Voiko imetysaikana juoda olutta?

Mitä sanotaan oluen juomisesta imetysaikana? Tarkastellaanpa todisteita!
Voiko imetysaikana juoda olutta?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 17 maaliskuuta, 2023

Oluen juominen imetysaikana on kiistanalainen asia. Jotkut ihmiset ovat sitä mieltä, että kohtuudella nautittuna siihen ei liity riskiä, kun taas toisten mielestä pieninkään määrä alkoholia ei ole turvallista tänä aikana.

On tosiasia, että alkoholi, mikä tahansa määrä sitä, erittyy äidinmaitoon ja saavuttaa siten vauvan. Tällä hetkellä ei ole tutkimusta, joka osoittaisi, että oluen juominen imetysaikana vaikuttaisi vauvaan, mutta ei myöskään ole tutkimusta, joka kiistäisi tämän.

Vaikka oluella on yleensä melko alhainen alkoholipitoisuus, tosiasia on, että yksimielisyyttä ei ole, eikä myöskään ole olemassa vakuuttavaa näyttöä “sopivan” alkoholin määrästä. Siksi on viisasta olla erittäin varovainen, jos aiot juoda olutta imetysaikana.

Oluen juonti imetysaikana

Keskustele lääkärisi kanssa etukäteen, jos aiot imetysaikana juoda olutta.

Jotkut asiantuntijat ehdottavat, että imetysaikana voi juoda olutta hyvin pieniä määriä. Heidän mielestään sitä  ei ole suositeltavaa juoda enempää kuin 350 ml päivässä, ja sen pitoisuus ei tule olla yli 10 astetta tai 5 % alkoholia.

Tämä vastaa 235 ml 7-prosenttista olutta, 150 ml 12-prosenttista viiniä tai 45 ml mitä tahansa 40-prosenttista, väkevää alkoholia. Kaikissa näissä tapauksissa on noin 18 ml puhdasta alkoholia. Alkoholinkäytön rajoittajat pitävät lisäksi tärkeänä sitä, ettei äiti imetä kahden tunnin kuluessa juoman nauttimisesta.

Ei ole todisteita siitä, että ihan vähäinenkään alkoholinkäyttö aiheuttaisi nollariskin vauvalle. Tässä suhteessa on kaksi ongelmallista asiaa. Ensimmäinen on, että tiedot alkoholin määrästä juomassa eivät aina ole tarkkoja. Toinen on se, että jokaisen vauvan terveydentila ja olosuhteet ovat erilaiset.

Vauvan turvallisuus

Alkoholi kulkeutuu suoraan äidinmaitoon. Alkoholitaso on korkeimmillaan ensimmäisten 30–60 minuutin aikana nauttimisen jälkeen. Joissakin tapauksissa se on kuitenkin läsnä vielä jopa kaksi tai kolme tuntia kulutuksen jälkeen.

Lisäksi, mitä suurempi määrä alkoholia kulutetaan, sitä pidempään se pysyy elimistössä ja siksi sitä todennäköisemmin sitä on rintamaidossa useamman tunnin ajan. Tällä hetkellä ei ole raportoitu, että yhden 5-prosenttisen oluen juominen aiheuttaisi haittaa imeväiselle.

Alkoholin pysyvyyteen elimistössä vaikuttavia tekijöitä ovat määrän lisäksi sen nauttimisen nopeus, äidin paino ja se, nautitaanko alkoholi ruoan kanssa vai ei. Kaikki nämä tekijät tulee ottaa huomioon, jos juot olutta imetysaikana.

Toisaalta on tärkeää ottaa huomioon, että alkoholin nauttiminen voi vaikuttaa vauvaa hoitavan henkilön harkintakykyyn. Tämä voi vaarantaa pienen turvallisuuden muilla tavoin.

Väitetyt oluenjuonnin edut imetysaikana

On monia myyttejä ja huhuja oluenjuonnin väitetyistä eduista imetysaikana. Yksi yleisimmistä on, että jotkut tämän juoman komponentit, kuten ohra ja humala, lisäisivät rintamaidon tuotantoa. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä.

Päinvastoin on näyttöä siitä, että liiallinen alkoholinkäyttö voi häiritä maidonpoistorefleksiä, jota kutsutaan myös “maidon vuodattamiseksi”. Alkoholi estää oksitosiinin tuotantoa, mikä vähentää rintamaidon tuotantoa 10-25 %.

Myytti on saanut alkunsa luultavasti siitä tosiasiasta, että alkoholi lisää prolaktiinitasoja. Tämä lisäys on kuitenkin merkityksetön, eikä se ole tarpeeksi lisäämään rintamaidon tuotantoa.

Riskit ja varotoimet

Äiti pohtii, voiko imetysaikana juoda olutta.
Ei ole näyttöä siitä, että oluen juominen imetysaikana lisäisi maidontuotantoa.

Jokaisen äidin on parasta neuvotella lääkärinsä kanssa oluenjuonnin tarkoituksenmukaisuudesta imetysaikana. Tämä voi olla riskialtista tai jopa vaarallista keskoselle tai lääketieteellisesti haavoittuvaiselle vauvalle.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Voiko imetyksen aikana syödä mausteista ruokaa?

On tärkeää pitää mielessä, että äidin verenkierrossa oleva alkoholipitoisuus on sama äidinmaidossa. Jos äiti päättää imetysaikana juoda olutta, on suositeltavaa ottaa huomioon joitakin suosituksia:

 • Kohtuus. Ei ole suositeltavaa juoda enempää kuin yksi olut päivässä tai vastaava määrä alkoholia, kuten artikkelin alussa selitettiin.
 • Odota kaksi tuntia. On suositeltavaa imettää juuri ennen oluen juomista ja odottaa taas kaksi tuntia sen nauttimisen jälkeen.
 • Äidin paino. Painavien äitien tulee odottaa 2,5-3 tuntia oluenjuonnin jälkeen imettääkseen vauvansa. Mitä painavampi henkilö, sitä kauemmin kestää, että alkoholi poistuu elimistöstä.
 • Vältä yhteisnukkumista. Älä jaa sänkyä vauvasi kanssa alkoholin nauttimisen jälkeen. Tämä on yhdistetty vauvojen kuolemiin.
 • Pumppaa maitoa etukäteen. Hyvä vaihtoehto on pumpata maitoa vauvalle varastoon ennen oluen juomista. Näin kerättyä maitoa voidaan syöttää vauvalle, kunnes alkoholi on poistunut äidin kehosta ja hän voi taas imettää.
 • Maidon pumppaaminen ei vapauta alkoholia kehosta. Jotkut uskovat, että maidon pumppaaminen alkoholin nauttimisen jälkeen alentaa äidin kehon alkoholipitoisuutta. Tämä ei ole totta. Odota aina kaksi tai kolme tuntia ennen kuin imetät tai lypsät.
 • Täysien rintojen epämukavuus. Jos tunnet epämukavuutta rinnoissa ja joudut lypsämään maitoa ennen suositeltua odotusaikaa alkoholin jälkeen, se tulee heittää pois eikä sitä saa antaa vauvalle.
 • Vaihtoehtoinen hoitaja. On viisasta valita joku, joka voi hoitaa vauvaa, jos äiti ei ole käytettävissä.

Keskustele lääkärisi kanssa oluenjuonnin riskeistä imetysaikana

Alkoholilla, jonka vauva saa rintamaidon kautta, voi olla monia sivuvaikutuksia. Niistä mainittakoon psykomotorinen hidastuminen, alentunut kognitiivinen suorituskyky, sedaatio, ärtyneisyys, uneliaisuus jne. Siksi on erittäin tärkeää olla varovainen, kun juot olutta imetysaikana.

Paras vaihtoehto ei välttämättä ole oluenjuonnin välttäminen kokonaan imetyksen aikana, vaan sen tekeminen vastuullisesti. Tämä tarkoittaa oluen satunnaista nauttimista, kohtalaisissa määrin ja turvallisten imetysohjeiden noudattamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.