Logo image
Logo image

Vinkkejä basilikan hoitoon

4 minuuttia
Rakastatko basilikan makua ja haluat oppia hoitamaan sitä, jotta voisit kasvattaa sitä omassa puutarhassasi? Hyvä uutinen on, että se on melko helppoa! Lue vinkit tästä artikkelista.
Vinkkejä basilikan hoitoon
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Basilika on ruohovartinen maustekasvi, joka on kotoisin Aasiasta. Se on nykyään levinnyt kaikkialle maailmaan ja on herkullisesta maustaan johtuen suosittu monien maiden keittiössä, esimerkkinä Välimeren seutu. Tämän päivän artikkelista löydät vinkkejä basilikan hoitoon.

Basilikalla on erinomaisen makunsa lisäksi lukuisia lääkitseviä ominaisuuksia, jotka muun muassa edistävät ruoansulatusta, rauhoittavat tietynlaista kipua ja auttavat nopeuttamaan ihon paranemista.

Kun basilikaa kasvattaa itse kotona, tätä herkullista yrttiä on nopeasti saatavilla ruoanlaittoon. Siitä voi valmistaa esimerkiksi pestoa, haudukkeita, salaatteja, vihersmoothieita ja jopa jäätelöä. Lisäksi se auttaa karkottamaan hyttysiä!

Basilikan kastelu

Basilika tarvitsee yleensä säännöllistä kastelua kasvaakseen kunnolla. Sen maaperässä on kuitenkin oltava hyvä vedenpoisto, joten ruukun pohjassa tulee olla reikiä.

Kastelun tarve riippuu ilmastosta. Lämpimillä seuduilla sitä on ehkä kasteltava hieman päivittäin, kun taas viileämmissä lämpötiloissa riittää kastelu joka toinen päivä.

Käy lukemassa: Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi

Basilikan karsiminen

Useimpien kasvien tavoin basilikastakin täytyy säännöllisesti poistaa rikkaruohot ja kuolleet lehdet. Lisäksi on tarpeen leikata muutamia varsia, jotta lehdet kasvavat pidempinä. Leikkaa kukannupun alta hidastaaksesi kukkimista.

Pääasiallinen syy basilikan karsimiseen on se, että se on yksivuotinen yrtti, eli se kuivuu ja lakastuu kukittuaan. Voit kerätä sen siemenet jatkaaksesi sadon ylläpitoa. Karsi kolmen tai neljän viikon välein.

Some figure
Basilika tarvitsee kastelua ja hyvän vedenpoiston. Sitä tulee myös karsia, jotta se kestää pidempään.

Vinkkejä basilikan hoitoon

Basilikan tieteellinen nimi on Ocimum basilicum L, ja siitä on useita lajikkeita. Suosituimpia ovat kreikkalainen basilika (Ocimum basilicum minimum), punainen basilika (Ocimum basilicum purpurascens), genovalainen basilika (Ocimum basilicum Genovese), tiuhabasilika (Ocimum minimum), kanelibasilika (Ocimum basilicum Cinnamon) ja sitruunabasilika (Ocimum basilicum citriodorum).

Valittuasi lajikkeen, jota haluat kasvattaa puutarhassasi, tarvitset sen istuttamiseen ruukun tai pienen alueen puutarhastasi. Voit ostaa joko siemeniä tai taimen.

Lue myös: 8 syytä juoda basilikateetä päivittäin

1. Oikeanlainen maaperä kasvatukseen

Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro de Mexico -yliopiston julkaisussa osoitetaan, että ihanteellinen maaperä basilikan kasvatukseen on kevyt ja läpäisevä, ja siinä on hyvä vedenpoisto, sillä seisova vesi tappaa kasvin. Sekoita multaan hiekkaa vedenpoiston turvaamiseksi. Maaperän pH:n on oltava 4,3–8,2.

2. Anna sille kasvua edistäviä ravinteita

Basilika tarvitsee kasvualustan, jossa on runsaasti orgaanista ainesta. Lisää tällaista ainesta ennen kylvöä.

Matokompostorit sopivat erinomaisesti basilikalle. Basilikaa on lannoitettava tällä tavoin 20 päivän välein pieninä määrinä.

3. Hyvä sijainti

Basilika tarvitsee lähes jatkuvaa auringonvaloa kasvaakseen terveenä. Se sopii kuitenkin sekä sisälle että ulos. Se voi itse asiassa jopa kukoistaa parhaiten puolivarjossa.

4. Varmista otollinen lämpötila

Basilika vaatii 15–25 asteen lämpötilaa kasvaakseen kunnolla. Hyvin kylmillä seuduilla se tulee siis pitää sisätiloissa. Se ei lisäksi tarvitse isoa ruukkua kasvaakseen kunnolla.

5. Hyödynnä siemeniä

Basilika on yksivuotinen kasvi, joten se tulee kasvattaa uudelleen siemenistä. Odota, että kukat muuttuvat ruskeiksi ja kuivuvat.

Leikkaa kukat ja poista pienet mustat siemenet niiden sisältä. Laita ne lasipurkkiin ja anna niiden kuivua kunnolla.

Vinkkejä basilikan hoitoon: basilikan viholliset

Vaikka basilika pitää yleensä hyttyset loitolla, se kärsii muiden ötököiden hyökkäyksistä. Lisäksi ympäristöolosuhteet voivat olla sille liian ankarat ja johtaa kasvin näivettymiseen.

Kirvat

Nämä ovat yleisiä tuholaisia, jotka heikentävät kasveja syödessään niiden mahlaa. Ne on helppo tunnistaa kasvien varsiin ja lehtiin ilmestyneistä rei’istä.

Lisäksi ne erittävät makeaa nestettä, joka houkuttelee muurahaisia. Sipuli-valkosipulisuihke voi auttaa pitämään ne loitolla.

Ripsiäiset

Nämä ovat pieniä tummia ötököitä, jotka tunkeutuvat kasvin lehtiin ja kukkiin syödäkseen sen ravinteita. Ne voi tunnistaa kasvissa olevista pienistä pisteistä.

Yksi keino torjua niitä on sumuttaa lehdet vedellä, sillä ne eivät pidä vedestä. Sumuttamiseen kannattaa käyttää sadevettä, sillä hanavedessä on usein klooria. Älä sumuta kasvia suorassa auringonvalossa, sillä lehdet voivat palaa.

Etanat ja kotilot

Etanat ja kotilot rakastavat monia puutarhan kasveja, eivätkä ne karta basilikaakaan.

Ne voi tunnistaa kasvin lehtiin ilmestyneistä rei’istä. Lisäksi niiden lima jättää yleensä jälkeensä vaalean, kiiltävän läikän.

Some figure
Kirvat tekevät lehtiin reikiä, koska ne syövät niitä. Ne on tunnistettava nopeasti sadon suojelemiseksi.

Liika auringonvalo

Basilika tarvitsee kosteutta kasvaakseen kunnolla. Se palaa ja lakastuu herkästi saadessaan liikaa auringonvaloa. Pidä se siis kosteana ja osittain varjossa.

Halla ja tuuli

Basilika ei kestä kylmyyttä, ja halla usein tappaa sen. Ihanteellinen istutusaika on varhain keväällä – avomaalle vasta, kun hallan vaaraa ei enää ole.

Basilika on turvallinen lemmikeille

Lemmikkieläinten omistajat miettivät usein koriste- tai hyötypuutarhan kasvien turvallisuutta ennen ostoa. Hyvä uutinen on se, että basilika on turvallista koirille ja kissoille.

Tästäkin huolimatta se on hyvä pitää lemmikkieläinten ulottumattomissa, sillä sen tuoksu voi houkutella niitä puoleensa ja ne voivat vahingoittaa kasvia. Tämä estää niitä myöskin merkkaamasta sitä reviiriinsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Albahaca [Internet]. Minsal.cl. [citado el 2 de mayo de 2021]. Disponible en: https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d983cf52ca38bd6e04001011e011da0.pdf
  • Fernández V. FICHAS DE CULTIVO DE ESPECIES AROMÁTICAS TRADICIONALES. Estación Experimental INIA Las Brujas, [Internet]. Disponible en: http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/8778/1/Fpta-11-p.205-225.pdf
  • Hernández J. Aceite de albahaca (Ocimum basilicum) y su potencial de producción sustentable para uso medicinal [Internet]. [México]: Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro; 2010. Disponible en: http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/2418/JORGE%20LUIS%20HERNANDEZ%20REYES.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Moncayo M, Álvarez V, González G, Salas L, Chávez J. PRODUCCIÓN ORGÁNICA DE ALBAHACA EN INVERNADERO EN LA COMARCA LAGUNERA. Terra Latinoamericana [Internet]. 2015; Disponible en: http://www.scielo.org.mx/pdf/tl/v33n1/2395-8030-tl-33-01-00069.pdf

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.