Esivaihdevuosien ensimmäiset oireet

Esivaihdevuosien ensimmäiset oireet ovat erilaisia äkillisiä muutoksia naisen kehossa. Niistä on hyvä olla tietoinen ja mennä gynekologin vastaanotolle tarvittaessa. Lue lisää esivaihdevuosista alta.
Esivaihdevuosien ensimmäiset oireet
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Esivaihdevuosien eli premenopaussin ensimmäisten oireiden kokeminen ei ole elämän loppu; se merkitsee ainoastaan sitä, että nainen on astunut uuteen elämänvaiheeseen. Mutta mitkä ovat esivaihdevuosien ensimmäiset oireet?

Ensiksi on hyvä tietää, että vaihdevuodet ja esivaihdevuodet eivät ole sama asia jotkut naiset sekoittavat ne keskenään. Ne kyllä liittyvät toisiinsa, mutta ovat kuitenkin eri asioita. Lue aiheesta lisää alta.

Vaihdevuodet ja esivaihdevuodet

Vaihdevuodet tarkoittavat kuukautisten lopullista poisjäämistä noin kahdentoista kuukauden ajanjakson jälkeen. Ne ovat seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta. Kyseessä on varhaiset vaihdevuodet, mikäli se tapahtuu ennen 40. ikävuotta.

Sitä vastoin esivaihdevuodet ovat siirtymävaihe hedelmällisestä hedelmättömään vaiheeseen, ainakin lääketieteen julkaisujen mukaan. Lääketieteen kirjallisuudessa korostetaan myös muita ohjenuoria, joiden avulla ne voi erottaa toisistaan:

  • Vaihdevuosista voi puhua kaksitoista kuukautta viimeisten spontaanien kuukautisten ilmaantumisen jälkeen, ja ne merkitsevät naisen hedelmällisen elämän loppumista.
  • Esivaihdevuodet ovat lisääntymiskyvyn laskun ajanjakso miehillä ja naisilla, joka kulminoituu vaihdevuosiin naisten kohdalla.
Vaihdevuodet tuovat mukanaan fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia.
Vaihdevuodet ovat se hetki, kun naisen hedelmällinen vaihe päättyy. Se tuo mukanaan fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia hormonitoiminnasta johtuen.

Ennenaikaiset vaihdevuodet

Ennenaikaisten vaihdevuosien määritelmä aiheuttaa usein hämmennystä joillekin naisille. Tämä johtuu luultavasti siitä, että lääketieteen piireissä ei tunnuta olevan yhtä mieltä tarkasta termistä. Jotkut tutkimukset käyttävät termiä “ennenaikaiset vaihdevuodet” ja “munasarjojen vajaatoiminta” toistensa synonyymeinä ja määrittelevät ne seuraavalla tavalla:

“Ovulaation ja munasarjojen endokriinisten toimintojen lakkaaminen alle 40-vuotiailla naisilla.”

Huomaa, että termin “munasarjojen vajaatoiminta” keksi endokrinologian isänä pidetty Fuller Albright vuonna 1942, jolloin ilmiö mainittiin ensimmäisen kerran. Muut tiedelehdet käyttävät useita muitakin termejä viittaamaan munasarjojen toiminnan lakkaamiseen.

Terveystutkija Muntanén mukaan taas voimme sanoa, että “esivaihdevuodet” ovat:

Se ajanjakso elämässä ennen vaihdevuosia, jolloin nainen käy läpi biologisia muutoksia, jotka voivat johtaa erilaisiin häiriöihin. Kuukautisten puuttuminen on yksi näiden aineenvaihdunnallisten muutosten ulkoisista ilmenemistavoista. Sisäisesti se merkitsee ovulaation loppumista.”

Vaikka nämä termit eivät ole kovinkaan täsmällisiä, on silti tunnistettavissa joitakin merkkejä, jotka määrittelevätkö onko naisella esivaihdevuodet vai ei.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 7 tekijää, jotka voivat aikaistaa vaihdevuosia

Esivaihdevuosien oireet

Naisella ei voi sanoa olevan vaihdevuosia, elleivät kuukautiset ole olleet poissa vähintään kahdentoista perättäisen kuukauden ajan. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti esivaihdevuodet, mikäli alla mainittuja oireita esiintyy. Tässä tapauksessa suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

  • Epäsäännöllinen kuukautiskierto. Jos kuukautiset ovat yli seitsemän päivää myöhässä tai päättyvät liian aikaisin, kannattaa harkita gynekologilla käyntiä.
  • Unihäiriöt sekä kuumat aallot, unettomuus ja hikoilu ovat tavallisia oireita tässä vaiheessa. Ne voivat hyvinkin olla seurausta hormonihäiriöstä.
  • Fyysiset muutokset, kuten lihominen, vatsan turvotus, rintojen kipu, päänsärky tai pahoinvointi. Oireet ovat samankaltaiset kuin PMS:ssä.
  • Mielialanvaihtelut hormonaalisten muutosten seurauksena. Saatat olla tavanomaista ärtyisämpi ja suhtautumisesi elämään yleisesti ottaen saattaa olla kielteisempi; ajattelet usein, että asiat menevät kuitenkin huonosti.
  • Aivastaessa saattaa ilmetä virtsankarkailua, mikä merkitsee ongelmaa lantionpohjassa.
  • Seksuaalisen halun katoaminenkin liittyy hormonihäiriöön. Myös esimerkiksi emättimen kuivuutta ja kutinaa voi esiintyä.
Esivaihdevuosien ensimmäiset oireet voivat ilmetä päänsärkyinä ja pahoinvointina
Vaihdevuosien aikana ilmenee muutoksia, jotka heikentävät naisen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Niihin kuuluvat mielialanvaihtelut, lihominen ja seksuaalisen halun katoaminen tuttujen kuumien aaltojen lisäksi.

Esivaihdevuosien oireet – kuinka niiden kanssa pärjää?

Esivaihdevuosivaiheessa oleminen voi olla vaikea asia sulattaa. Se on kuitenkin luonnollinen prosessi, jota ei tulisi pelätä – siirryt ainoastaan uuteen elämänvaiheeseen, jossa on vähemmän paineita. On myös muita terveyteen liittyviä riskejä, jotka on hyvä huomioida 40. ikävuoden jälkeen, kuten:

  • Nivelrikko
  • Munasarja-, rinta- ja kohtusyöpä
  • Fibroidien ilmaantuminen
  • Myoomat

Ota yhteyttä lääkäriin, kun huomaat esivaihdevuosien ensimmäiset oireet, sillä lääkäri voi tarkastella sukuhistoriaasi ja määrittää parhaan hoitomuodon sinulle. Lääkäristä saa apua myös mahdollisiin epämukaviin vaivoihin. Saatat kenties tarvita vain uuden, juuri omiin tarpeisiisi suunnitellun ruokavalion.

Jos poltat tupakkaa, yritä lopettaa ja omaksu terveelliset elämäntavat. Syö D-vitamiini- ja kalsiumlisää ja käytä ainakin muutama minuutti päivässä omavalintaiseen liikuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
  • Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
  • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
  • Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
  • Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.