Logo image
Logo image

Voiko raskausarvista päästä eroon?

3 minuuttia
Voiko raskausarvista päästä eroon?
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Kun ihosi joutuu olemaan jostakin syystä venyneenä pidemmän aikaa, saattaa seurauksena olla pilkkujen, viivojen tai varsinaisten juovien ilmestyminen iholle. Nämä ovat yleensä vaaleanpunaisia tai purppuranpunaisia väriltään, ja niitä kutsutaan yleisesti raskausarviksi. Kun tällaiset arvet ilmestyvät ensimmäistä kertaa, on niiden väri melkoisen näkyvä, mutta se haalenee ajan kuluessa. Siitä huolimatta arpien aiheuttamat ihon muutokset eivät kuitenkaan täysin katoa itsestään.

Raskausarpia tulee yleensä lihasten kohdalle, takapuoleen, käsivarsiin (normaalisti ne ilmestyvät kainaloiden alueelle), vatsaan sekä rintoihin. On syytä kuitenkin muistaa, että raskausarvet eivät ole millään tavalla vaarallisia, eivätkä ne vaadi mitään hoitoa. Ne ovat kuitenkin näkyvä ilmiö, ja siksi ne saattavat joillekin ihmisille olla häiritsevä asia ulkonäön kannalta. Raskausarvista halutaan siksi usein päästä eroon.

Mutta onko edes mahdollista päästä eroon raskausarvista? Tässä artikkelissa perehdymme raskausarpiin sekä niiden häivyttämiseen, johon on olemassa luonnollisia, kemikaalisia sekä teknologiaan perustuvia keinoja.

Raskausarpien syyt

Ennen kuin alat suunnittelemaan raskausarpien poistoa tai niiden häivyttämistä, olisi syytä paneutua siihen, mikä ne alun perin sinulle aiheutti. Mahdollisia syitä tähän voivat olla seuraavat:

  • raskaus
  • nopeasti tapahtunut painonnousu tai -pudotus
  • pitkäaikainen kortikosteroidien käyttö
  • nopea pituuskasvu, jota tapahtuu etenkin teini-ikäisillä
  • lihasmassan lisääntyminen etenkin käsivarsissa ja jaloissa
  • geneettiset häiriöt, kuten Marfan-oireyhtymä tai Ehlers-Danlos -oireyhtymä
  • steroidien pitkäaikainen käyttö

Raskausarpien häivyttäminen

Seuraavaksi kerromme sellaisista tavoista, joilla voit edesauttaa raskausarpien häipymistä iholtasi.

Tretinoiini

Jos omalla kohdallasi on kyse melko uusista arvista, voit yrittää häivyttää niitä tretinoiini-voiteella, joka auttaa kollageenin uudelleenrakentamisessa sekä pystyy edistämään ihosi säilymistä terveessä kunnossa. Tätä keinoa voidaan kuitenkin käyttää ainoastaan kuuden viikon sisällä siitä, kun raskausarvet ovat ilmenneet ihollasi.

Jos olet raskaana, ei tätä tuotetta tule käyttää ollenkaan, sillä tretinoiinin paikallisen käytön vaikutukset sikiöön ovat toistaiseksi tuntemattomat.

Some figure

Laserhoidot ja mikrohionta

Laserhoito edistää kollegeenin ja elastiinin tuotantoa, ja se voi edesauttaa raskausarpien häipymistä silloin, kun ne ovat vielä melko uusia. Tällainen lasertekniikka perustuu korkean tehon lasersykkeeseen, ja se ei voi vaikuttaa ihon kaikkein ulommaisiin kerroksiin, vaan sen sijaan saa aikaan tarkoitukseen soveltuvaa ja kontrolloitua ihossa sijaitsevien kromoforien tuhoa.

Lisäksi on olemassa sellaisia vaihtoehtoja, joita voit hyödyntää jo jonkin aikaa sitten ilmestyneiden raskausarpien häivyttämiseksi. Ihon mikrohionta uudistaa ihoa hellävaraisesti pienten kristallien avulla. Näin tehty hionta ei aiheuta vaaraa iholle. Tämä hoito kohdistuu ainoastaan ihon uloimpaan kerrokseen, ja se edistää ihon uusiutumista ja siten myös arpien häipymistä.

Excimer-laserit edistävät ihon melaniinin muodostumista raskausarpien kohdalla, ja ne auttavat arpien värin lieventämisessä. Yksi hoitomuoto, joka sopii vanhoille sekä uusille arville yhtä lailla, on kemikaaleihin perustuva kuorinta, joka toteutetaan glykoolihapolla. Ensimmäisessä vaiheessa lääkäri puhdistaa alueen, jota tullaan käsittelemään. Seuraavaksi kyseiseen kohtaan laitetaan kemikaaliliuosta, joka tarkoituksella vahingoittaa ihoa, jotta sen uusiutumista voitaisiin edistää.

Luonnonmukaiset hoidot

On myös olemassa useita voiteita, kuten esimerkiksi kookosvoi, sheavoi sekä E-vitamiini, joita kaikkia voidaan käyttää kotona raskausarpien näkyvyyden vähentämiseksi. Nämä voiteet saavat aikaan sen, että ihosi säilyy kosteutettuna, ja ne voivat myös edistää arpien värin haalistumista. Jotkut ihmiset sanovat, että he ovat saaneet parhaimmat tulokset juuri näitä rasvoja käyttämällä, kun taas joillekin ne eivät ole tuoneet juurikaan tai minkäänlaista hyötyä.

Muita yleisesti käytettyjä ja paikalliseen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ovat risiiniöljy, oliiviöljy, happoja sisältävät hedelmät, merileväkääreet sekä erilaiset lääkinnällisiä vaikutuksia aikaansaavat kasvit.

Voit siis yrittää vähentää raskausarpiesi näkyvyyttä mainitsemillamme voiteilla sekä muilla hoitokonsteilla, ja vielä tehokkaampi keino niiden poistamiseksi kunnolla on kirurgia, jolla saatat päästä jopa hyvin lähelle täydellistä arpien näkymättömyyttä.

Raskausarpiin liittyen on kuitenkin tärkeää ymmärtää se, että valitettavasti ei ole olemassa yhtäkään sellaista keinoa, joka aivan täysin pystyisi poistamaan jo syntyneet raskausarvet. Toivomme kuitenkin, että esittelemämme keinot ovat sinulle hyödyllisiä arpien häivyttämiseksi mahdollisuuksien puitteissa!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.