10 merkkiä siitä että keuhkosi saattavat olla pettämässä

Alleviivaamme aikaisen diagnoosin ja keuhkoistasi huolen pitämisen tärkeyttä, jotta voit suojella niitä. Ne ovat yksi tärkeimmistä kehomme elimistä.
10 merkkiä siitä että keuhkosi saattavat olla pettämässä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Elämänlaatusi riippuu aina kehollesi antamasta huolenpidosta, sillä sisäelimesi ovat erittäin tärkeitä. 

Jos olet väsynyt noustuasi muutaman portaan tai leikkiessäsi lastesi kanssa, nämä ovat merkkejä siitä että keuhkosi saattavat olla pettämässä. 

Aikuinen voi hengittää jopa 20 000 kertaa päivässä normaaleissa olosuhteissa. Kun hengityksesi muuttuu epäsäännölliseksi, sinun tulisi pitää itseäsi silmällä.

Ilmatiesi ovat systeemi, jolla on kenties kaikista eniten tekemistä kehossasi, ja jatkuva väsymys on selkeä merkki siitä, että keuhkosi saattavat olla pettämässä.

Oireet jotka osoittavat, että keuhkosi saattavat olla pettämässä

1. Uupuneisuus ja väsymys

hengästynyt nainen

Ehkä kävelit ennen kaikkialle ja käytit aina portaita. Et enää kuitenkaan halua tehdä kumpaakaan ja olet huomannut, että väsyt jo muutaman askeleen jälkeen.

2. Hengityksen pihinä

Ei ole normaalia, että kuuluu ääntä hengittäessäsi sisään ja ulos. Jos huomaat hiljaista sihinää hengittäessäsi, se on epäilemättä hälytysmerkki siitä että keuhkosi saattavat olla pettämässä.

3. Jatkuva yskä ja flunssat

Talvisaikaan viruksista johtuvista flunssista kärsiminen on melko tavallista. Pidentynyt yskä ja flunssa eivät ole.

Lääkäri todennäköisesti ensiksi tarkastaa kehosi puolustusmekanismit, mutta hänen tulisi myös tarkastaa keuhkosi.

4. Yskös

Yskös on syljen ja liman sekoitusta ilmateissä. Se on yleistä tupakoitsijoilla, jotka yleensä yskivät tätä ainesta aamuisin. Tämä ongelma aiheuttaa jatkuvaa tarvetta sylkeä ja päästä eroon limasta.

5. Hengitysvaikeudet

rintakipu yöllä

Jos sinulla on vaikeuksia hengittää, jokin on vialla. Hengityksesi on jotain luonnollista, mitä sinun ei tulisi oikeastaan edes huomata. Siksi hengitysvaikeudet voivat olla merkki siitä, että keuhkosi ovat pettämässä.

6. Paine rinnassa

Tämä tuntuu siltä kuin jokin raskas painaisi rintaasi. Siihen todennäköisesti liittyy kipua tiettyjä liikkeiden, kuten yskimisen, kävelemisen, syömisen, syvään hengittämisen tai kyyristymisen yhteydessä. 

7. Lihasmassan vähentyminen

Lihasmassa alkaa vähentyä koska hapen kierto kehossa pettää. Vaikka tämä lihasmassan kato voi johtua myös muista tekijöistä, sinun tulisi kiinnittää huomiota mikäli se ilmaantuu samaan aikaan kuin useat muista oireista joita olemme maininneet.

8. Selittämätön kuume

kuumetta miehellä

Ei ole normaalia, että sinulla on kuumetta ilman ilmiselvää syytä. Kuume on kehon puolustusmekanismi, joka kertoo että jotain on vialla. Yleensä kuume ilmaantuu yhdessä turvonneiden imusolmukkeiden kanssa.

9. Veren yskiminen

Tämä johtuu yleensä pitkälle edenneestä sairaudesta, kuten tuberkuloosista tai keuhkoemboliasta. Jos sinulla on tämä oire, sinun tulisi käydä lääkärillä välittömästi.

10. Ruokahalun katoaminen

Useat ihmiset eivät näe yhteyttä näiden kahden asian välillä, mutta kun keuhkosi eivät toimi kunnolla, menetät halun syödä.

Vinkkejä keuhkojesi terveenä pitämiseen

mies tupakoi

Nämä muutokset kehossa aiheuttavat hälytyksen, joten on tärkeää olla jättämättä niitä huomiotta. Tarkkaavaisena oleminen voi auttaa lääkäriäsi löytämään sairauksia tyydyttävin lopputuloksin ennen kuin on liian myöhäistä.

Terveenä oleminen ei tarkoita vain muutosten huomaamista kehossasi, vaan myös tiettyjen tilojen ehkäisemistä. Itse asiassa tämä viimeinen osa on erittäin tärkeä.

On olemassa tiettyjä asioita joita voit tehdä vahvistaaksesi keuhkojasi ja ehkäistäksesi vahinkoja hengityselimistöllesi. Nämä epäilemättä vaikuttavat elämänlaatuusi.

Seuraa näitä viittä perusohjetta keuhkojesi suojaamiseen: 

  • ÄLÄ TUPAKOI. Tämä on välttämätön ja ehkä kaikista tärkein neuvo.
  • Tee hengitysharjoituksia. On olemassa useita harjoituksia jotka voivat vahvistaa keuhkojasi. Jos sinulla on kysymyksiä, kysy asiantuntijalta. Joogan harrastaminen on yksi parhaista tavoista tehdä tätä.
  • Puhdista kehosi säännöllisesti. Tee tämä syömällä tiettyjä terveellisiä ruokia. Keuhkosi ovat terveemmät jos käytät raudan lähteitä kuten vesikrassia, pistaasipähkinöitä ja E-vitamiinipitoisia ruokia.
  • Vältä saasteita. Tämä voi olla vaikeaa nykypäivänä, mutta pysy erossa ympäristösaasteista niin paljon kuin mahdollista, mukaan lukien tupakointialueet.
  • Detox-teet. Voit korvata kahvisi yrttiteellä joka auttaa sinua puhdistamaan keuhkosi. Suositeltavimpia ovat oregano, eukalyptus ja appelsiininkuoritee.

Yleisin keuhkosairaus

Terveystila, joka hyökkää eniten hengitysjärjestelmää vastaan on krooninen keuhkoahtaumatauti (COPD).

Se ilmaantuu yleisesti ihmisille jotka ovat tupakoineet yli kaksi vuosikymmentä, vaikka se voi myös vaikuttaa jos on polttanut lyhyemmän aikaa.

Sen ilmaantuminen liitetään yleensä tupakointiin, mutta ihmiset jotka ovat altistuneita kemikaalisille höyryille, ilmaston saasteille ja pölylle, ovat myös saaneet diagnoosin tästä sairaudesta. 

Nyt kun olet löytänyt oireita jotka voivat kertoa että keuhkosi saattavat olla pettämässä, ala tehdä varotoimia. Alleviivaamme aikaisen diagnoosin ja hoidon tärkeyttä keuhkoillesi, jotta voit pitää niistä huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vanfleteren, L. E. G. W., Spruit, M. A., Wouters, E. F. M., & Franssen, F. M. E. (2016). Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)00097-7
  • Pauwels, R. A., Buist, A. S., Calverley, P. M. A., Jenkins, C. R., & Hurd, S. S. (2001). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop summary. In American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.5.2101039
  • Malo De Molina Ruiz, R., Valle Falcones, M., & Ussetti Gil, P. (2014). Enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70855-8
  • Comité de Salud y Medio Ambiente Soc Europ Enf respiratorias. (2015). La contaminación del aire exterior y los pulmones. European Lung Foundation Health & Environment Alliance. https://doi.org/10.1002/smll.200500087
  • LENFANT, C.; KHALTAEV, N. (2014). Guía de bolsillo para el manejo y prevención del asma (Iniciativa Global para el Asma). Reporte del taller NHLBI/WHO.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.