Logo image
Logo image

Xenical: lääke liikalihavuutta vastaan

3 minuuttia
Xenical on lääke, joka toimii absorboimalla rasvaa sen sijaan, että se tukahduttaisi ruokahalua monien muiden lihavuuslääkkeiden tapaan. Tämä tarkoittaa käytännössä katsoen sitä, että noin 30 prosenttia elintarvikkeista saaduista rasvoista poistuu elimistöstä ilman metaboliaa.
Xenical: lääke liikalihavuutta vastaan
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Xenical on liikalihavuuden hoitoon suunnattu lääke, jonka vaikuttavana aineena toimii orlistaatti. Tämän aktiivisen aineen vaikutus ei perustu muiden lihavuuslääkkeiden tapaan ruokahalun vähentämiseen, vaan sen toimintamekanismi keskittyy eliminoimaan jopa 30 prosenttia elintarvikkeista saaduista rasvoista, joiden tarkoituksena on imeytyä elimistöön.

Kuinka Xenical toimii?

Xenical on lääke, joka imee rasvaa ruoasta, mutta joka ei vaikuta ruokahaluun samalla tapaa kuin monet muut lääkkeet, jotka on suunnattu liikalihavuuden hoitoon.

Rasvat, jotka nautimme aterioillamme, liukenevat lipaaseiksi kutsuttujen entsyymien vaikutuksesta. Xenical vaikuttaa suoraan lipaaseihin estäen näin osittaisen rasvojen imeytymisen. Tämän vaikutuksen seurauksena 30 prosenttia nautituista rasvoista eliminoituu ulosteen kautta ilman metaboliaa.

Vaikutusmekanisminsa ansiosta Xenical auttaa sekä pudottamaan painoa että ylläpitämään sitä ajan myötä. Se voi myös parantaa joitakin sydän- ja verisuonisairauksille altistavia riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta, korkeaa kolesterolia sekä korkeaa glukoosipitoisuutta veressä.

Xenicalin käyttöohjeet

Some figure

Tämä lääke on tarkoitettu sellaisille liikalihaville potilaille, joiden painoindeksi (BMI) on vähintään 30 kg / m2. Se on kuitenkin vaihtoehtoinen lääkehoito myös niille ylipainoisille potilaille, joiden BMI on vähintään 28 kg / m2, ja aina silloin, kun heillä esiintyy ylipainon lisäksi muita riskitekijöitä.

Jos kolmen kuukauden orlistaateilla suoritettavan hoidon jälkeen potilas ei ole pudottanut painoaan vähintään 5 prosenttia alkuperäisestä painosta, Xenicalin käyttö on lopetettava.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Liikalihavuutta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla

Kuinka Xenicalia otetaan?

Tavallinen annos aikuisilla potilailla on 120 milligrammaa. Lääke voidaan ottaa joko välittömästi ennen jokaista pääateriaa, pääaterian aikana tai enintään tunnin kuluttua aterian nauttimisesta.

Orlistaatilla tehtyjen tutkimusten mukaan lääkkeen pääasiallinen poistumisreitti on uloste. Lähes 100 prosenttia Xenicalin annoksesta erittyy ulosteeseen muuttumattomana. Tämän lääkkeen vaikutus johtaa ulosteen rasvapitoisuuden huomattavaan nousuun 24–48 tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta.

Kun Xenicalilla suoritettava hoito aloitetaan, potilaan on noudatettava samalla hoitavan lääkärin antamia ohjeita. Tasapainoista ruokavaliota on seurattava ja sen tulisi sisältää kohtalaisen vähän kaloreita. Tasapainoisen ja vähäkalorisen ruokavalion tulee sisältää riittävä määrä rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja, jotka on jaettu päivän kolmen pääaterian kesken.

Milloin Xenicalin käyttöä tulee välttää?

Kuten kaikki lääkkeet, myös orlistaateilla on joitakin vasta-aiheita, mukaan lukien seuraavat:

  • Allergiat: Lääkettä ei voida ottaa silloin, jos potilas on allerginen lääkkeen pääaineelle (orlistaatti) tai jollekin muulle lääkkeen sisältämälle aineosalle.
  • Lääkettä ei myöskään ole suunnattu niille henkilöille, jotka kärsivät suolen imeytymishäiriöstä tai aineenvaihduntaan liittyvistä sairauksista.
  • Lääkettä ei ole suunnattu lapsille.
  • Lääkettä ei ole suunnattu imettäville naisille.

Lisäksi, niillä ylipainoisilla tai liikalihavilla potilailla, joilla esiintyy maksaan ja/tai munuaisiin liittyviä häiriöitä, samoin kuin iäkkäillä sekä lapsilla, tämän lääkkeen vaikutuksista ei ole tehty tutkimuksia. Lopullisen päätöksen lääkekuurista ja sen sisällöstä tekee aina hoitava lääkäri potilaan tilan, taustan ja muut sairaudet huomioon ottaen.

Some figure

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Toimiiko Dukan-dieetti liikalihavuuteen?

Häiritseekö Xenical muiden lääkkeiden toimintamekasnimia?

Xenicalilla on jonkin verran yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, ja tämä johtuu siitä, että se muuttaa tiettyjen vaikuttavien aineiden imeytymistä aiheuttaen muutoksia niiden toimintamekanismissa elimistöön päästessään.

Joskus erittäin harvoin lääkekuurin yhteydessä potilaalla voi esiintyä kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Tämä vaikutus voi ilmetä sen seurauksena, että orlistaatti vähentää jodisuolojen ja levotyroksiinin imeytymistä.

Tämän lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan Xenical vähentää epilepsialääkkeiden imeytymistä, mikä voi johtaa epileptisten kohtausten syntyyn. Lisäksi Xenicalin tiedetään vähentävän myös joidenkin rasvaliukoisten vitamiinien, kuten E-vitamiinin ja beetakaroteenin, imeytymistä. Tästä syystä aina silloin, kun potilaalle määrätään kyseinen lääkekuuri, lääkäri neuvoo potilasta huolehtimaan vitamiinilisistä. Samalla potilaan tulee huolehtia tarkkaan terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattamisesta ja erityisesti siitä, että ruokavalio sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Toisaalta Xenical voi tehostaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta, joita käytetään alentamaan korkeaa kolesterolitasoa. Siksi näiden potilaiden tapauksessa voi olla tarpeen, että korkean kolesterolin hoitoon suunnatun lääkkeen annostelua tulee muuttaa.

Xenical voi myös aiheuttaa joillakin potilailla voimakasta ripulia. Tästä syystä erityisesti naisten, jotka käyttävät ehkäisypillereitä, on syytä turvautua muihin täydentäviin ehkäisymenetelmiin. Tällä tapaa voidaan ehkäistä voimakkaasta ripulista johtuvat ehkäisypillereiden imeytymisvaikeudet elimistössä.

Lopuksi

Xenical auttaa laihduttamaan ja ylläpitämään painoa ajan myötä, mutta tämän lisäksi se on suunnattu parantamaan sekä kolesterolitasoa että vähentämään muita sydän- ja verisuonitauteihin altistavia riskitekijöitä.

Lääkkeenoton yhteydessä on kuitenkin välttämätöntä ylläpitää vähäkalorista ja tasapainoista ruokavaliota sekä harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Jos sinulla on aiheesta lisää kysyttävää, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai apteekin henkilökuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.