Logo image
Logo image

Opi hoitamaan timanttikukkia oikein, jotta ne kukkivat pidempään

3 minuuttia
Timanttikukilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet minkä tahansa tilan kaunistamiseen, istutitpa ne sitten ruukkuihin tai suoraan maahan. Kukka on kestävä, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi unohtaa perushoito.
Opi hoitamaan timanttikukkia oikein, jotta ne kukkivat pidempään
Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2023

Tämä afrikkalaista alkuperää oleva kasvi, joka kuuluu asterikasvien heimoon, valloittaa meidät villillä ulkonäöllään, joka muistuttaa hieman päivänkakkaraa. Timanttikukkien ominaisuuksien ansiosta ne voidaan luokitella helposti hoidettaviksi koristelajiksi. Jos olet vasta aloittamassa niiden kasvattamista, älä missaa tätä artikkelia, sillä kerromme kuinka niitä hoidetaan.

On tärkeää selventää, että näiden kasvien “timanttisuus” ei viittaa niiden ulkonäköön, vaan niiden kykyyn sopeutua melkein mihin tahansa ympäristöön. Niiden “timanttisuus” ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niitä tulisi hoitaa. Hyvällä hoidolla ne myös kukkivat pidempään.

Kyse on hyvästä kastelusta, oikeasta sijainnista ja ravinnosta. Mennään pidemmittä puheitta asian ytimeen ja selvitetään, miten timanttikukkia hoidetaan.

Timanttikukkien ominaisuudet

Timanttikukka on kasvi, josta voimme nähdä nousevan esiin pieniä, suikalemaisia ja hieman valkeahkoja lehtiruusukkeita. Niitä täydentävät suhteellisen suuret kukat, joissa keltainen tai oranssi ovat yleisimpiä sävyjä, mutta myös lila, valkoinen, punainen ja vaaleanpunainen ovat mahdollisia.

Se kasvaa jopa 30 senttimetriä korkeaksi, mutta ne voivat myös kiemurrella maassa, ja nämä ovat yleisiä kivipuutarhoissa. Se on monivuotinen kasvi, joka sisältää 79 lajia. Yleisin niistä on Gazania splendens.

Auringonlaskun jälkeen timanttikukat sulkevat terälehtensä ja avaavat ne uudelleen aamunkoitteessa. Tämän spektaakkelin vuoksi niitä kutsutaan usein “nukkujiksi”. Ne kasvavat kaupunkiympäristöissä, maaseudulla ja jopa lähellä rantaa, koska ne sietävät erilaisia ilmastoja.

Lue lisää täältä: Parhaita kasveja maisemointiin

Näin hoidat timanttikukkia, jotta ne kukkivat pidempään

Sinun ei pitäisi jättää timanttikukkia kokonaan rauhaan, vaikka ne tarvitsevat jonkin verran itsenäisyyttäkin selviytyäkseen. Muista, että mitä enemmän kiinnität kasviin huomiota, sitä paremmin se kukkii. Katsotaan seuraavaksi, mitä hoitoa ne tarvitsevat.

Some figure
Jotkut timanttikukkien sävyjen yhdistelmät ovat optimaalisia puutarhan kaunistamiseen.

Hyvä sijainti

Timanttikukat eivät ole vaativia tilan suhteen. Ne voidaan helposti sijoittaa sisä- tai ulkotiloihin. Tärkeintä on kuitenkin, että sijainti takaa niille hyvän annoksen aurinkoa.

Ajatuksena on, että he voivat aistia valon ja avata terälehtensä päivällä. Kun ne jätetään varjoon, terälehdet eivät avaudu ja kasvi tuottaa vähemmän kukkia.

Ravitse maaperää

Plant Archivesin julkaisemassa kokeessa analysoitiin kaliumin vaikutusta timanttikukkien vegetatiiviseen ja kukkakasvuun. Tulokset paljastivat merkittävän kasvun korkeudessa, lehtien lukumäärässä, painossa ja juurissa. Toisin sanoen tämän mineraalin syöttäminen alustaan edistää kasvin kehitystä.

Lannoitus 2 viikon välein ja orgaanisen aineksen sekä kompostin tai humuksen tarjoaminen ovat hyviä keinoja tämän timanttikukkien kukinnan pidentämiseen.

Pistokkaiden käyttäminen

Timanttikukat saadaan lisääntymään pistokkailla, jotka otetaan syksyllä ja valmistetaan talven aikana. Istuta ne ruukkuihin noin 10 senttimetrin syvyyteen, ja kostuta niitä, kunnes kasvi seisoo pystyssä.

Säädä ilmaston ylilyöntejä

Tämä kasvi on kotoisin eteläisestä Afrikasta ja on tottunut erittäin aurinkoiseen ympäristöön. Jos sinun timanttikukissasi kuitenkin näkyy palaneita tai vaurioituneita lehtiä, on suositeltavaa siirtää kasvit puolivarjoisalle alueelle. Ota tavaksi tarkistaa lehtien kärjet, koska niistä huomaa kasvin palaneen.

Lue lisää täältä: Näin piikkikruunu kukkii ympäri vuoden

Veden annostelu

Timanttikukkien kestävyys kuivissa ilmastoissa kertoo, että sinun ei tarvitse kastella niitä jatkuvasti. Ne arvostavat kosteutta, kun alusta on kuiva hieman pinnan alapuolella.

Selvittääksesi tämän, työnnä puutikku tai sormi vähintään 5 senttimetrin syvyyteen multaan. Jos tikku tai sormi on kuiva, on aika kastella kasvi. Liika kastelu hukuttaa kasvin ja lisää sen lahoamisen todennäköisyyttä. Suunnittele kastelu 2 viikon välein kesällä, jos käytät pistokkaita.

Puutarhoissa sprinklerikastelu toimii.
Some figure
Voit käyttää sprinklereitä säädelläksesi vesimäärää, jonka timanttikukat saavat puutarhassa.

Timanttikukat eivät ole immuuneja: sinun on suojeltava niitä tuholaisilta

Hyönteiset ja tuholaiset eivät anna hengähdystaukoa kasveille, mukaan lukien timanttikukat. Yleensä tämä laji on herkkä loisille, jotka voivat aiheuttaa lehtipilkkuja tai sieniä.

Härmäsieni on yksi niistä aineista, jotka hyökkäävät timanttikukkiin. University of Illinois Gardening Extension selittää, että tämä tauti vaikuttaa ruohomaisiin ja puumaisiin kasveihin, jolloin varret, lehdet ja kukat näyttävät peittyneen valkoisella jauheella.

Luonnolliset hyönteismyrkyt auttavat pääsemään eroon sienestä sen alkuvaiheessa, mutta jos tartunta on edennyt, kasvin terveyttä ei todennäköisesti voida palauttaa. Sopiva tapa ehkäistä tai toimia nopeasti on tarkistaa kasvit ajoittain, jotta havaitaan, onko ulkonäössä muutoksia.

Mitä sinun tulee muistaa timanttikukkia hoitaessasi

Yhteenvetona voidaan todeta, että timanttikukkien hoitaminen niin, että ne kukkivat pidempään, edellyttää niiden sijoittamista melko aurinkoiseen paikkaan, niille sopivan alustan tarjoamista ja veden saannin valvomista, jotta ne eivät saisi liikaa vettä.

Viimeisenä suosituksena mainittakoon, että leikkaa huonossa kunnossa olevat osat ja poista pudonneet lehdet ja terälehdet ruukusta tai istutusalueelta. Jos niissä on tuholaisia, ne vahingoittavat alustaa. Kasvia ympäröivien rikkakasvien leikkaaminen on toinen erehtymätön resurssi, joka lisää ravintoa ja energiaa, jota timanttikukka tarvitsee kukinnassaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al-Rubaye, B. C. H., & Khudair, T. Y. (2020). The effect of fertilization with boron and potassium on some natural and flowering traits of the gazania plant. Plant Archives20, 140–144. https://www.mendeley.com/catalogue/9e986deb-cb36-3320-85b4-af2fd76cc2d1/
  • Enfoque: plantas y enfermedades. Milidu polvoriento. Enfoque: plantas enfermedades. Extensión de Jardinería de la Universidad de Ilinois. https://web.extension.illinois.edu/focus_sp/pm.cfm
  • Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental. Gazania rigens (L.) Gaertner. Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental. http://herbarivirtual.uib.es/es/general/1209/especie/gazania-rigens-l-gaertner

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.