Logo image
Logo image

Vinkkejä kroonisesta väsymysoireyhtymästä selviytymiseksi

3 minuuttia
Terveellisten tapojen harjoittaminen voi auttaa tukemaan kroonisesta väsymysoireyhtymästä selviytymistä. Jaamme seuraavaksi 3 yksityiskohtaista vinkkiä, joiden avulla voit sekä helpottaa oloasi että lievittää tämän kroonisen taudin aiheuttamaa pitkäkestoista uupumusta.
Vinkkejä kroonisesta väsymysoireyhtymästä selviytymiseksi
María Belén del Río

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi, lääkäri María Belén del Río

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Krooninen väsymysoireyhtymä on sairaus, johon kuuluu laaja joukko erilaisia oireita. Yleisin näistä oireista on kuitenkin sairauden nimensäkin mukaisesti voimakas ja pitkäaikainen uupumus, joka vaikuttaa suuresti siitä kärsivien ihmisten elämänlaatuun. Mutta miten kroonisesta väsymysoireyhtymästä voitaisiin selviytyä parhaalla mahdollisella tavalla?

Kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon ei ole yhtä ja oikeaa parannuskeinoa; meillä on kuitenkin käsissämme erilaisia hoitomuotoja, jotka auttavat lievittämään sen aiheuttamia oireita. Siksi haluammekin keskittyä tässä artikkelissa muutamiin tehokkaisiin neuvoihin, jotka auttavat sinua selviytymään tästä ikävästä ja uuvuttavasta sairaudesta.

 

Krooninen väsymysoireyhtymä: syyt ja oireet

Ensinnäkin krooniseen väsymysoireyhtymään johtavia syitä ei vielä tunneta kovin varmasti. Sen tiedetään kuitenkin liittyvän mahdollisiin virusinfektioihin sekä pitkäaikaiseen ja suureen psyykkiseen stressiin. Pelkästään psyykkiset syyt eivät kuitenkaan tätä oireyhtymää selitä, sillä se on fyysinen sairaus.

Krooniselle väsymysoireyhtymälle on kuitenkin pystytty määrittelemään tiettyjä oireita, jotka ovat potilaasta riippuen hyvin vaihtelevia ja voivat vaikuttaa jokaiseen siitä kärsivään henkilöön hyvin eri tavalla. Yleisimmät näistä oireista ovat seuraavat:

 • Väsymys sekä voimakas ja jatkuva uupumus, etenkin fyysisen tai henkisen ponnistuksen jälkeen.
 • Kipu lihaksissa ja nivelissä sekä muualla kehoa, kuten päässä tai kurkussa.
 • Muistiin liittyvät ongelmat ja keskittymisvaikeudet.
 • Kurkkukipu.
 • Laajentuneet imusolmukkeet.
 • Vaikeudet nukkua yöllä.
 • Huimaus.
 • Laskenut mieliala.
 • Ruoansulatukseen liittyvät häiriöt.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Krooninen väsymysoireyhtymä: Mikä se on ja miten sitä voi hoitaa

Vinkkejä kroonisesta väsymysoireyhtymästä selviytymiseksi

Krooninen väsymysoireyhtymä on vaikea diagnosoida. Lääkärillä tulee kuitenkin käydä tutkimuksissa, ja mahdollisen lääkehoidon lisäksi kannattaa kokeilla näitä vinkkejä.

1. Paranna ruokavalion laatua

Some figure

Luonnonjogurtti ja muut käyneet probiootteja sisältävät ruuat ja ravintoaineet voivat auttaa tukemaan kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoa.

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien ihmisten terveydentilaa voidaan ensinnäkin parantaa keskittymällä ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Vaihteleva ja tasapainoinen ruokavalio voi auttaa eliminoimaan joitakin oireyhtymässä tavallisesti esiintyviä ​​ravitsemuksellisia puutteita, mikä teoriassa voi johtaa oireiden lieventymiseen.

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että tasapainoinen ruokavalio auttaa myös parantamaan suoliston mikrobikantaa. Tällä taas on positiivinen vaikutus elimistön tulehduksiin, neurokognitiiviseen toimintaan ja ahdistukseen. Ruokavalioon olisi tällöin hyvä lisätä käyneitä tuotteita, kuten pohjois-kaukasialaista maitojuomaa kefiiriä, sokeroidusta teestä valmistettua kombutsaa tai hapankaalia.

Lisäksi ruokavalioon kannattaa lisätä runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruokia, kuten aitoa kaakaota ja  ravintolisänä saatavaa siitepölyä. Ruokavaliosta kannattaa pudottaa myös pois sellaiset elintarvikkeet, jotka voivat olla haitallisia terveydelle, kuten alkoholi, kofeiini, kovat rasvat, meijerituotteet sekä gluteeni. Mahdollisten ruoka-allergioiden ja yliherkkyyksien tapauksessa lääkäri vastaa asianmukaisista testeistä ja diagnoosista.

2. Hae apua terapiasta

Monet eri terapiat voivat myös toimia hyvänä fyysisenä ja psyykkisenä tukena kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa kognitiivinen käyttäytymisterapia sekä asteittainen liikuntaterapia.

Terapiat kattavat kolme eri aluetta:

 • Kognitiivinen terapia: Esittää erilaisia strategioita kroonisen oireyhtymän aiheuttamien oireiden käsittelemiseksi.
 • Fysioterapia: Fysioterapeutti voi auttaa lisäämään potilaan fyysistä aktiivisuutta räätälöidyllä ja asteittaisella tavalla.
 • Psykologinen terapia: Tarjoaa emotionaalista tukea ahdistuksen ja masennuksen torjumiseksi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 4 tapaa määrittää, tarvitsetko terapiaa

3. Turvaudu ravintolisiin

Some figure

Tietyt ravintolisät ovat myös osoittautuneet tehokkaaksi avuksi lievittämään kroonisen väsymysoireyhtymän aiheuttamia oireita, sillä ne auttavat täydentämään joitakin oireyhtymästä kärsivien potilaiden tavanomaisia ​​ravintoaineiden puutostiloja.

Suositeltavinta, mitä tässä tilanteessa voi tehdä, on kääntyä ensin lääkärin puoleen muutamien rutiinianalyysien suorittamiseksi. Tällä tavoin voidaan nähdä, mistä ravintoaineiden puutostiloja elimistöstä löytyy, jolloin on myös helpompi määrittää, mitkä ravintolisät voisivat mahdollisesti auttaa täydentämään kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoa.

Kroonisen väsymysoireyhtymän kannalta tärkeimpiä ravintolisiä ovat seuraavat:

 • Asetyyli-L-karnitiini: Tämä aminohappo voi parantaa sekä kognitiivista tilaa että fyysistä toimintaa.
 • Välttämättömät rasvahapot: Välttämättömät rasvahapot voivat osoittautua hyödylliseksi keinoksi joidenkin kroonisen väsymysoireyhtymän oireiden, kuten väsymyksen, lihaskivun, keskittymiskyvyn puutteen ja masennuksen lieventämiseksi.
 • Magnesium: Tällä mineraalilla on tehokas vaikutus useisiin eri häiriöihin ja se voi auttaa lievittämään kipua sekä edistämään lihasten ja hermoston terveyttä.
 • B12-vitamiini: Tämä vitamiini voi olla hyödyllinen apu kroonisen väsymyksen hoidossa, mutta sen käyttö vaatii lääkärin suorittaman ennakkoanalyysin. B12-vitamiinin puutteen on todettu liittyvän muun muassa väsymykseen, neurologisiin muutoksiin sekä vatsan ja suoliston häiriöihin.
 • Antioksidantit: Tehokkaita ravintolisiä kroonisen väsymyksen hoitoon ovat esimerkiksi lipoiinihappo, C-vitamiini ja E-vitamiini, sillä ne auttavat suojaamaan soluja oksidatiivisen stressin aiheuttamilta vaurioilta sekä parantavat mitokondrioiden toimintaa.
 • Koentsyymi Q10 eli ubikinoni: Kroonisesta väsymyksestä kärsivillä ihmisillä on usein havaittu tämän ravintoaineen puutostiloja.

Lopuksi

Yllä jaetut kolme vinkkiä ovat kaikki varsin tehokkaita strategioita, joista voi olla hyötyä niille jotka kärsivät kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Yhdessä asianmukaisen lääkärin seurannan avulla voimme nähdä, kuinka ruokavalio, terapia ja ravintolisät voivat auttaa meitä lievittämään tämän uuvuttavan ja vaikean sairauden oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Castro-Marrero, J., Sáez-Francàs, N., Santillo, D., & Alegre, J. (2017). Treatment and management of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: all roads lead to Rome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5301046/
 • Campagnolo, N., Johnston, S., Collatz, A., Staines, D., & Marshall-Gradisnik, S. (2017). Dietary and nutrition interventions for the therapeutic treatment of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a systematic review. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12435
 • Jones, K., & Probst, Y. (2017). Role of dietary modification in alleviating chronic fatigue syndrome symptoms: a systematic review. Australian and New Zealand Journal of Public Health. https://doi.org/10.1111/1753-6405.12670

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.