisvuoto on runsasta. Mutta jokainen nainen tietää, mikä on normaalia omalla kohdalla. On tärkeää kiinnittää huomiota mahdolliseen kuukautisvuodon määrän lisääntymiseen.

  • Jos tamponi tai side täytyy vaihtaa jatkuvasti, vuotoa voidaan pitää normaalia runsaampana.
  • Normaalissa kuukautisvuodossa side tai tamponi täytyy vaihtaa kolmesta neljään kertaan päivässä.

Kuukautisiin liittyvät oireet

Joillakin naisilla vatsakipu ja päänsärky ovat normaaleja oireita kuukautisten aikana. Mutta jos päänsärky muuttuu migreeninomaiseksi, se voi olla merkki ongelmasta.

Sama koskee voimakasta lihas- tai selkäkipua. Rajut mielialanmuutokset ovat myös varoitusmerkki.

Jos kuukautisiin liittyy kuumetta tai oksentelua, mene välittömästi lääkäriin.

Haluatko tietää lisää? Nokkonen avuksi runsaisiin kuukautisiin

Vuoto kuukautisten välillä

Kuukautiskierron tulisi olla selkeästi rajattu. Epäsäännölliseen kiertoon saattaa liittyä vuotoa kuukautisten välillä. Jos välivuoto on runsasta, kyseessä voi olla tulehdus.

Tässä tapauksessa on tärkeää sulkea pois keskenmenon tai vakavan sairauden, kuten syövän, mahdollisuus.

Mahdollisia syitä epäsäännölliseen kuukautiskiertoon

nainen gynekologin vastaanotolla

  • Epäsäännöllisen kuukautiskierron tavallisimpia syitä ovat hormonaaliset ongelmat. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) ja ovulaatio-ongelmat ovat kaksi muuta mahdollista syytä.
  • Yksi syy epäsäännölliseen kuukautiskiertoon voi olla syömishäiriö. Vähentyneet tai puuttuvat kuukautiset voivat liittyä anoreksiaan tai bulimiaan.
  • Myös urheilijoilla voi esiintyä epäsäännöllisiä kuukautisia. Joissakin tapauksissa kuukautiset puuttuvat kokonaan. Tämä ei liity pelkästään fyysiseen aktiivisuuteen, vaan myös stressiin.
  • Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi johtua myös kroonisesta stressistä ja masennuksesta.
  • Ehkäisypillereiden käyttö ja raskaus ovat muita tyypillisiä kuukautiskierron häiriöiden aiheuttajia.