8 vinkkiä onnistuneeseen vesiviljelyyn

Monet vihannestilat viljelevät vesiviljelyä käyttäen. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit käyttää vesiviljelytekniikkaa kotona.
8 vinkkiä onnistuneeseen vesiviljelyyn

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 04 kesäkuuta, 2023

Kasvien kasvu ei ole enää riippuvainen vain maaperästä vesiviljelyn ansiosta. On mahdollista luoda kokonaisia kasvitarhoja kierrättämällä mineralisoitua vettä. Tämä on yleinen menetelmä suurilla viljelmillä, mutta vesiviljely on mahdollista myös kotona.

Sen etuja ovat pienempi vedenkulutus, tiukempi kasvien kehityksen hallinta ja suuri sato. Vesiviljely aloitettiin vuosikymmeniä sitten, mutta nykyään se on yhä yleisempää puutarhataloudessa eli vihannesten, kuten tomaattien, porkkanoiden tai sipulien, tuotannossa.

Vain muutamalla muovisäiliöllä, puulla, hapetuksella ja tarvittavilla vesiravinteilla on mahdollista perustaa vesiviljelypuutarha kotiin. Selitämme sen sinulle.

Mitä vesiviljely on?

Vesiviljely eli hydroponinen viljely on viljelytekniikka, jonka pääelementtinä ei ole maaperä tai substraatti. Sen sijaan kasvit kehittyvät vesikierron kautta ja kasvavat kierrättämällä vettä, jossa on mineraaliliuosta.

Kasvun varmistamiseen käytettyjä kemiallisia alkuaineita ovat typpi, kalsium, kalium, rauta, mangaani ja rikki. Vaikka lähes kaikkia kasveja voidaan kasvattaa vesiviljelyllä, sitä käytetään yleisesti puutarhaviljelyssä (tomaatti, sipuli, purjo, salaatti, pinaatti ja mansikka).

Monet viljelijät käyttävät tätä tekniikkaa sisäviljelyn päätekniikkana. Lisäksi se toimii hyvin alueilla, joissa maaperä ei sovellu tietyille istutuksille. Kasvihuoneisiin integroituna se voi nopeuttaa kasvillisuuden kehitystä perinteistä viljelyä korkeammalle tasolle.

Vesiviljely kotona.
Vesiviljelyvillitys on vallannut kaupungit, joissa kasvumaata on vähän.

Vesiviljelyn edut

Vesiviljelyllä on monia etuja sen yksinkertaisuuden, puhtauden ja alhaisten kustannusten ansiosta. Nämä edut ovat samoja sekä teollisessa että kotituotannossa:

  • Ekologia: Se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, koska se vähentää vedenkulutusta. Veden kierrätyksen ansiosta kasvien kasteluun voidaan käyttää vähemmän nestettä.
  • Sato: Menetelmää tehokkaasti sovellettaessa voidaan saavuttaa samanlaisia tai parempia tuloksia kuin perinteisessä viljelyssä.
  • Puhtaus: Tämä on hygieeninen menetelmä. Vesiviljelyyn käytetyn tilan tulee olla puhdas, desinfioitu ja ilman tuholaisia.
  • Valvonta: Tällä tekniikalla on helpompi hallita viljelyn tilaa. Sen lisäksi voidaan selvittää mitkä mineraalit puuttuvat tai mistä on pulaa.
  • Sopeutuminen: Koska se on valvottua viljelyä, se soveltuu kaikille maantieteellisille alueille, ilmasto-olosuhteista riippumatta.
  • Oma ruoka: Vesiviljelyllä on mahdollista saada itse tuotettua luomuruokaa.

Parhaat vinkit vesiviljelyyn kotona

Tätä menetelmää käytetään suurissa puutarhaviljelmissä, mutta se soveltuu myös pieneen mittakaavaan. Seuraavien materiaalien ja vaiheiden avulla on mahdollista harrastaa vesiviljelyä kotona.

1. Vesi ja kivennäisaineet

Vesiviljelyssä vesi on kasvien ravintoaine. Yleensä multaa ei käytetä lainkaan tai käytetään vain savea, joten nesteen käsittely on ratkaisevan tärkeää.

Aluksi tulee tarjota osmoosivettä, joka ei sisällä haitallisia aineita, kuten klooria tai lyijyä. Sitten lisätään tarvittava lannoite.

Veden lämpötilaksi suositellaan 18-21 celsiusastetta. Toisaalta on erittäin tärkeää tarkistaa pH-taso jatkuvasti, koska sen vaihtelut voivat vaikuttaa satoon.

Oikea taso alussa on 5,8. Se nostetaan 6:een kukinnan aikana ja 6,2:een seuraavana aikana.

2. Mittaa sähkönjohtavuus (EC)

EC näyttää kuinka paljon sähköä vesi siirtää mineraalisuolojen kautta.

Tällä tavalla on mahdollista hallita, lisätäänkö vai vähennetäänkö lannoitteen määrää. Taso 0,8 on paras istutuksen alussa, ja se nousee 1:een muutaman ensimmäisen viikon jälkeen. Sitten se tasaantuu 1,5:een.

3. Estä tuholaisia

Vaikka kasvit eivät olisi kosketuksissa maaperään, tuholaisten mahdollisuus on edelleen olemassa. Lisäksi, jos ne hyökkäävät vesiviljelyistutukseen, niiden hävittäminen on melko monimutkaista.

Siksi on suositeltavaa käyttää ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ruiskuttamalla sienitautien torjunta-aineita kasvuvaiheessa.

4. Ylläpidä happitasoa

Tärkeää ei ole vain vesi, vaan myös veden läpi kulkeva happi. Ilmapumpun, kuten akvaarioissa olevien pumpun, sijoittaminen on välttämätöntä juurten pitämiseksi terveenä. Se myös estää kasvun pysähtymisen.

5. Kasvun ja lannoituksen hallinta vesiviljelykasveilla

Vesiviljelyssä on joitakin yksityiskohtia, joihin on kiinnitettävä enemmän huomiota kuin perinteisessä viljelyssä. Esimerkiksi kasvu. Jotta kukat eivät kasva liian painaviksi, veteen lisätään silikaattia.

Tämä on mineraali, joka suosii vastustuskykyä. Toisaalta, mikä tahansa lannoite ei ole hyödyllinen tämäntyyppisessä istutuksessa. Yleensä kivennäislannoitteet ovat etusijalla orgaanisiin lannoitteisiin nähden, koska ensimmäiseksi mainitut ovat nestemäisiä.

6. Käytä oikeita työkaluja

Tarvittavan hapen, mineraalien ja lannoitteiden lisäksi on tärkeää pitää käsillä perusmateriaalit vesiviljelyn perustamiseen. Esimerkiksi tumma astia juurille, muovitulppa, puulaudat ja erityinen alusta, jossa on savea tai kookoskuitua.

7. Kokoa rakenne

Ensinnäkin, tee astiaan reikiä, joiden läpi vesi valuu. Tee sitten puulevyyn reikiä, joiden etäisyys on 10 senttimetriä. Juuret menevät hellävaraisesti ulos näiden reikien läpi ja substraatti menee säiliöön.

Ammattimainen vesiviljely.

8. Huomioi auringonvalo

Tämä tekniikka vaatii runsaasti luonnonvaloa, mutta ei suoraa ja jatkuvaa. Suorat auringonsäteet voivat vaikuttaa kasvuun ja polttaa lehtiä.

Varmista, että kodin vesiviljely saa tarpeeksi valoa, mutta strategisesta kulmasta.

Varaa aikaa vesiviljelyyn

Vaikka se on yhtä helppo tehtävä kuin mikä tahansa viljely, vesiviljely vaatii yleensä melko paljon aikaa huoltoon ja valvontaan. Joten on tärkeää, että sinulla on käytettävissäsi tarpeeksi aikaa.

pH:n, mineraalitasojen, tuholaistorjunnan ja kasvin rakenteen hallinta vaativat työtä. Tulos on kuitenkin vaivan arvoinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.