10 vinkkiä kuulokkeiden puhdistamiseen

Korvakuulokkeisiin voi kertyä pölyä, korvavaikkua ja muita epäpuhtauksia, jotka vaarantavat korvan terveyden. Miten kuulokkeet puhdistetaan? Tässä artikkelissa kerromme sen.
10 vinkkiä kuulokkeiden puhdistamiseen
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 25 kesäkuuta, 2023

Kuulokkeiden asianmukainen puhdistus on tärkeä toimenpide niiden käyttöiän pidentämisessä ja mahdollisten korvaongelmien välttämisessä. Monet käyttävät korvakuulokkeita päivittäin musiikin kuunteluun tai puheluihin.

Kuten on kaikkien elektronisten laitteiden kohdalla, kuulokkeitakaan ei voi puhdistaa vedellä ja nestemäisillä pesuaineilla. Siksi puhdistusprosessissa on oltava erittäin varovainen.

Lisäksi nämä ovat esineitä, joihin on taipumus kertyä korvavahaa niiden joutuessa kosketuksiin korvan kanssa. Kostea liina, vanupuikko ja pehmeä harja ovat avaimia niiden puhdistamiseen. Tässä on 10 vinkkiä, jotka voit toteuttaa.

Miksi kuulokkeet pitää puhdistaa?

Kuulokkeiden käyttötiheys sekä suora kosketus korvaan edellyttävät niiden säännöllistä desinfiointia. Siihen on kaksi pääsyytä:

 • Toisaalta kuulokkeissa olevan lian, pölyn tai korvavaikun aiheuttamien infektioiden välttämiseksi. Varsinkin jos niitä käytetään kadulla ja julkisissa tiloissa.
 • Toisaalta laitteen käyttöiän pidentämiseksi. Useat valmistajat vakuuttavat, että kuulokkeiden ja latauskoteloiden puhtaana pitäminen – langattomien laitteiden tapauksessa – suosii niiden toimintaa ja kestoa.

Prosessin aikana on kuitenkin noudatettava varovaisuutta ja tarkkuutta, jotta ne eivät kastuisi. Kuulokkeisiin on taipumus kertyä korvavahaa, erityisesti nappikuulokkeisiin, ja se on saatava niistä pois.

Vaikka vaha on korvakäytävää suojaava ja voiteleva aine, ylimääräinen vaha on epähygieenistä ja voi kovetessaan aiheuttaa tulppia .

Journal of Pediatrics in Primary Care -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan useat tekijät edistävät vahatulppien muodostumista. Yksi niistä on korkeampi ikä, koska vahaa tuottavat rauhaset surkastuvat ja aine kuivuu, ja toinen on esteet, kuten kuulokojeet, jotka vaikeuttavat vahan poistamista.

Kuulokkeiden puhdistus.
Kuulokkeet keräävät korvavahaa, pölyä ja muita saastuneita aineita. Siksi on tärkeää puhdistaa ne säännöllisesti.

10 vinkkiä kuulokkeiden puhdistamiseen

Kuulokkeiden pitkäaikainen käyttö liittyy kuulo-ongelmiin ja korvakäytävän tulehduksiin. Siksi niiden puhdistamiseen on tärkeää käyttää muutama minuutti. Tässä on joitakin suosituksia.

1. Ota huomioon kuulokkeiden tyyppi

Ulkoisten osien puhdistaminen ei ole sama asia kuin sisäisten. On olemassa tällaisia kuuloketyyppejä:

 • In-ear -tai nappikuulokkeet. Nämä sijoitetaan korvan sisään. Niissä on pieni ristikko, johon yleensä kerääntyy likaa ja korvavahaa. Nämä ovat herkimpiä kuulokkeita puhdistuksen suhteen.
 • On-ear -kuulokkeet. Tunnetaan myös nimellä supra-auraaliset kuulokkeet. Nämä lepäävät korvan päällä peittämättä sitä kokonaan. Pehmuste lepää korvalehden päällä. Ne pysyvät paikoillaan sangalla eivätkä mene korvaan.
 • Over-ear –kuulokkeet. Circumauraaliset kuulokkeet ovat melko samanlaiset kuin supra-auraaliset kuulokkeet, mutta suuremmat, joten ne ympäröivät ja peittävät korvan kokonaan. Lisäksi ne tuottavat ulkoisen äänenvaimennuksen.
 • Langattomat kuulokkeet. Langattomia versioita on kaikentyyppisiä, jotkut sijoitetaan korvan sisään, toisia ei.

Jos kuulokkeiden mukana tulee latauskotelo, sekin pitää puhdistaa.

2. Varaa tarvittavat elementit

Jotta kuulokkeet voidaan puhdistaa oikein, vahingoittamatta sisäisiä piirejä, saatavilla on seuraavat puhdistuselementit. Joissakin tapauksissa voit valita vain jonkin niistä, koska ne täyttävät samanlaiset toiminnot.

 • Kostea liina.
 • Saippua ja vesi.
 • Desinfioivat pyyhkeet.
 • Vanha hammasharja.
 • Vanupuikkoja.
 • Isopropyylialkoholia.
 • Kuiva pyyhe.

3. Puhdista kuulokkeiden ulko-osat

Laitteen pinnallisiin osiin on mahdollista käyttää vedellä ja saippualla kostutettua liinaa. On tärkeää, että liina on kostea eikä märkä, sillä neste voi vahingoittaa kuulokkeita.

Lian poistamiseen rei’istä ja monimutkaisista tiloista voidaan käyttää hammasharjaa tai muuta vastaavaa esinettä, jossa on pehmeät harjakset. Ulkoiset pinnat voidaan puhdistaa myös desinfiointipyyhkeillä tai veteen ja isopropyylialkoholiin kostutetulla liinalla.

4. Desinfioi verkot huolellisesti

In-ear -kuulokkeet vaativat enemmän hoitoa kuin muut. Ensimmäisenä vaiheena suojakumi tulee poistaa. Pyyhi sitten kuulokemikrofoni ja ulkoinen osa saippualla ja vedellä kostutetulla liinalla. Sijoita kuulokojeet aina alaspäin, jotta sisään ei pääse hiukkasia tai vettä.

Sisäritilät, joihin korvavaha yleensä tarttuu, puhdistetaan vanupuikolla tai hammasharjalla. On suositeltavaa, että se on kuiva, koska tämä esineen osa on herkin. Kosteus voi vahingoittaa sitä. Käytä lempeitä liikkeitä ja jos jäännöksiä on vielä jumittunut, käytä nuppineulaa niiden poistamiseen.

5. Puhdista latauskotelo

Langattomat versiot sisältävät kotelon kuulokkeiden lataamista varten. Tämä kerää myös likaa, joka voi vaikuttaa latauspiiriin. On tärkeää pitää se puhtaana kuivalla tai hieman kostealla liinalla. Älä kastele sisäosaa.

6. Desinfioi pehmusteet

Kuulokkeen peittävä kumi tai pehmuste voidaan todennäköisesti pestä runsaammallakin vedellä, mutta tarkista kuitenkin valmistajan ohjeet ja käytä maalaisjärkeä. Irrota ne kuulokkeista ja upota ne sitten astiaan, jossa on saippuaa ja vettä.

Tällä tavalla lika kostuu ja se on paljon helpompi poistaa pehmeällä harjalla. Anna pehmusteiden sitten kuivua pyyhkeen päällä äläkä laita niitä takaisin, ennen kuin ne ovat kokonaan kuivat.

7. Älä koskaan kastele nappikuulokkeita

Irrottettavat kumiosat ovat näiden kuulokkeiden ainoa osa, jonka voit upottaa veteen. Verkon ja johtojen tulee aina pysyä kuivina. Yleensä ne eivät siedä vettä tai sietävät vain pinnallisesti, joten liika vesi aiheuttaa todennäköisesti pysyviä vaurioita.

8. Pidä korvasi puhtaina

Kannattaa myös ehkäistä kuulokkeiden likaantumista mahdollisimman hyvin. Puhdista korvasi usein ja huolellisesti ja ennen kuulokkeiden käyttöä varmista, että korvasi ovat kuivat, jottet siirrä kosteutta kuulokkeisiin.

9. Toistuva puhdistus

Koska kuulokkeet ovat jatkuvassa käytössä, ne tulee puhdistaa säännöllisesti, ainakin kerran viikossa. Älä anna kulua yli kahta viikkoa puhdistamatta niitä.

On tärkeää puhdistaa kuulokkeet säännöllisesti, jotta niihin ei keräänny likaa ja bakteereita.

10. Anna kuulokkeiden kuivua

Jätä lopuksi kaikki osat pyyhkeen päälle, jotta ne kuivuvat hyvin eikä kosteutta jää jäljelle. Aseta sitten vasta tyynyt, pehmusteet ja muut osat takaisin paikoilleen. Älä koskaan käytä, kokoa tai lataa niitä märkinä.

Kuulokkeiden säännöllinen puhdistus auttaa pidentämään niiden käyttöikää

Kuulokkeet kannattaa puhdistaa säännöllisesti tietysti hygieniasyistä, mutta myös siksi, että näin ne säilyvät hyvänä pidempään.

Yleensä jokainen valmistaja määrittelee erityiset puhdistusmenetelmät, mutta kaikki suosittelevat valkaisutuotteiden välttämistä. Kokeile tässä artikkelissa antamiamme vinkkejä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Benito Orejas, J. I., Garrido Redondo, M., Velasco Vicente, J. V., Mata Jorge, M., Bachiller Luque, R., & Ramírez Cano, B.. (2015). Extracción de la cera de los oídos. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e223-e231. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322015000400021
 • Althobaiti, H., Aljuaid, Ms., Alotaibi, Sh., Sarriyah, A., Alsuwat, M., Alfaqih, He., & Almnjwami, R. M. (2022). Ear-related problems among headphone users in the Kingdom of Saudi Arabia. In Saudi Journal of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Vol. 24, Issue 1, p. 27). Medknow. https://doi.org/10.4103/sjoh.sjoh_50_21

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.