Kolme täydentävää hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan

Kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetut täydentävät hoidot voivat auttaa hallitsemaan tämän sairauden oireita. Tässä kolme mielenkiintoista vaihtoehtoa.
Kolme täydentävää hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Etsitkö hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan? Monet meistä etsivät yleensä helppoja ja luonnollisia hoitokeinoja, jotka parantavat elämänlaatua ja täydentävät lääkehoitoa.

Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle vaihtoehtoisia hoitokeinoja. Ne tekevät ihmeitä hyvinvoinnillesi. Tämä johtuu siitä, että ne auttavat hallitsemaan häiritseviä oireita, kuten väsymystä, hiustenlähtöä, unettomuutta ja jopa ummetusta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettuja hoitoja

Kilpirauhanen on tärkeä ihmisen terveyden kannalta. Se tuottaa aineenvaihduntaa sääteleviä hormoneita. Ne osallistuvat moniin kehon lukuisista toiminnoista. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet vaikuttavat terveyteen usein monella tapaa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy, kun kilpirauhanen on hidas. Se ei siis onnistu tuottamaan tarpeeksi hormoneita. Tämän ongelman diagnosoimiseksi lääkäri teettää verikokeita selvittääkseen potilaan tyroksiinin (T4) ja tyreotropiinin (TSH) määrän. On kuitenkin olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, millainen määrä on ongelmallinen. Joissakin tapauksissa muuttunut taso voi palata takaisin normaaliksi jonkin ajan kuluttua. Lääkäri luottaa siis aina verikokeisiin, mutta myös muihin oireisiin. Jos hän siis pitää sitä asianmukaisena, määrää hän lääkityksen, joka sisältää kilpirauhashormonia sen puutteen korvaamiseksi.

Lääkärin ohjeiden ja niihin liittyvien toimenpiteiden noudattamisen lisäksi nämä kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetut hoidot toimivat hyödyllisenä täydennyksenä lääkehoidolle. Ne ovat myös hyviä ehkäiseviä menetelmiä, mikäli sinulla on luonnollinen taipumus tällaiseen sairauteen.

1. Päivittäinen annos seleeniä

Ruokavaliolla hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaanvajaatoimintaan.

Nämä ovat hyviä seleenin lähteitä. Riittävän määrän nauttiminen parantaa ennustetta.

Useimmilla aikuisilla seleeni kerääntyy pääosin kilpirauhaseen. Tämä rauhanen tarvitsee seleeniä hormonien oikeanlaiseen aineenvaihduntaan ja seleenillä on myös antioksidanttisia ominaisuuksia. Tieteellisesti todistetusta näkökulmasta katsottuna autoimmuunin kilpirauhasen vajaatoiminnan (Hashimoton tyreodiitti) tapauksessa tämä mineraali liittyy:

  • Vasta-ainepitoisuuksien vähenemiseen.
  • Kilpirauhasen paranemiseen ultraäänitasolla.
  • Parempaan elämänlaatuun.
  • Silmien heikkenemisen viivästymiseen, jos on kyse oftalmopatiasta.

Monet tutkimukset suosittelevat orgaanisen seleenin käyttämistä. Älä kuitenkaan käytä tätä lisäravinnetta ilman lääkinnällistä valvontaa, sillä liiallinen määrä voi olla haitallista. Sen sijaan parapähkinöiden lisääminen ruokavalioon on hyvä vaihtoehto. Syömällä vain kaksi parapähkinää päivässä saat riittävän määrän kehosi tarvitsemaa seleeniä ilman, että riskeeraat terveytesi.

2. Hoitoja kilpirauhasen vajaatoimintaan: maca-lisäravinne

Maca-juuri on peräisin Perusta ja se on osa useimpien ihmisten ruokavaliota Etelä-Amerikassa. Sen jauhe on kuitenkin osa maailmanlaajuisia lisäravinteita, sillä se tuo energiaa ja säätelee hormoneita.

Erityisesti keltainen maca on on todella tehokas kilpirauhassairauksien hoidossa, varsinkin vaihdevuosien aikaan. Tämä juuri tuo myös energiaa väsymykseen, joka on kilpirauhasen vajaatoiminnan yleinen oire.

Käyttääksesi maca-juurta lisäravinteena sinun tulee vain noudattaa tuotelapussa olevia ohjeistuksia ja annostuksia. Pidä mielessä, että se stimuloi sinua, joten aloita pienellä annoksella ja lisää sitä sitten asteittain lääkärin valvonnan alaisena.

3. Ole varuillasi jodisalpaajien kanssa

Vältä soijatuotteita.

Yksi tapa täydentää kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa on vältellä ruokia, jotka voivat vahingoittaa kilpirauhasta.

Täydentääksesi mitä tahansa kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua hoitoa, tulee sinun huolehtia muustakin kuin ravinteiden saamisesta. Sinun täytyy myös ottaa huomioon ruoat, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa vahinkoa ja joita saatat jo käyttää päivittäin. On tiettyjä ruokia, jotka ovat haitallisia vain kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville ihmisille. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät ainesosia nimeltä goitrogeenit ja nämä estävät jodin imeytymisen, mikä on välttämätöntä kilpirauhasten terveyden kannalta.

Välttele seuraavia ruokia:

  • Soija ja sen johdannaiset (tofu, tempe, lesitiini ja niin edelleen)
  • Hirssi
  • Ristikukkaiset vihannekset, kuten parsakaali, kukkakaali, kaali, retiisi ja nauris
  • Pinjansiemenet, mantelit ja maapähkinät
  • Mansikat, päärynät ja persikat
  • Maniokki ja bataatti
  • Sinappi
  • Pinaatti
  • Pellavansiemenet

Kysy kuitenkin lääkäriltäsi neuvoja, mikäli sinulla on kysymyksiä.

Tulet kuitenkin huomaamaan kuinka nämä kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetut hoidot auttavat parantamaan lääkehoitoa ja normaalia päivittäistä aktiivisuustasoa. Tee siis pieniä muutoksia ruokavalioosi ja varmista, että jatkat lääkinnällistä hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
  • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
  • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.