Viisi yleisintä syytä yöhikoiluun

Yöhikoilu voi saada alkunsa useista eri syistä, eivätkä ne välttämättä ole vakavia.
Viisi yleisintä syytä yöhikoiluun

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usein yöhikoilun syyt löytyvät ympäristöstä. Termostaatti saattaa olla käännetty liian korkealle, nukut paksussa pyjamassa tai käytät liian lämmintä peittoa. Jos ympäristösyyt eivät selvästikään ole sen aiheuttaja, muita mahdollisuuksia on harkittava. Alla tarkastelemme viittä yleisintä syytä yöhikoiluun.

Jos kärsit yöhikoilusta usein, ja olet jo sulkenut pois ympäristön aiheuttamat syyt, se voi johtua jostakin seuraavista sairauksista tai tiloista.

5 yleisintä syytä yöhikoiluun

1. Obstruktiivinen uniapnea

Mies, jolla on hengityslaite nukkuessaan.
Uniapneasta kärsivälle turbinoplastialla voidaan saada hyviä tuloksia, mutta sen tehokkuuden osoittamiseksi tarvitaan lisää todisteita.

Ihmiset, jotka kärsivät obstruktiivisesta uniapneasta, eivät nuku hyvin yöllä. Tämä johtuu siitä, että heidän hengitystiensä ovat tukossa. Tämä rajoittaa ilman virtausta. Kyvyttömyys hengittää hyvin on myös yksi yleisimmistä syistä yöhikoiluun. Lisäksi apneasta kärsivät voivan kokea muitakin oireita, kuten:

 • Ärtyneisyys
 • Väsymys päivällä
 • Kuorsaaminen
 • Päänsärky

Jos huomaat yhden tai useamman näistä oireista yhdessä yöhikoilun kanssa, on parasta keskustella lääkärisi kanssa. Jos sinulle diagnosoidaan obstruktiivinen uniapnea, sinun tulee hoitaa sitä ennen kuin se aiheuttaa suurempia ongelmia. Näitä voivat olla sydänongelmat tai diabetes.

Ratkaisu useimmille ihmisille on laite, joka auttaa hengittämään yöllä. Näin voit nukkua paremmin ja päästä eroon siihen liittyvistä oireista.

2. Vaihdevuodet

Vaihdevuodet ja ikä aiheuttavat ylä- ja alamäkiä hormonitasoissa. Tämä saa sinut menettämään kehosi hallinnan. Nämä jatkuvat muutokset muuttavat myös kehon lämpötilaa.

Vaihdevuosia läpikäyvät naiset heräävät usein keskellä yötä yöhikoilun takia. Jotkut heräävät useita kertoja yössä. Nämä oireet tulevat muiden kanssa:

 • Kuiva iho
 • Huonotuulisuus
 • Epäsäännöllistä vuotoa emättimestä

Vaihdevuosien keskimääräinen ikä on noin 51. Yöhikoilu voi kuitenkin alkaa olla vuosia ennen vaihdevuosien alkamista. Jotkut naiset alkavat kärsiä yöhikoilusta jo kolmekymppisenä.

Vaihdevuodet ovat normaali osa naisen elämää, eikä niitä tarvitse “parantaa”. Jos oireet ovat kuitenkin liian ärsyttäviä, lääkäri voi ehdottaa joitakin hoitoja. Nämä voivat auttaa käymään läpi tämän elämänvaiheen mukavammin.

3. Ahdistus

Nainen ei keksi syytä yöhikoiluun.

Kun kärsit ahdistuksesta tai kroonisesta stressistä päivällä, se voi kääntyä yöhikoiluksi. Tässä tapauksessa ongelman ratkaisu voi olla oppia hallitsemaan paremmin sinua huolestuttavia asioita.

On hyvä mennä terapeutin luokse, joka voi auttaa sinua lievittämään ahdistuksen oireita. Tämä pätee erityisesti, jos et todellakaan tiedä, mikä aiheuttaa sen. Monet terapeutit harjoittavat kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Se opettaa sinua muuttamaan ajattelutapasi. Näin voit tunnistaa ja ohjata ajatuksia, jotka aiheuttavat sinulle ahdistusta tai stressiä.

Hoito ei kuitenkaan välttämättä riitä yksinään. Joten on tärkeää, että teet osasi. Voit yrittää omaksua ja ylläpitää seuraavia elämäntapatottumuksia:

 • Päivittäinen liikunta
 • Ylläpitää toivon tunnetta
 • Tasapainoinen ruokavalio
 • Osallistuminen puheterapiaan
 • Luova toiminta (maalaus, kirjoittaminen, kuvanveisto, värittäminen jne.)

4. Jotkut sairaudet

Sinun ei pitäisi automaattisesti olettaa yöhikoilun aina vain pahenevan. Yöhikoinnin syyt vaihtelevat. On kuitenkin tärkeää käydä lääkärin luona saadaksesi tarkimmat tiedot terveydentilastasi. Yöhikoilu on toissijainen vaikutus monissa sairauksissa. Jotkut voivat olla vakavia, kuten bakteeri- ja virusinfektiot. Se voi jopa johtua tietyntyyppisistä syövistä.

Kun kyseessä on vakavampi ongelma, yöhikoiluun liittyy yleensä muita oireita. Vain lääkäri voi määrätä asianmukaiset testit selvittääkseen, mitä tapahtuu. Hoito vaihtelee sairauden mukaan.

5. Matala verensokeri voi aiheuttaa yöhikoilua

Diabetes ja neljä muuta syytä yöhikoiluun.

Hypoglykemia, joka tunnetaan myös nimellä alhainen verensokeri, voi olla syynä yöhikoiluun diabeetikoilla. Mutta tämä ei ole ainoa oire. Tämä ongelma voi saada diabeetikot hikoilemaan paljon myös päivän aikana.

Matala verensokeri on yleensä toissijainen vaikutus. Tämä voi johtua insuliinin tai muiden diabeteksen hoitoon käytettävien lääkkeiden ongelmista. Siksi, jos sinulla on näitä ongelmia säännöllisesti, lääkäri voi ehdottaa joitakin elämäntapamuutoksia. Lisäksi nämä muutokset voivat vähentää todennäköisyyttä kärsiä alhaisesta verensokerista. Tähän voi kuulua tiettyjen ruokien säännöllinen syöminen. Se voi tarkoittaa myös verensokeritason tarkkailua.

Ota yhteys lääkäriisi, jos et keksi syytä yöhikoiluun

Yöhikoilu, johon liittyy muita oireita, eikä selvästikään johdu ympäristötekijöistä, voi olla merkki siitä, että jotain on vialla terveydessä. Sen ei kuitenkaan tarvitse aina tarkoittaa pahinta mahdollisuutta.

Kiinnitä erityistä huomiota, jos kärsit yöhikoilusta usein. Huomaa myös, jos niitä esiintyy yhdessä muiden oireiden kanssa. Keskusteleminen lääkärisi kanssa voi auttaa sinua selvittämään syyn omalla kohdallasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka liikahikoilua voi ehkäistä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka liikahikoilua voi ehkäistä?

Liikahikoilu voi olla varsinainen riesa joillekin ihmisille. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka liikahikoilua voi ehkäistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Viera, A. J., Bond, M. M., & Yates, S. W. (2003). Diagnosing night sweats. American Family Physician.
 • Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R., De Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., … Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: Where are we now? Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.608596
 • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.