Vasaravarpaat: oireet, aiheuttajat ja hoito

Vasaravarpaat ovat yksi yleisimmistä epämuodostumista, ja sen syntyyn vaikuttavat useat tekijät. Hyvä uutinen on, että vaivaa voi ehkäistä.
Vasaravarpaat: oireet, aiheuttajat ja hoito
Maria Marin Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Maria Marin Garcia.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vasaravarpaat ovat epämuodostuma, joka vaikuttaa pääasiassa tähän jalkaterän osaan ja jossa varpaat koukistuvat niin, että ne muistuttavat vasaraa (tästä tulee sen nimitys).

2–20 %:lla väestöstä on tämä vaiva joko syntyessään tai se kehittyy heille lapsuuden aikana. Vasaravarpaat vaikuttavat jalkaterän luiden niveliin, erityisesti toiseen, kolmanteen ja neljänteen varpaaseen.

Toisinaan vaiva voi olla myös sormissa, mutta tällöin se johtuu yleensä traumasta. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää tästä kehon epämuodostumasta.

Mitä ovat vasaravarpaat?

Vaivan pääpiirre on varpaiden epänormaali kaarevuus, sillä ne taipuvat Z-kirjaimen muotoon. Ne aiheuttavat jalkapöydän varvasluun ojentumista ja varvasluiden välisen distaalisen nivelen koukistumista — sen, joka on lähinnä kynttä. Poikkeavuutta on myös lihaksissa, jänteissä ja nivelsiteissä, jotka normaalisti pitäisivät varpaat suorina.

Vaiva on joskus kivulias ja aiheuttaa känsiä ja haavoja, jotka tietysti pahentavat sitä. Haavojen synnyn syynä on kaartuneen alueen hankautuminen jalkineita vasten. Lisäksi vasaravarpaista kärsivillä ihmisillä on usein myös vaivaisenluut, jotka aiheuttavat vielä enemmän epämuodostumaa ja kipua.

Mistä vasaravarpaat johtuvat?

Vasaravarpaat voivat johtua monista syistä. Yleensä syyt ja riskitekijät ovat seuraavat:

 • Kaatumisesta ja osumista, murtumista, puristuksesta ja venähdyksistä johtuva trauma varvasluissa voi aiheuttaa nivelsiteiden, jänteiden ja lihasten vaurioita. Nämä eivät joko parane kunnolla tai ne jäävät huonoon asentoon.
 • Tietynlaiset jalkineet eivät mukaudu hyvin jalan muotoon, jolloin osaan varpaista kohdistuu liikaa painoa ja ne epämuodostuvat. Esimerkkinä ovat korkokengät tai erittäin kapeat kengät.
 • Jalan virheasento.
 • Sairaudet kuten niveltulehdus, poliomyeliitti ja diabetes voivat lisätä jalan epämuodostumien riskiä.
 • Perinnölliset, synnynnäiset anatomiaan vaikuttavat poikkeavuudet voivat myös muuttaa varpaiden muotoa. Esimerkkinä ylipitkä varvas.
 • Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä suurempi on luiden epämuodostumien riski niiden haurastumisesta johtuen.
 • Naiset ovat alttiimpia saamaan vasaravarpaat.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Lättäjalat: piirteet, oireet ja hoito

Mitä oireita vasaravarpaisiin liittyy?

Varpaiden muodon huomattavan muuttumisen eli näkyvän Z-kirjaimen muotoisen epämuodostuman lisäksi vaiva aiheuttaa yleensä suhteellisen tavallisia oireita kaikilla ihmisillä:

 • Kipu
 • Hankautumisesta johtuva tulehdus tai ärsytys
 • Naarmut tai haavat, jotka johtuvat varpaiden hankautumisesta jalkineisiin
 • Punoitus
 • Liikavarpaiden tai känsien synty
 • Epämukavuus kenkiä käytettäessä
 • Kävelyvaikeudet
 • Vaikeimmissa tapauksissa tasapainon muutokset
Vasaravarpaat voivat aiheuttaa kipua.

Hoito

Varpaan taipuisuus on otettava huomioon hoidon kohdalla, sillä se vaihtelee kyseisestä ongelmasta riippuen.

Ratkaisu on yksinkertainen, jos varvas edelleen taipuu. Näissä tapauksissa fysioterapia on pääasiallinen hoitomuoto, mutta aina lääkärin määräysten mukaisesti. Esimerkiksi:

 • Oikeaoppinen kävely leveillä ja mukavilla kengillä
 • Pehmustettujen pohjallisten käyttö painon jakamiseksi koko jalkapohjaan
 • Korkokenkien välttäminen
 • Varpaan teippaaminen normaaliin asentoon
 • Lastojen ja kannatinsiteiden käyttö (vastaa teippausta, mutta on mukavampi)
 • Harjoitteiden tekeminen taipuisuuden lisäämiseksi (varpaiden vetäminen, rullatun pyyhkeen laittaminen jalkaterien alle ja sen rutistaminen varpailla, marmorikuulien nostaminen varpailla jne.)

Kipu ja tulehdus vaativat lääkehoitoa lääkärin arvion jälkeen.

Varvas, joka ei ole enää taipuisa, vaatii kirurgista hoitoa nivelen muokkaamiseksi ja sen rakentamiseksi uudelleen normaaliin asentoon. Tämä on päiväkirurginen toimenpide, joka ei yleensä vaadi sairaalaan jäämistä. Myös toipuminen on suhteellisen nopeaa.

Potilaan on pääasiassa käytettävä erityisjalkineita kolmen viikon ajan. Useimmat ihmiset toipuvat tällaisesta leikkauksesta täysin noin kuukaudessa, jos komplikaatioita ei ilmene. Useimmat voivat jatkaa tavanomaisia fyysisiä aktiviteettejaan toiseen kuukauteen mennessä.

Vasaravarpaat, yleinen epämuodostuma

Vasaravarpaat ovat yksi yleisimmistä varpaiden epämuodostumista, ja sen syntyyn vaikuttavat useat tekijät.

Käänny aina lääkärin puoleen, jos jaloissasi on vaivoja tai kipua. Tarkemmin ottaen ota yhteyttä podiatriin (jalkaterapeuttiin). Mitä varhaisemmassa vaiheessa poikkeavuus havaitaan, sitä parempi on ennuste.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen

Turvonneet jalat ovat ikävä, mutta yleensä vaaraton vaiva, jota voi helpottaa lääkärin määräämän lääkehoidon lisäksi seuraavilla kotikeinoilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Smit JM, Beets MR, Zeebregts CJ, Rood A, Welters CFM. Treatment options for mallet finger: A review. Vol. 126, Plastic and Reconstructive Surgery. 2010. p. 1624–9.
 • Handoll HH, Vaghela M V. Interventions for treating mallet finger injuries. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Jul 19;
 • Piña-Oviedo S, Ro JY, Ayala AG, Park YK. Chondrosarcoma. In: Tumors and Tumor-Like Lesions of Bone: For Surgical Pathologists, Orthopedic Surgeons and Radiologists. Springer-Verlag London Ltd; 2015. p. 295–348.
 • Ortesis para el tratamiento del dedo en martillo traumático: experiencia en la parroquia Guasdualito (Venezuela) [Internet]. [cited 2020 May 2]. Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2010000200007

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.