7 adaptogeenistä kasvia avuksi taistelemaan stressiä vastaan

Adaptogeenisillä kasveilla on ominaisuuksia, jotka auttavat parantamaan kehon reaktioita stressin vaikutuksiin. Mitkä adaptogeenisistä kasveista ovat kaikkein suositelluimpia?
7 adaptogeenistä kasvia avuksi taistelemaan stressiä vastaan
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2022

Adaptogeeniset kasvit ovat huomionarvoisia monesta syystä, mutta erityisesti siksi että ne voivat toimia apuna taistelussa stressin vaikutuksia vastaan. Näiden kasvien sisältämät komponentit lisäävät vastustuskykyä lisääntyneen kortisolin aiheuttamille fyysisille ja henkisille oireille. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän adaptogeenistä kasvia, jotka voivat olla avuksi taistelussa stressiä vastaan.

Hiljattain tehty tutkimus Nutrients -julkaisussa selvittää, että nämä kasvit tarjoavat hyötyjä kroonisen väsymyksen, kognitiivisten häiriöiden sekä immuunisuojan hoidossa. Muun muassa näiden syiden takia niitä pidetään hyvinä ravintolisinä hyvinvoinnin edistämiseksi. Mitkä ovat siis parhaimmat vaihtoehdot? Tarkastellaanpa lähemmin näitä seitsemää adaptogeenistä kasvia.

7 parasta adaptogeenistä kasvia apuna taistelussa stressiä vastaan

Stressi voidaan määritellä fyysisen tai henkisen jännitteen tilaksi. Tarkemmin ottaen stressi on kehon reaktio tilanteisiin, joihin liittyy merkittäviä haasteita tai ponnistelua.

Toisaalta stressi voi auttaa suojautumaan vaarallisilta tilanteilta tai reagoimaan niihin oikealla tavalla. Liiallinen stressi voi kuitenkin vaikuttaa terveyteen henkisen tason lisäksi myös biologisella tasolla.

EXCLI– julkaisun katsauksessa todetaan, että pysyvä ja pitkäkestoinen stressi lisää joidenkin hormonien, kuten kortisolin tuotantoa. Kortisoli saattaa liittyä riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen sekä neurologisiin ongelmiin.

On tärkeää oppia hallitsemaan stressiä oikein, etenkin jos sitä ilmenee säännöllisesti. Stressin hallitsemiseksi on olemassa monia keinoja, ja yksi niistä on adaptogeenisten kasvien hyödyntäminen.

1. Korealainen ginseng

Korealainen ginseng (myös kiinalaisena, aasialaisena tai panax ginsenginä tunnettu) on yksi suosituimmista adaptogeenisistä kasveista perinteisessä lääketieteessä. Sitä käytetään niin apuna taistelussa stressiä vastaan kuin myös energiatasojen nostamisessa.

Journal of Ginseng Research– julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa raportoidaan, että tämä kasvi stabilisoi sympaattisen hermojärjestelmän toimintaa sekä auttaa parantamaan kovasta stressistä kärsivän ihmisen kognitiota.

Toinen vuonna 2017 julkaistu tutkimus selittää, että korealainen ginseng toimii terapeuttisesti stressiin liittyviä sairauksia (kuten diabetesta, sydämen ja verisuonten häiriöitä, ahdistusta ja masennusta) vastaan.

7 adaptogeenistä kasvia - korealainen ginseng.
Ginseng on klassinen ainesosa luonnollisessa lääketieteessä, ja se auttaa taistelemaan stressiä vastaan.

Käyttösuositus

  • Korealaista ginsengiä on saatavilla ravintolisänä jauheen muodossa, uutteina ja teenä. Valmistajat suosittelevat päiväannokseksi 5-8 grammaa.
  • Annoskoko voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, missä muodossa ravintolisä on. Siksi on parasta perehtyä tarkasti tuoteselosteeseen.

2. Venäjänjuuri

Arkikielessä venjäjänjuurta kutsutaan Siperian ginsengiksi, vaikka se ei oikeastaan ole ginsengin alalaji. Kyseessä on puumainen pensas, jota usein käytetään adaptogeenisenä kasvina.

Chinese Journal of Physiology -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kontrollikokeessa venäjänjuurta sisältävä ravintolisä liitettiin kohonneeseen kestävyyskapasiteettiin, kohonneeseen sydämen ja verisuonten toimintaan sekä glykogeenin säästyvyyteen omaksi iloksi treenavien miesten joukossa.

Vaikka tutkimus on hyvin rajattu, sen löydösten mukaan venäjänjuuri todella parantaa kehon kykyä vastata stressiin.

Käyttösuositus

Tähän mennessä ei ole saatu luotettavaa tietoa siitä, mikä on turvallinen annos venäjänjuurta. Ravintolisät ovat usein sekoituksia erilaisista yrteistä, kuten rohtokiratasta ja punahatusta. On siis tärkeää perehtyä ravintolisän tuoteselosteeseen ravintolisän kulutussuosituksista.

Huomioitavaa: tätä ravintolisää tulee välttää, mikäli henkilöllä on aiemmin todettu sydänsairaus tai hormonaalinen häiriö. Sitä ei myöskään saa ottaa yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

3. Maralkäpylatva

Maralkäpylatvaa on käytetty kansanlääketieteessä sen sisältämän runsaan antioksidantti- ja ravintoainemäärän vuoksi. Phytochemistry -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan sen tuottama uute auttaa vahvistamaan pidemmän aikavälin stressin vastustuskykyä. Lisäksi se stimuloi elimistöä palautumaan fyysisen ponnistelun jälkeen.

Käyttösuositus

  • Maralkäpylatvaa on saatavilla ravintolisänä kapselin tai nestemäisen uutteen muodossa. Usein sitä saa yhdistettynä ruusujuureen, ja myös tätä adaptogeenistä kasvia käytetään apuna stressiä vastaan taisteltaessa.
  • Sopivasta annoskoosta tulee keskustella kasvisparantajan tai tuotteen valmistajan kanssa.

4. Palsamiköynnös

Palsamiköynnös on yksi perinteisimmistä adaptogeenisistä kasveista, jota käytetään kiinalaisessa lääketieteessä stressiä ja mielialahäiriöitä vastaan. Sen hedelmiä kutsutaan magnolian marjoiksi. Scientific Reports -julkaisussa esitetyssä eläinkokeessa kerrotaan palsamiköynnöksen vaikutuksista näitä oireita vastaan.

Tutkijat huomasivat erityisesti sen, että tämä ravintolisä auttoi vähentämään masennusta sekä kroonisen ennustamattoman lievän stressin aiheuttamia kognitiivisia häiriöitä.

Käyttösuositus

  • Tätä kasvia on saatavilla uutteen, kapselin ja teen muodossa. Myös palsamiköynnöksen marjoista voidaan valmistaa infuusiota: keitä viisi grammaa marjoja 250 millilitrassa vettä.

5. Rohtokoisio

Rohtokoisio eli ashwagandha on ehkä yksi parhaiten tunnetuista yrttisistä adaptogeeneistä. Sen nauttiminen liitetään usein stressin, kroonisen väsymyksen ja unettomuuden vähenemiseen.

The Cureus Journal of Medical Science -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa todetaan, että ashwagandhan vesipohjainen juuriuute on ollut hyödyllinen apu stressin ja ahdistuneisuuden vähentämisessä. Lisäksi sitä pidetään luonnollisena energiaa antavana lähteenä.

Käyttösuositus

  • Kasvia on saatavilla kapselin, jauheen tai teen muodossa. Yleisesti ottaen sen päivittäinen maksimiannos on kolme grammaa. Sitä suositellaan käytettävän harkitusti korkeintaan kahden kuukauden ajan kerrallaan.
Ashwagandha auttaa lievittämään stressiä ja ahdistuneisuutta.

Ashwagandhalla on suuri merkitys ayurvedisessä lääketieteessä jopa siinä määrin, että sen ajatellaan olevan merkittävä ainesosa kehon uusiutumisprosessissa.

6. Maca

Maca on juurikasvi, joka on peräisin Perusta. Kansanlääketieteessä sitä on käytetty luonnollisena seksuaalisuuden ja energisyyden elvyttäjänä. Maca tunnetaan myös perulaisena ginsenginä.

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -tutkimuksessa raportoidaan macalla olevan suuri potentiaali adaptogeeninä sekä sillä on lupaavia nutraseuttisia ominaisuuksia, jotka auttavat ehkäisemään monia sairauksia.

Käyttösuositus

  • Maca-jauhetta voi nauttia 5-15 grammaa päivässä. Sitä voi liuottaa veteen, mehuun tai smoothieen. Kapselimuodossa sitä voi nauttia kolmesta viiteen kappaletta päivässä. Yksi kapseli sisältää macaa noin 500 milligrammaa.

7. Ruusujuuri

Ruusujuuri kasvaa Euroopan ja Aasian kylmemmillä alueilla. Se erottuu edukseen sen ravintoaineiden laadukkuuden ja bioaktiivisten aineosien ansiosta. Lisäksi ruusujuurella on adaptogeenisiä ominaisuuksia.

Tämän kasvin nauttiminen stimuloi hermo- ja immuunijärjestelmän toimintoja, tarkoittaen sitä että se voi parantaa stressitekijöihin reagoimista. Lisäksi se auttaa säätelemään kortisolin tuotantoa.

Käyttösuositus

  • Ruusujuurta on saatavilla tabletin muodossa. Sitä suositellaan otettavan yksi tabletti päivässä, noin 15 minuuttia ennen aamupalaa. Sitä on saatavilla myös uutteena (yksi millilitra päivässä) tai teenä (kaksi-kolme kertaa päivässä).

Adaptogeenisten kasvien käyttöön liittyvät suositukset

Adaptogeenisistä kasveista valmistettujen ravintolisien käytöllä voi kuitenkin olla myös sivu- ja haittavaikutuksia, jotka vaihtelevat yksilöstä toiseen.

Jos henkilöllä on diagnosoituna jokin sairaus, tulee kääntyä asiantuntijan puoleen selvittääkseen, onko ravintolisän käyttö turvallista. Erityisen varovainen tulee olla myös silloin, jos käytössä on muita lääkkeitä. Joskus saattaa nimittäin olla niin, että ravintolisä voi lisätä tai vähentää muiden lääkkeiden vaikutuksia, mikä on vaarallista.

Seuraavat henkilöt eivät saa nauttia adaptogeenisistä kasveista valmistettuja ravintolisiä:

  • Lapset
  • kemoterapiaa saavat henkilöt
  • Raskaanaolevat ja imettävät naiset
  • munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta kärsivät henkilöt
  • Kroonista sydänsairautta sairastavat henkilöt
  • Leikkaukseen valmistautuvat henkilöt
  • antikoagulantteja tai masennuslääkkeitä käyttävät henkilöt

Turvallisin tapa käyttää adaptogeenisistä kasveista valmistettuja ravintolisiä on ennen niiden käyttöä konsultoida lääkäriä tai kasvisparantajaa. He informoivat yksityiskohtaisesti näiden ravintolisien aiheuttamista sivuvaikutuksista.

Suositeltua annoskokoa ei tule ylittää. Liiallinen määrä ravintolisää saattaa aiheuttaa myrkytystilan, kuten vatsaongelmia, pahoinvointia ja oksentelua.

Muita keinoja stressin vähentämiseksi

Adaptogeeniset kasvit ja niistä valmistetut ravintolisät ovat hyödyllisiä apukeinoja selviytymään stressistä sekä kasvattamaan energiatasoja. Niiden lisäksi on kuitenkin tärkeää omaksua terveelliset elämäntavat, joihin kuuluu tasapainoinen ruokavalio, liikunta sekä erilaiset rentoutumismenetelmät, kuten vaikkapa jooga ja meditointi.

Kaikki tämä on hyvin merkittävässä roolissa, jotta sekä keho että mieli voivat valmistautua haastaviin tilanteisiin tai muutoksiin. Adaptogeenisten kasvien lisäksi on olemassa muita menetelmiä, jotka voivat auttaa ehkäisemään muita sairauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
  • Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
  • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
  • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
  • Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
  • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
  • Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1
  • Anghelescu IG, Edwards D, Seifritz E, Kasper S. Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Nov;22(4):242-252. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. Epub 2018 Jan 11. PMID: 29325481.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.