Logo image
Logo image

Yhden päivän detox-kuuri mielelle ja keholle

4 minuuttia
Usein tulee hetkiä, jolloin elämä tuntuu hyvin vaikealta: tiukat aikataulut töissä, lukuisat velvollisuudet yksityiselämässä, kaikki arkipäivän lopumattomat paineet, apuasi tarvitsevat ihmiset sekä oletus siitä, että ihmisen tulee näyttää iloista naamaa siitä huolimatta, että edes hymyily ei onnistu. Ja päivän päätteeksi menet nukkumaan siten, että et ole nauttinut yhdestäkään päiväsi hetkestä.
Yhden päivän detox-kuuri mielelle ja keholle
Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2019

Mikä tällaisen mielentilan seuraus on terveydellesi, mikäli asiat eivät muutu useamman viikon tai kuukaudenkaan kuluessa? Tuloksena voi olla monenlaisia ongelmia, kuten myrkkyjen kertyminen elimistöön, stressi sekä mielen kuluminen aivan loppuun. Negatiiviset ajatukset valtaavat pään, ja turhautuminen ja huono itsetunto alkavat haitata elämää. Mitä tällaisessa tilanteessa voi sitten tehdä? Vastaus on seuraava: ota vapaapäivä, jos se vain mitenkään on sinulle mahdollista. Anna itsellesi 24 tuntia aikaa käydä lävitse seuraavaksi kuvaamamme detox-kuuri mielelle ja keholle. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli haluat parantaa oloasi olennaisesti silloin, kun elämä on vaikeinta. Jatka lukemista, ja ota kokeiluun tämän artikkelin esittelemä detox-kuuri mielelle ja keholle.

Kuinka voit tietää, että mielesi ja kehosi tarvitsevat puhdistusta?

Some figure

 

Yksi fakta, joka kannattaa pitää mielessä, on ihmisen kyky kestää vaikeuksia hyvin tehokkaastikin. Saatat siis sopeutua stressaavaan tilanteeseen useamman kuukauden ajan ilman, että teet mitään asioiden muuttamiseksi. Saatat toistella itsellesi, että tuntemasi paine on normaalia, ja että se tulisi vain kestää. Tunnet, että on parempi säilyttää asiat sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että tekisit muutoksia elämässäsi. Tämä jatkuu siihen pisteeseen asti, että jotain tapahtuu: verenpaineen aleneminen, pyörtyminen tai jopa pahimmassa tapauksessa sydänkohtaus saattavat olla seurauksina.

Tämän vuoksi on tärkeää olla tarkkana tiettyjen oireiden suhteen, jotka kertovat ihmiselle selkeästi, että jotakin haitallista tulee tapahtumaan. Kaikki ei tällöin ole hyvin. Kiinnitä siis huomiota seuraaviin ilmiöihin, mikäli havaitset niitä omassa kehossasi tai mielessäsi:

 • unettomuus
 • lisääntynyt tarve olla yksin
 • päivittäiset päänsäryt – etenkin päivän ensimmäisinä tunteina tai juuri ennen nukkumaanmenoa
 • huono ruoansulatus
 • ärsyneisyys ja huonotuulisuus
 • allergiat
 • painonnousu, tai päinvastainen ilmiö eli huomattava painon lasku
 • äärimmäisen väsynyt olo
 • nesteen kertyminen tai turvonneet jalat ja vatsa
 • ummetus tai ripuli
 • lihaskipu

Päivän kestävä detox-kuuri mielelle ja keholle

Kuten jo mainitsimmekin, hyvinvointisi laskiessa tällä tavalla on hyvin hyödyllistä ottaa yksi päivä vapaaksi töistä, mikäli vaan voit. Siten voit toteuttaa seuraavat ohjeet, vaikka voit myös tietysti tehdä kehon ja mielen puhdistuksen viikonloppuna – se on sopiva millä tahansa sellaisella hetkellä, kun pystyt ottamaan 24 tuntia vapaaksi ainoastaan itseäsi varten.

Tiedämme kuitenkin kaikki, että aina ei ole mahdollista olla yksin kokonaisen päivän ajan. Pidä kuitenkin mielessäsi, että on sellaisia hetkiä, jolloin ihminen on menossa omien rajojensa yli, ja tällöin mielen ja kehon terveyden tulee olla etusijalla – jätä siis muut asiat taka-alalle. Seuraavat strategiat ovat tällöin hyvin hyödyllisiä, joten kannattaa laittaa antamamme ohjeet muistiin ja tarttua tilaisuuteen parantaaksesi oloa aina tarvittaessa – ota käyttöösi tämä detox-kuuri mielelle ja keholle.

1. Ohjeet aamun aloittamiseen

Some figure

 

 • Aikainen aamu. Kannattaa käyttää päivä täysin hyödyksesi, joten laita kellosi soimaan varhaisena ajankohtana, mikäli pystyt.
 • Aloita päiväsi juomalla lasillinen lämmintä vettä sitruunan kanssa, kuten olemme suositelleet jo monta kertaa aikaisemmissakin artikkeleissamme.
 • Ota sitten lämmin suihku, ja anna lopuksi jalkojesi saada hiukan kylmää vettä.
 • Seuraavaksi sinun tulisi syödä hyvä puhdistava aamiainen. Valmista siis seuraavanlainen ateria:

-Lasillinen valkoista teetä – tämä on kaikkein tehokkain antioksidanttituote, jonka luonnosta voi saada.

-Kulhollinen hedelmiä – viipale ananasta, 5 mansikkaa ja kiivi.

-Paahdettua ruisleipää, jolle on levitetty oliiviöljyä.

 • Mikä on sitten seuraava vaihe mielen ja kehon puhdistukseen tähtäävän päivän aikataulussasi? Lähde kävelylle tunnin ajaksi. Jos vain mahdollista, mene johonkin vihreään paikkaan, kuten esimerkiksi puistoon, vuorille tai mihin tahansa muuhun luonnonläheiseen paikkaan. Kävele rivakasti, jotta voisit vapauttaa mielesi ja saada sydämesi lyömään kunnolla myrkyllisten aineiden poistamiseksi sekä terveytesi parantamiseksi. Muista ottaa mukaasi pullo vettä ja raakoja manteleita – näistä saat ihanteellisen annoksen energiaa sekä apua ahdistuksen rauhoittamiseen.

2. Ohjeet iltapäivän ja illan ajaksi

Some figure

 

1. Nyt on aika syödä, ja tähänkin aikaan päivästä jatkamme puhdistavan diettimme kanssa. Ota siis muistiin seuraavat tuotteet, ja nauti herkullinen detox-illallinen:

 • Salaatti pinaatista, salaatinlehdistä, rucolasta, ananaspaloista ja granaattiomenan siemenistä.
 • Artisokka, johon olet levittänyt hiukan oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa.
 • 20 minuuttia syönnin jälkeen juo vielä lasillinen kookosvettä. Tämä juoma on äärimmäisen hyvä kehon piristäjä.

2. Syönnin jälkeen etsi jokin rauhallinen paikka. Valitse sellainen tila, jossa olosi on mukava, jossa mikään ääni ei häiritse sinua, ja jossa voit istua alas sekä antaa itsellesi hyvän hetken. On aika ajatella sinua itseäsi, ja tätä varten tarvitset vihkosen, johon kirjoitat vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä estää minua tuntemasta oloani onnelliseksi juuri nyt? Mistä olen tarkemmin ottaen huolissani?
 • Mitkä saattavat olla sellaisia asioita, jotka teen väärin? Miten saatan aiheuttaa itse huoliani ja huonoa oloani?
 • Mitä voisin tehdä, jotta voisin tuntea itseni onnellisemmaksi?
 • Mitä voin tehdä jo huomenna, jotta voisin tuntea oloni onnellisemmaksi?
 • Mitä muutoksia minun tulisi tehdä elämässäni, jotta voisin tuntea oloni onnellisemmaksi pidemmän ajan kuluessa?
 • Mitä unelmia ja haluja minulla on itseäni koskien tulevaisuuden varalle?

Kirjoita kaikki tämä kirjaseesi, analysoi kirjoittamaasi, ja ajattele kirjaamasi asiat hyvin läpi.

3. Ohjeet loppupäivää varten

Some figure

 

1. Tee rentouttavia harjoituksia samalla kun kuuntelet musiikkia, ja yritä yksinkertaisesti nauttia siitä hetkestä, jota parhaillaan elät. Ajattele positiivisia ajatuksia. Ajattele, että olet hyvä, ja että olosi on hyvä.

2. Illalliseksi voit valmistaa seuraavia ruokia:

 • Paistettua lohta, johon olet lisännyt sitruunamehua.
 • Höyrytettyä ruusukaalia – tämä tuote on erinomainen maksan puhdistamista ajatellen.
 • Juo vielä toinen lasillinen kookosvettä noin 20 minuuttia sen jälkeen, kun olet lopettanut illallisen syönnin.

3. Mene rentouttavaan kylpyyn.

4. Valmista itsellesi hauduke laventelista, sitruunamelissasta ja hunajasta ennen kuin menet nukkumaan.

5. Ota sänkyyn mukaan jokin hyvä kirja, ja poista kaikki huolet mielestäsi. Mieti sitä, että tästä hetkestä lähtien tulet kiinnittämään enemmän huomiota itseesi sekä yksinkertaistamaan elämääsi, jotta voisit olla onnellisempi.

Älä siis viivyttele – ota käyttöösi tämä detox-kuuri mielelle ja keholle joka kerta, kun tunnet olevasi sen tarpeessa. Tulet kyllä huomaamaan eron hyvinvoinnissasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal, 5(2), 74-89.
 • Matejka, K., Dunsing, R. J., & Walat, B. (1998). The seven habits of highly defective people. Management Decision. https://doi.org/10.1108/00251749810245309
 • Mehta, M., & Sharma, V. (2015). Stress management. In A Practical Approach to Cognitive Behaviour Therapy for Adolescents. https://doi.org/10.1007/978-81-322-2241-5_8
 • Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y. F. & Tan, S. N. (2009). The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water. Molecules, 14(12), 5144-5164. https://doi.org/10.3390/molecules14125144

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.