Logo image
Logo image

Vältä näitä 24 virhettä joulukoristelussa

5 minuuttia
Joulukoristelussa tehdään usein virheitä, jotka liittyvät olohuoneen täyttämiseen koristeilla ja värivaloilla, ylisuuriin kuusiin ja kodin yleisen sisustuksen epätasapainoon. Lue lisää.
Vältä näitä 24 virhettä joulukoristelussa
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2023

Järjestelyjen ja illallisvalmistelujen kiireessä on tavallista tehdä virheitä joulukoristelussa. Toivota perheesi ja ystäväsi tervetulleeksi oikealla värien, tilan ja koristeiden järjestelyllä tätä vuoden ainutlaatuista juhlapäivää varten.

Lue lisää ja ota selvää, mitä kannattaa välttää järjestäessäsi kotiasi ensi jouluaattoa varten!

Tutustu näihin 24 virheeseen joulukoristelussa

Vaikka tähän aikaan vuodesta sisustamisessa on kyse värivalikoimasta ja tietyistä jouluesineistä, värikylläisyys ja huonot valinnat ovat yleisiä. Sisustuksen kannalta keskeisiä asioita ovat esimerkiksi sävyjen ja tilojen harmonia, kuusen sijainti ja joulupöydän koristelu. Katsotaanpa joitakin sudenkuoppia, joita kannattaa välttää, jotta joulun tunnelma olisi kodikas ja miellyttävä.

1. Muiden huoneiden laiminlyönti

Ennen kuin siirrymme olohuoneeseen, joka on joulukoristelun päätila, ei unohdeta jättää viitteitä juhlakaudesta muihinkin huoneisiin. Ennen kaikkea keittiöön, jonne vieraat saattavat tulla hetkeksi.

Valitse tiski- tai ikkunapöydälle seppeleitä, tähtiä tai pieni kuusi. Voit tehdä saman makuuhuoneissa ja jopa kylpyhuoneessa, kunhan se on hienovaraista.

2. Ylikuormitus joulukoristeilla

Yksi yleisimmistä virheistä joulukoristelussa on tilojen ylikuormittaminen koristeilla. Kuusi, tähdet, seimi ja muut symbolit kuuluvat tyypilliseen kuvaan, mutta niitä kaikkia ei tarvitse laittaa yhteen. On parempi, että esineitä on vähemmän ja ne ovat hyvin järjestettyjä, ja jätetään mukavasti tilaa kulkemiselle.

Some figure
Yksi yleisimmistä virheistä on ylikuormittaa talo koristeilla.

3. Väärät yhdistelmät

On totta, että joulu on täynnä kaikenlaisia koristeita. Palloja, rusetteja, leluja ja seppeleitä. On kuitenkin tärkeää huolehtia tietyistä yhdistelmistä, jotta ne eivät ole visuaalisesti epämiellyttäviä.

Jos esimerkiksi käytät punaista pöytäliinaa, yritä pysyä samassa sävyssä verhojen ja muiden koristeiden osalta. Yritä käyttää kultaa ja hopeaa hienovaraisesti, sillä ne ovat vaurautta symboloivia värejä.

Lue myös: 3 jouluista ruokaa ja jälkiruokaa eri puolilta maailmaa

4. Kultaisen värin väärinkäyttö

Tästä päästäänkin seuraavaan yleiseen virheeseen. Koska tämä väri on jouluna vahvasti symbolinen, ja sitä on koristeissa ja tähdissä, sen läsnäoloa käytetään usein väärin. Kiiltävän luonteensa vuoksi sillä on taipumus kyllästää tila nopeasti, joten käytä sitä harkiten.

Some figure
Kullan väärinkäyttö kyllästää tilan.

5. Vihreällä kyllästäminen

Mikä on toinen tyypillinen jouluväri? Tietenkin kuusenvihreä. Ja juuri siinä sitä on syytä arvostaa, mutta sen ei tarvitse levitä koko huoneeseen. Tämän sävyn ja punaisen yhdistelmä on yleinen juhlakaudella, mutta sitä on sijoitettava hienovaraisesti.

6. Liian korkea kuusi

On tärkeää sovittaa kuusi käytettävissä olevaan tilaan. Yleensä suositellaan 1,8 metriä korkeaa kuusta, jossa on noin 20 senttimetrin korkuinen tähti ja 30-40 koristetta. Älä lankea ylisuureen yksilöön.

Some figure

7. Hyvin pieni kuusi

Joskus taas tehdään päinvastoin, eli valitaan hyvin lyhyt tai harva kuusi. Tämä virhe voi luoda ympäristöön keinotekoisen tunteen, joten suosittelemme, että yrität löytää sopivan kokoisen kuusen.

8. Liian vähän koristeita

Kylläisyys voi olla yleinen ongelma, mutta niin voi olla myös niukkuus. Lähes tyhjä joulukuusi on kaukana kutsusta onneen ja runsauteen. Yritä luoda tasapaino pallojen ja koristeiden määrässä ja jakautumisessa.

Some figure

9. Koristeiden huono sijoittelu

Koristeiden sijoittelu siten, että jossakin osassa niitä on liikaa ja toisessa liian vähän, tuottaa visuaalista epätasapainoa. Nouse tarvittaessa jakkaralle ja aloita koristelu ylhäältä alaspäin ja aseta koristeet aina tasaisesti.

10. Monen eri koon koristeet

Joulukoristeita kertyy todennäköisesti vuodesta toiseen ja ne kuuluvat eri hankintoihin. Hyvin erikokoisia koristeita ei kuitenkaan kannata sijoittaa. Kuusessa tulisi olla värien ja muotojen harmoniaa.

Lisäksi koristeiden koko riippuu kuusen koosta. Mitä pienempi kuusi on, sitä pienempiä koristeiden tulisi olla.

Some figure

11. Jouluaiheiset astiastot ja kankaat

Tämä voi olla joillekin ihmisille mukava tapa, mutta se on tarpeeton ja pätee vain kerran vuodessa. On parempi käyttää laadukkaita pöytäliinoja, verhoja ja lautasia, joissa on puolestaan juhlaan sopiva sävy. Voit nauttia näistä elementeistä jossain toisessakin juhlatilaisuudessa.

12. Ei suunnittelua

Kiireessä saada kaikki ajoissa valmiiksi vastaanottoa varten on tavallista, että koristeet asetetaan ilman ennakkosuunnittelua. Näin koristeet eivät noudata logiikkaa ja on jopa mahdollista unohtaa tiettyjä yksityiskohtia. Istu alas ja mieti, mistä aloitat ja miten saat tehtävän valmiiksi.

Some figure

13. Henkilökohtaisen maun unohtaminen

Vaikka joulukoristeluissa on perinteisiä motiiveja, värejä ja symboleja, on mahdollista yhdistää niitä myös henkilökohtaisiin mieltymyksiin. Muista lisätä oma kosketuksesi kotiisi valitsemaasi tyyliin.

14. Menet liian pitkälle valojen kanssa

Valo on jouluaattona välttämätön elementti. Se edustaa elämää ja on keskeinen osa koristamista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse häikäistä vieraita. Valitse LED-valot ja muutama kynttilä käsityönä tehtyjen yksityiskohtien lisäämiseksi. Voit myös hienovaraisesti valaista kuusen lämpimillä sävyillä.

Some figure

15. Liian vähän valoa

Aivan kuten liiallinen valaiseminen on virhe, niin on myös liian vähäinen valaiseminen. Koristele lipastot muutamalla kynttilällä, valaise kuusi ja sijoita kransseja hienovaraisesti ja tasapainoisesti.

16. Epätyypillisen värinen kuusi

Pöydän yksityiskohtiin tai koristeisiin kannattaa lisätä persoonallinen ote. Kuusen värisävyn osalta on suositeltavaa pitäytyä klassisessa, eli vihreässä. Vaihtoehtoisesti voit valita valkoisen värin, jos se sopii muuhun taloon.

Some figure

17. Kuuselta puuttuu jalusta

Monet joulukuuset ovat keinotekoisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi jättää jalka näkyviin, sillä se vaikuttaa koristeluun. Voit peittää sen jalustalla, lahjoilla sen ympärillä tai muilla koristeilla.

Lue lisää: Maukkaat juomat joulunviettoon

18. Seppeleen tai kranssin unohtaminen

Yksi joulukoristelun keskipisteistä on seppele tai kranssi. Se on vastaanoton yksityiskohta, jonka kaikki vieraat huomaavat jo ennen sisälle astumista. Se on luultavasti jopa ensimmäinen asia, jonka he näkevät, joten kannattaa valita mänty- tai eukalyptuskoristeinen kranssi.

Some figure

19. Kuusi on väärässä paikassa

Illan pääkoristeen on erotuttava. Vaikka se olisi kooltaan pieni, sitä ei pidä siirtää huoneen pimeään osaan. Anna sille keskeinen paikka, jossa se herättää huomiota, mutta ei kuitenkaan estä kulkua.

20. Seimen sijoittaminen väärin

Seimi on monille tärkeä yksityiskohta joulukoristelussa. Sen koon ja hahmojen määrän lisäksi on tärkeää, että kohtaus ymmärretään ja että se koskettaa vieraita. Sijoitus riippuu sen mitoista, vaikka on suositeltavaa, ettei se varjosta kuusta.

Some figure

21. Väärien materiaalien valitseminen

Muovin käyttöä koristeissa kannattaa vähentää ja korvata se paperilla tai puulla, joilla se yhdistetään kuuseen. Voit myös valita tyylikkään trendin keramiikan ja lasin avulla tai etsiä muita joulukoristeideoita. Älä unohda laittaa kuusen latvan tähteä!

22. Kynttilät ruokapöydällä

Toinen joulukoristelun niksi on välttää kynttilöitä ruokapöydällä. Näin vähennetään onnettomuusriskiä, joka johtuu tulen joutumisesta kosketuksiin pöytäliinan kanssa. Laita keittiön kynttilät vaikka apupöydälle tai ikkunalaudalle. Tuoksukynttilät voivat olla hyvä vaihtoehto olohuoneeseen, sillä ruokailuhuone täyttyy jo ruoan tuoksusta.

Some figure

23. Joulukoristeiden joukosta puuttuvat koristavat ruoat

Jouluruoat ja makeiset voivat myös olla osa koristelua. Asettele nougat ja marsipaani järjestäytyneesti ja leivo piparkakkuja.

24. Lapset eivät pääse mukaan koristeluun

Muista lopuksi, että tämä ei ole sisustuskilpailu. Vaikka tasapainoisen sisustuksen aikaansaaminen on mukavaa sinulle ja vieraillesi, jaa hetket joulun päähenkilöiden, lasten, kanssa. He voivat oppia monia asioita jouluna. Valmistakaa ruokaa yhdessä ja koristele kuusi yhdessä pienimpien kanssa sekä luo unohtumaton hetki, kun lahjat jaetaan.

Some figure

Luota taitoihisi, jotta vältät virheet joulukoristelussa

Pidä nämä vinkit mielessä, jotta vältät perusvirheet ja annat kodillesi sen intiimin kosketuksen, jonka jouluaatto ansaitsee. Jaa tehtävä perheenjäsenten kanssa ja ota mukaan paikallisia perinteitä tyypillisen jouluestetiikan lisäksi. Voit jopa keksiä omia ideoita koristeisiin käyttämällä käsintehtyjä tekniikoita yhdessä lasten kanssa, jotta voit lisätä persoonallisia yksityiskohtia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.