Logo image
Logo image

10 parasta anti-age ruokaa

4 minuuttia
Syömällä oikein ja keskittymällä panostamaan antioksidanttitäyteiseen ruokaan, tunnet olosi mahtavaksi niin sisältä kuin ulkoakin.
10 parasta anti-age ruokaa
Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

Jos noudatat tasapainoista ruokavaliota, voit varmistua siitä, että kehosi toimii hyvin ja näyttää hyvältä. Syömällä oikeanlaista ns. anti-age ruokaa ja keskittymällä panostamaan antioksidanttitäyteiseen ruokaan, tunnet olosi mahtavaksi niin sisältä kuin ulkoakin. Monilla ruuilla on ikääntymistä hidastava vaikutus, ja niiden nauttiminen vaikuttaa suoraan ihon kuntoon. Antioksidantit tekevät ihosta nuorekkaamman ja kimmoisamman. Lue lisää.

Huonojen elämäntapojen näkyvimmät merkit ovat iholla. Tupakointi, alkoholinkäyttö ja huonolaatuinen ravinto vaikuttavat ihoon aiheuttaen ennenaikaista vanhenemista, värimuutoksia, ihon löysyyttä ja ryppyjä. Onneksi on olemassa monia tehokkaita ruoka-aineita joilla on ns. anti-age ominaisuuksia, joilla ihon vanhenemisen merkkejä voi häivyttää.

Ihon solumuutokset ja vanheneminen johtuvat osaltaan iästä sekä vapaista radikaaleista, jotka tunkeutuvat kehoon mm. ympäristön ja kosmetiikan kautta. Vapaat radikaalit muuntavat soluja ja kiihdyttävät niiden vanhenemisprosessia, tämä voi pahimmillaan johtaa jopa syövän kehittymiseen. Syömällä runsaasti antioksidantteja kumoat vapaiden radikaalien vaikutuksen ja suojelet kehon kudoksia vanhenemiselta ja sairauksilta.

Mitkä ruoka-aineet sisältää antioksidantteja?

Valkosipuli

Some figure

Valkosipuli sisältää kahta ihon vanhenemista hidastavaa, eli anti-age,  rikkiyhdistettä: allisiinia ja diallyylia. Valkosipulilla on vahva antioksidanttinen vaikutus, joka tehostaa immuunipuolustuksen toimintaa ja ehkäisee tietyn tyyppisten syöpien syntymistä. Lisää valkosipulia raakana leivän päälle tai salaattiin, tai jos et pidä sen vahvasta mausta, kuullota tai paahda se kevyesti. Pidä kuitenkin mielessä, että raaka valkosipuli sisältää hoitavia ainesosia kaikkein eniten.

Parsakaali

Parsakaali sisältää runsaasti vitamiineja, kehoa puhdistavia ainesosia ja syöpää estäviä aineita.

Tomaatit

Some figure

Tomaatit auttavat alentamaan kolesterolia, pitävät verisuonet terveinä ja estävät tulehdusten syntymistä. Nauti tomaatti tuoremehuna tai salaatin seassa.

Vihreä tee

Vihreän teen antioksidanttinen ja syöpää ehkäisevä vaikutus on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Vihreä tee suojelee sydäntä ja polttaa rasvaa.

Karpalot

Karpaloilla on antibioottinen ja tulehdusta hillitsevä vaikutus. Niitä suositellaan usein niille, jotka kärsivät jatkuvista virtsatietulehduksista.

Viinirypäleet

Viinirypäleillä on diureettinen vaikutus, joka poistaa liiallista nestettä ja kuona-aineita kehosta. Viinirypäleet voivat myös ehkäistä kasvainten kasvua.

Kirsikat

Some figure

Ihastuttavan makeat kirsikat sisältävät paljon vitamiineja, niillä on mieto laksatiivinen vaikutus ja niiden tiedetään ehkäisevän tietyntyyppisten syöpien kehittymistä.

Kiivi

Kiivi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja syömällä kiiviä suojaat valtimot kalkkeutumista vastaan ja pidät sydämen terveenä.

Palkokasvit

Some figure

Pavuista ja linsseistä saat proteiinia, kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.

Kaakao

Raakakaakao sisältää magnesiumia, säätelee mielialaa ja parantaa keskittymiskykyä. Vaihda maitosuklaa tummaan suklaaseen (70 %) ja herkuttele syyllisyyttä tuntematta.

Kaikilla edellämainituilla ruuilla on solujen vanhenemista ehkäisevä vaikutus ja ne estävät haitalliset solumuutokset. Nämä ruuat taistelevat ympäristön negatiivisia vaikutuksia vastaan ja voivat oikein nautittuna vaikuttaa suotuisasti ihon kuntoon. Yksinään nämä ruuat eivät kuitenkaan voi ihmeitä tehdä, vaan parhaimmat tulokset saavutat syömällä terveellisesti, liikkumalla ja välttämällä tupakkaa ja alkoholia. Muista myös nukkua tarpeeksi, vähintään kahdeksan tuntia yössä, sillä uni on yksi ihon parhaimmista ystävistä.

Muista kosteuttaa ihoa sisältä ja ulkoa, eli käytä ihotyypillesi sopivaa kosteusvoidetta ja juo tarpeeksi vettä (kaksi litraa päivässä talvella ja kolme litraa päivässä kesällä). Syömällä ja liikkumalla varmistat, että keho imeyttää ravintoaineet tehokkaasti ja saa ne käyttöönsä parhaalla mahdollisella tavalla. Säännöllisyys ja rutiinit tekevät keholle hyvää, ja seuraamalla näitä vinkkejä varmistat, että ihosi säilyy kauniin pitkään ikään asti.

Muista myös nämä…

Vältä liiallista altistusta auringolle. Auringon UV-säteet aiheuttavat ihovaurioita, nopeuttavat vanhenemista ja voivat johtaa värimuutoksiin ja pahimmillaan ihosyövän kehittymiseen. Käytä aurinkosuojaa aina, myös pilvisellä säällä ja levitä sitä erityisen tarkasti kasvoille, kaulalle, rintakehälle, olkapäihin, niskaan, jalkateriin, kämmenselkiin ja kaikille muille alueille, jotka altistuvat auringonvalolle.

Muista poistaa meikki huolellisesti ennen nukkumaanmenoa joka ikinen ilta, olit sitten kuinka väsynyt tahansa. Jos meikki jää yöksi kasvoille, se tukkii ihohuokoset ja aiheuttaa epäpuhtauksia, iho ei myöskään pääse hengittämään ja muuttuu kuivaksi ja sameaksi. Käytä kasvojen puhdistukseen omalle ihotyypillesi sopivia menetelmiä ja viimeistele puhdistus kasvovedellä ja kosteusvoiteella. Monet kotitekoiset puhdistustotteet toimivat kaupan tuotteiden lailla, eivätkä ne sisällä haitallisia kemikaaleja. Kokeile esimerkiksi oliiviöljyä vedenkestävän silmämeikin poistoon. Iho tulee myös kuoria säännöllisesti kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Kuori kasvojen ja kropan iho ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

Muita anti-age vinkkejä

Liivatelisä ruokavaliossa voi tehdä ihmeitä ja toimia anti-age voiteiden tavoin. Liivate koostuu pitkälti kollageenista eli siitä aineesta, joka pitää ihon kimmoisana ja kiinteänä. Kollageeni vähenee iän myötä, eikä iho pysty tuottamaan sitä samalla tavalla itse. Liivate tekee ihon lisäksi hyvää kynsille, hiuksille, lihaksille ja nivelille.

Vältä tupakkaa. Jos tupakoit, hae apua tupakoinnin lopettamiseen apteekista ja stumppaa heti. Tupakoinnilla voi olla vakavia seurauksia, sillä se aiheuttaa mm. keuhkosyöpää ja keuhkoahtaumaa. Tupakointi kuivattaa ihoa ja saa sen vanhenemaan nopeammin kuin tupakoimattoman henkilön ihon. Ryppyjä voi ilmestyä jo kahdenkympin loppupuolella, ja ne syvenevät entisestään ajan myötä. Tupakointi estää hapen vapaan liikkumisen iholla, jolloin ihon kunto ja ulkonäkö kärsii.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
  • Seeram, N. P. (2008). Berry fruits: Compositional elements, biochemical activities, and the impact of their intake on human health, performance, and disease. In Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf071988k
  • Zhang, D., & Hamauzu, Y. (2004). Phenolics, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant activity of broccoli and their changes during conventional and microwave cooking. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.065

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.