Häiden suunnittelu ja oikean vuodenajan valinta

Parhaan vuodenajan valinta häille vaatii sitä, että mietitään monia mahdollisia tekijöitä ja olosuhteita. Kannattaa pyrkiä arvioimaan tätä asiaa rauhassa, eikä valita häiden päivämäärää hätäisesti tai impulsiivisesti - olisi hyvä analysoida koko tilaisuuden konteksti.
Häiden suunnittelu ja oikean vuodenajan valinta
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Häiden suunnittelu kannattaa aloittaa tietenkin ajankohdan valinnalla, ja tähän liittyen tulee huomioida monenmoiset asiat. Järjestelyt riippuvat nimittäin suurissa määrin siitä, mikä valittu vuodenaika on.

Jos häille ei ole kumppanisi ja itsesi mielestä mitään kiirettä, kannattaa valita sellainen päivämäärä, joka on vasta yli puolen vuoden päässä. Näin teillä on riittävästi aikaa kaiken järjestämiseksi – monet pienet yksityiskohdat, hyvin pienetkin, saattavat vaikuttaa lopputulokseen ja siihen, kuinka onnistuneiksi häät koetaan.

Häiden suunnittelu ja tärkeimmät päätökset

On monia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon häiden ajankohtaa valitessa. Nämä asiat vaihtelevat aina säästä parin omiin mieltymyksiin. Nyt kerromme suosituista perusteista tietyn ajankohdan tai vuodenajan valitsemiselle häiden ajankohdaksi.

1. Erityinen päivämäärä, joka tuo parille hyviä muistoja

häiden suunnittelu

Usein pariskunnat valitsevat häillensä jonkin aivan erityisen merkityksellisen päivämäärän, joka tuo mieleen hyviä muistoja – esimerkkejä tällaisesta ovat parin kohtaamisen, ensimmäisen suudelman tai yhdessä olemisen vuosipäivä.

Nämä ovat aina romanttisia valintoja häille, ja merkkipäivät mahdollistavat tietysti sen, että muistetaan voimakkaasti sitä rakkautta, jota jo pitkään on tunnettu toista kohtaan.

Tällainen päivämäärä ei kuitenkaan ole aina sopiva niiden muiden tekijöiden kannalta, jotka tulisi häiden suunnittelussa ottaa huomioon. Siksi erityinen päivämäärä kannattaa ottaa ainoastaan aloituspisteeksi, josta voidaan sitten lähteä muuttamaan tai tarkentamaan järjestelyjä.

2. Mikä viikonpäivä on paras?

Yleisesti ottaen ihmiset juhlivat häitä viikonloppuna, jotta mahdollisimman moni vieras pääsee osallistumaan.

Perjantait, lauantait ja sunnuntait ovat kaikkein suosituimpia päiviä häiden järjestämiselle kaikkialla maailmassa – tosin joissakin kulttuureissa uskotaan, että lauantaina avioituminen tuo huonoa onnea. Toisinaan taas ajatellaan, että perjantai tai lauantai on paras valinta, jotta vierailla olisi vapaata sunnuntaina. Näin he voivat nauttia häistä, mutta saavat vielä sen jälkeen kokonaisen päivän vapaa-ajan viettämiseksi muiden asioiden parissa.

Katso kalenteriasi ja merkitse muistiin pitkät viikonloput, sillä nämä sopivat tietysti erityisen kätevästi häiden ja muiden juhlien järjestämiseen.

3. Päättäkää vuodenaika

häiden suunnittelu

Kun tiedätte ainakin kuukauden häiden järjestämiselle, voitte jo alkaa määrittää monia yksityiskohtia. Vaatteet, asusteet, kukat, häämatka sekä monet muut asiat riippuvat usein säästä. Lisäksi on huomioitava, että budjetti saattaa olla hyvinkin erilainen kesä- ja talviaikaan järjestetyissä häissä.

Useimmat pitävät etenkin kesähäistä, mutta voit aivan hyvin järjestää mahtavat häät mihin aikaan vuodesta tahansa. Tämä asia riippuu vain parin mieltymyksistä, päivämäärän sopivuudesta yksityiskohdat huomioiden sekä tietysti kustannuksista.

Mieti aina sateen mahdollisuutta tiettyinä kuukausina, sillä se voi vaikuttaa juhlapaikan valitsemiseen.

4. Seremonia- ja juhlapaikka

Kuten jo mainitsimmekin, kaikki liittyy hääjärjestelyissä toisiinsa, mukaan lukien paikka. Jos suunnitelmanne on pitää seremonia rannalla, tällöin kesähäät on luonnollinen valinta, mutta yleensä paikka ei rajoita järjestelyjä kovin paljoa.

Mikäli haluat järjestää teemahäät tai pitää juhlan jossakin erityisessä paikassa, kuten vaikkapa vuoristossa, kannattaa miettiä miten vuodenaika sopii juhlan ideaan. Ympäristö ja paikan piirteet ovat usein todella tärkeät sen kannalta, mikä päivämäärä tuntuu parhaalta.

5. Parin henkilökohtaiset uskomukset ja käsitykset

häiden suunnittelu

Jotkut ihmiset ovat taikauskoisempia kuin toiset, ja tällöin halutaan usein noudattaa tiettyjä uskomuksia koskien sitä, mikä päivä sopii häiden järjestämiselle. Tavallinen esimerkki on perjantai 13. päivä, jota pidetään laajalti epäonnen päivänä.

Kuukausia koskien kesä- ja tammikuu ovat monelle symboleja hyvästä onnesta ja onnellisuudesta. Jotkut haluavat päiväksi perjantain tai sunnuntain, sillä näitä päivä pidetään usein sellaisina, jotka eivät tuo huonoa onnea.

6. Kuukautiset – onko niilläkin merkitystä?

Jokainen morsian haluaa nauttia täysillä sekä häistään että hääyöstään. Siksi kuukautisetkin kannattaa ottaa huomioon häiden suunnittelussa – kyllä, tämäkin kuuluu niihin moniin asioihin, jotka saattavat helposti jäädä huomiotta, mutta vaikuttavat kuitenkin mahdollisesti kokemukseen suuresti!

Vaikka onkin olemassa monia moderneja hygieniaratkaisuja kuukautisten ajalle, on parasta, että morsian ei joudu rasittumaan kuukautisten vuoksi varsinkaan itse hääpäivänä. Vaikka tämä yksityiskohta jääkin lähes aina häiden suunnittelun ulkopuolelle, se on itse asiassa hyvinkin tärkeä.

Lopuksi vielä muutama ajatus

Paras vuodenaika häille on se, jonka yhdessä kumppanisi kanssa koet parhaaksi ja jolloin pystytte pitämään hauskaa vieraiden kanssa täysillä. Kunhan aikaa on riittävästi häiden järjestämiselle, mikä tahansa vuodenaika tai päivämäärä on oivallinen hetki rakkauden juhlistamiselle.

On monia loistavia ideoita, koristelutapoja, pukuja ja tapahtumapaikkoja, joista löytyy jokaiselle kuukaudelle ja kaiken tyyppisiin häihin sopivat ratkaisut. Muista myös, että häiden suunnittelu on mahtavaa ja jännittävää aikaa, joten nauti siitä ilman suurempaa stressiä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.