Logo image
Logo image

10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi

3 minuuttia
Tässä artikkelissa paljastamme mitkä kymmenen kasvia sopivat helposti kotona kasvatettaviksi, jotta voisit saada luotua miellyttävän pienen puutarhan.
10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos sinulla ei ole juurikaan kokemusta puutarhanhoidosta, tai jos olet aivan aloittelija, älä huoli! Pystyt nimittäin silti luomaan oman minipuutarhasi, sillä on monia kasveja, joita on helppo kasvattaa kotona. Tänään esittelemme kymmenen helppoa kasvia, joiden parissa ensikertalainenkin pärjää!

Eivät kaikki kasvit ole yksinkertaisia kasvattaa ja pitää hyvässä kunnossa. Monet eivät sovi ruukkuihin tai pieniin tiloihin, joten jos olosuhteet ovat rajatut, kannattaa ottaa eräät neuvot avuksi.

Jatka lukemista ja saat tietää, mitkä kymmenen helppoa kasvia sopivat parhaiten vaikka ensikertalaisen kotikasvatukseen!

10 helppoa kasvia ensikertalaiselle

Some figure

Kasvit voivat tehdä kodistasi viehättävämmän, miellyttävämmän ja kutsuvamman paikan.  Ne myös tuovat mukanaan puhdistavan tehon, ja ne tekevät kodista paremman tuoksuisen. Seuraavilla ehdotuksilla pystyt siis antamaan jokaiselle kotisi nurkalle hiukan enemmän charmia!

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että voit istuttaa myös hedelmiä ja muita syötäviä tuloksia tuottavia kasveja. Ja kyllä, on monia sellaisia syötäviä kasveja, jotka on hyvin helppo kasvattaa. Oikeilla valinnoilla voit tehdä kotisi paljon paremmaksi paikaksi asua ja viihtyä.

Some figure

Sitten sinun tulee päättää, mihin paikkaan kotona aiot kasvit laittaa. Se, kuinka iso tila on ja kuinka paljon siinä on valoa ja kosteutta, kuten myös maaperän laatu (oikean maan tai ruukussa olevan mullan), ovat kaikki tärkeitä asioita.

Kun olet laittanut kasvin paikkaan jossa sillä on kaikkea tarvitsemaansa, on parasta olla siirtelemättä kasvia ja jättää se paikoilleen.

Miksi sitten näin on? Siksi, että kasvit tottuvat ympäristöönsä. Jos niitä liikutetaan, on mahdollista että ne eivät saa kaikkea tarvitsemaansa, vaikka ajattelisitkin että ne näyttävät paremmilta jossakin toisessa paikassa. Toisin sanoen kaikessa ei ole kyse vain estetiikasta.

Huomioi kasvin omat tarpeet

Nämä asiat voidaan yksinkertaistaa seuraavalla tavalla:

  1. Kasvin koko
  2. Koristekasvit: kukilla vai ilman?
  3. Onko tilassa enemmän varjoa vai valoa?
  4. Tarvitseeko kasvia kastella joka päivä vai ei?

Vaikka kukalliset kasvit ovat todella ihastuttavia, ne eivät ole paras valinta aloittelijoille. Yleisesti ottaen kukkakasvit tuppaavat olemaan herkempiä, ja ne vaativat enemmän huomiota kuin muut.

Tietyt pienet ja hyvin aromaattiset kasvit on kuitenkin melko helppo kasvattaa, näitä ovat esimerkiksi:

  • minttu, piparminttu, laventeli, rosmariini, kamomilla ja persilja (kaikki nämä ovat myös syötäviä kasveja).

5 puutarhakasvia, joita on helppo hoitaa

Some figure

Ruusut, päivänkakkarat, kurjenpolvet ja kolibrikukat ovat kaikki monenlaiseen ilmastoon sopeutuneita. Ne pitävät auringosta, joten ne tulee laittaa sellaiseen paikkaan jossa ne saavat sitä runsaasti, ja maaperä tulee pitää rikkaruohottomana. Kasvit tulee pitää hyvin kosteutettuina.

Jos teet näin, pystyt antamaan kasveillesi ne perusasiat, joita ne tarvitsevat kasvaakseen hyvin.

Mitä tulee ihmeköynnökseen, siitä on olemassa suuri määrä erilaisia variaatioita. Jotkut niistä eivät kasva kovin paljon, ja siten ne sopivat usein pieniin tai keskikokoisiin ruukkuihin.

Muista, että kotipuutarhasi kauneus ei aina riipu siitä kuinka paljon kasveja siinä on, vaan siitä kuinka hyvin puutarhaasi hoidat.

5 aromaattista kasvia, joita on helppo kasvattaa

Some figure
  1. Piparminttu: Tämä on erittäin sopeutuva kasvi, jota voidaan kasvattaa monenlaisissa olosuhteissa. Sen kauneus ja aromi ovat loistavat, ja sitä voidaan käyttää monien aterioiden maustamisessa. Voit kasvattaa sitä joko ruukussa tai sitten suoraan omassa puutarhassasi, mikäli tällainen sinulta löytyy.
  2. Persilja: Tämä on todella käytännöllinen yrtti jolla on miellyttävä tuoksu, ja se toimii hyvänä mausteena monissa ruoissa tai sitten lääkinnällisenä aineksena kotihoidoissa. Se ei vie paljon tilaa puutarhassa eikä laatikossa.
  3. Laventeli: Voit kasvattaa tätä kasvia joko ruukussa tai maassa, mutta muista että se tuppaa usein levittäytymään kasvaessaan. Se sopii useimpiin ilmastoihin, ja saat siitä pehmeän ja raikkaan tuoksun puutarhaasi tai kotiisi.
Some figure
  1. Kamomilla: Tämä yrtti toimii erinomaisena lääkinnällisenä tuotteena, ja se on avuksi niin ruoansulatuksen, rentoutuksen, tulehtuneisuuden hallinnan kuin monen muun asian kanssa. Kamomillaa on hyvin helppo kasvattaa, ja sen siemeniä on tarjolla monessa kaupassa.
  2. Minttu: Tässä kasvissa on runsaasti mentolia, ja sitä voidaan käyttää hengitysteiden ongelmien hoidossa, ruoansulatuksen parantamiseksi sekä esimerkiksi ilmavaivojen lievittämisessä. Se on mukautuva kasvi, ja siten se sopii mihin tahansa maaperätyyppiin tai ilmastoon.

Oletko koskaan miettinyt, miten saisit kotiisi hurmaavan, pienen puutarhan tai vain koristeltua parvekkeesi kauniiksi? Nämä kymmenen helppoa kasvia ovat toimivia ratkaisuja, kun haluat lisätä kotisi tunnelmaa – saat niistä väriä, tuoksua sekä elävyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
  • Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
  • Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
  • Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
  • Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.