7 vinkkiä silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen

On olemassa monia keinoja lievittää silmäluomen nykimisen eli myokymian aiheuttamia oireita. Lue lisää tästä artikkelista!
7 vinkkiä silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen
Bernardo Peña

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña.

Viimeisin päivitys: 13 tammikuuta, 2023

Mikäli silmäluomessa ilmenee toistuvia ja ei-tahdonalaisia kramppeja, sinulla myokymia. Arkikielessä tätä kutsutaan silmäluomen elohiireksi. Tämä on ongelma, johon voi liittyä myös näköongelmia tai silmien valoherkkyyttä. Useimmiten nämä lihaskrampit ovat toistuvia mutta niitä voi esiintyä myös yksinään. Tässä artikkelissa annamme 7 vinkkiä silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen.

Elohiirellä tarkoitetaan erittäin hienovaraisia lihaskramppeja, joita voi ilmaantua useista syistä. Näiden lihaskramppien voimakkuus vaihtelee ja niitä voi ilmaantua missä tahansa poikkijuovaisessa lihaksessa. Vaikka näitä lihaskramppeja voi ilmaantua milloin tahansa, ne ovat yleensä niin vähäisiä, että ulkopuolinen henkilö ei huomaa niitä.

Mikäli lihaskrampit ovat lieviä, niistä voidaan päästä eroon yksinkertaisilla toimenpiteillä. Alla kerromme lisää tästä kehon erityispiirteestä, jota tieteellisesti kutsutaan “blefarospasmiksi” tai silmäluomen kouristuksiksi.

Silmäluomen lihaskramppien syyt

Ensinnäkin on tärkeää yrittää määrittää tämän tapahtuman syy. Silmälääkärissä käyminen on välttämätöntä, jotta kroonisten sairauksien mahdollisuus voidaan sulkea pois. Silmäluomen lihaskrampeille ei  kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole mitään erityistä syytä.

Silmäluomen lihaskrampit ilmestyvät, häviävät tai muuttuvat itsestään ajan myötä. Sen ilmaantumiseen voi vaikuttaa niin arkitilanteet kuin trauma.

MedlinePlusin erikoisjulkaisun mukaan tämän ongelman yleisimmät syyt ovat seuraavat:

 • Stressi
 • Unettomuus
 • Väsyneet silmät
 • Myrkyllisten aineiden, kuten alkoholin, käyttö tai väärinkäyttö
 • Liiallinen tupakan ja kofeiinin kulutus

Myös tietyt ravitsemukselliset puutteet (kuten magnesiumin, kaliumin ja kalsiumin puute sekä B12-vitamiinin puute), allergiat ja sairaudet, kuten Sjögrenin oireyhtymä, voivat olla syynä.

American Academy of Ophthalmology julkaisemassa tutkimuksessa todetaan myös, että silmän kuivuminen, alueelle kohdistuneet iskut ja muistisairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa silmäluomen lihaskramppeja.

Hyvä tietää silmäluomen lihaskrampeista

Mikäli silmäluomen lihaskramppien lisäksi sinulla ilmenee huimausta tai näön hämärtymistä, sinun tulee hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian, koska tämä voi olla merkki vakavammasta ongelmasta. Muita merkittäviä oireita, jotka vaativat välitöntä ammattiapua, ovat:

 • Roikkuvat silmäluomet
 • Päänsärky
 • Erittäin hidas silmien räpsyttely
 • Silmäluomen lihaskrampit, jotka kestävät viikkoja tai jopa kuukausia
 • Sinulla esiintyy epätavallista vuotoa silmässä
 • Silmän ärsytys ja turvotus

Vinkkejä silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen

Kun silmäluomen lihaskrampilla on psykologinen alkuperä, voidaan hyödyntää myös luontaishoitoja, kunhan ammattilainen hyväksyy ja suosittelee niitä. Se voi olla terapeuttista harjoittelua, ruokavalion muutoksia tai yksinkertaisesti liikunnan lisäämistä.

On mahdollista, että ongelmasi on tilapäinen eikä vaadi psykotrooppisten lääkkeiden käyttöä. Tässä tapauksessa voit hyödyntää alla listattuja vinkkejä.

1. Avaa ja sulje silmäsi voimakkaasti

Sulje silmäsi niin lujasti kuin pystyt. Pidä ne suljettuina 30 sekuntia, jonka jälkeen voit avata ne samalla intensiteetillä. Silmään syntyy kyynel, joka auttaa kosteuttamaan silmää, mikä voi lievittää kuivuutta, joka, kuten olemme jo nähneet, on mahdollinen silmäluomen lihaskrampin aiheuttaja.

Paljon parempi vaihtoehto on käyttää voitelevia silmätippoja. Yllä mainitussa American Academy of Ophthalmology -artikkelissa tätä toimenpidettä ehdotetaan blefarospasmin hoitoon.

2. Hiero silmäluomia

Mikä on paras neuvo silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen?
Pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä ennen kuin kosket kasvojasi.

Manual MSD:n lääketieteellisessä julkaisussa kerrotaan, että yksi vinkki silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen on hieroa silmäluomia. Hiero niitä pyöreillä liikkeillä noin 20 sekunnin ajan.

3. Silmien räpyttely

Silmien räpyttely useita kertoja peräkkäin voi vähentää silmäluomien lihasten nykimisen aiheuttamaa epämukavuutta. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla voit voidella silmät luonnollisesti. Nopea silmien räpyttely voi olla hyvä vinkki silmäluomien lihaskramppien rauhoittamiseen.

4. Vältä stressaavia tilanteita

Stressi ja ahdistus voivat myös aiheuttaa silmäluomien lihaskramppeja. Välttääksesi nämä ongelmat, sinun on pyrittävä välttämään erittäin stressaavia tilanteita. Yritä rentoutua ja jos koet sen tarpeelliseksi, voit myös hakea ammattiapua.

5. Riittävä lepo ja ravinto

Elämäntapasi vaikuttavat myös tämän vaivan ilmenemiseen. Yllä mainitut lääketieteelliset julkaisut puhuvat unen puutteesta tai huonosta levosta yhtenä silmäluomen lihaskramppien aiheuttajina.

Välttääksesi tämän ongelman, älä unohda nukkua vähintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Lisäksi, koska ravinto ja yleinen hyvinvointi liittyvät vahvasti toisiinsa, sinun tulee syödä tasapainoisesti ja juoda riittävästi vettä.

6. Vältä kofeiinia, alkoholia ja tupakkaa

Yksi vinkki on välttää ylilyöntejä. Kofeiini, alkoholi ja tupakka vaurioittavat elimistöä, kun niitä käytetään liikaa.

Tässä mielessä kaikkien näiden aineiden vähentäminen tai välttäminen voisi auttaa lievittämään ongelmaa. Päivittäisen liikunnan lisääminen puolestaan ​​voi auttaa parantamaan hermoston yleistä terveyttä ja torjumaan silmäluomen lihaskramppeja.

7. Silmätipat sekä kuumat tai kylmät hauteet

Silmäluomen lihaskramppien hoitamiseen voi käyttää silmätippoja.
Kuiviin silmiin voidaan käyttää kosteuttavia silmätippoja.

Jos silmäsi tuntuvat kuivilta, pyydä lääkäriltä silmätippoja tai erityistä geeliä niiden kosteuttamiseksi. Voit myös noudattaa luontaislääketieteellisiä keinoja ja käyttää vesi- tai kamomillahaudetta.

Costa Rican yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan kamomillalla on ominaisuuksia, jotka vähentävät tulehdusta ja tuovat helpotusta silmänympärysalueella ilmeneviin terveysongelmiin.

Muista kuitenkin, että sinun on kysyttävä lääkärin mielipidettä ennen tämän metodin soveltamista. Voit ottaa sen käyttöön seuraavasti:

 • Valmista infuusio, joka sisältää kamomillaa.
 • Odota, kunnes se saavuttaa siedettävän lämpötilan.
 • Pese käsiteltävä alue huolellisesti.
 • Liota haudetta infuusiossa tai kylmässä vedessä.
 • Levitä suljettujen silmäluomien päälle ja odota muutama sekunti.
 • Toista käsittely, mutta tällä kertaa liota haudetta kuumassa vedessä. Pidä sitä silmäluomien päällä muutaman sekunnin ajan.
 • Toista niin monta kertaa kuin silmälääkärisi suosittelee.

Pidä silmälääkärisi ajan tasalla

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos sinulla on jokin yllä mainituista oireista, tulee sinun kääntyä asiantuntijan puoleen lisävaurioiden estämiseksi. Vältä “itsediagnosointia,” johon monet ihmiset ajautuvat.

Muista, että tämä artikkeli on vain opas, jonka avulla voit yrittää parantaa ongelmaa luonnollisella ja yksinkertaisella tavalla, mutta sinun tulee aina ensin kysyä ammattilaisen mielipidettä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
10 hyvää ruokaa silmien terveydelle
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
10 hyvää ruokaa silmien terveydelle

On olemassa ruokia, jotka voivat auttaa hoitamaan näkökykyä ja pitämään sen terveenä. Tässä artikkelissa esittelemme 10 hyvää ruokaa silmien tervey...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.