Vältä näitä ruokia, jos sinulla on divertikuloosi (suolen umpipussitauti)

kesäkuu 15, 2015

Divertikuloosi eli suolen umpipussitauti on sairaus, jossa umpipussit (eli divertikkelit) syntyvät paksusuolen heikentyneiden kohtien pullistuessa pienten pallojen tai muhkuroiden tapaan. Tämä aiheuttaa huonovointisuutta ja kipua syödessäsi tiettyjä ruokia. Lue, mitä ruokia tulisi välttää, jos sinulla on todettu tämä sairaus.

Mitä sinun tulisi tietää divertikuloosista

Kuten sanoimme alussa, divertikuloosi aiheuttaa pieniä pusseja tai pullistumia, tyriä, tai turvonneita osasia suolistossa, nimenomaan paksusuolen seinämässä.

Tämä on hyvin yleinen sairaus jolla ei juuri ole oireita, lukuun ottamatta ruuansulatuksen ’jätteitä’ ja ruoan osasia jotka voivat jäädä ”jumiin” näihin pullistumiin tai divertikkeleihin, joka saa ne täyttymään bakteereilla. Tällöin esiintyy kipua yleensä vasemmalla puolella alavatsaa, joka on ensimmäinen merkki ongelmasta. Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti jos kärsit ripulista jota seuraa ummetus, kuume, pahoinvointi ja oksentelu.

suolisto

Sen jälkeen, kun olet kokenut ensimmäisen ”divertikuloosikohtauksen” sinulla on jopa 45-prosenttinen riski että se uusiutuu. Lääkärit suosittelevat olemaan kokonaan syömättä tai ainakin välttää mahdollisimman pitkälle syömästä seuraavia elintarvikkeita, jotta ongelma ei pahene.

Mitkä ruuat on kiellettyjen listalla divertikuloosipotilailla?

Jyvät. Vältä tuotteita jotka tehdään jyvistä, kuten popcornia, maissileipää, maissihiutaleita tai mitä tahansa elintarviketta joka sisältää villi- tai täysriisiä. Kaikki nämä sisältävät paljon kuitua, jota voi olla vaikea sulattaa ja voi ajautua ’jumiin’ divertikkeleihin, mikä pahentaa ongelmaa. Nämä korvataksesi suosi raffinoituja eli jalostettuja jyviä kuten pastaa, riisiä, uunissa valmistettuja ruokia tai keksejä jotka on valmistettu valkoisista jauhoista.

Hedelmät ja kasvikset. On totta, ettet voi elää syömättä näitä ruokia, mutta suosittelemme välttämään niitä ainakin silloin kun ongelma on ns. käynnissä.

Vältä kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, koska ne sisältävät paljon kuitua.

Pysy kaukana marjoista, koska niiden siemeniä on vaikea sulattaa.

Lisäksi sinun pitäisi välttää ristikukkaisia vihanneksia kuten parsakaalia, kaalia ja kukkakaalia.

Älä juo hedelmämehuja joissa on hedelmälihaa, ja varmista että vihannekset joita syöt, ovat hyvin kypsennetty ennen syömistä. Hyvä kypsennys pehmittää kuituja ja ne on helpompi sulattaa.

Lisäksi sinun pitäisi välttää raakoja hedelmiä, lukuun ottamatta persikoita, avokadoa, melonia ja banaaneita. Vältä hedelmän kuorta tai pieniä siemeniä.

Liha ja proteiini. Valitse mureaa tai viipaloitua lihaa, kalaa (mikä tahansa käy) ja munia pääasialliseksi proteiinin lähteeksi. Nämä elintarvikkeet eivät ärsytä paksusuolta ja ovat helposti sulavia.

Älä syö vahvoja juustoja, koska ne sisältävät suuren annoksen kaseiinia, joka on huonoksi divertikuloosille.

Jätä ruokavaliostasi pois kaikki ruoat jotka sisältävät siemeniä tai pähkinöitä kuten esimerkiksi maapähkinävoi.

Vähennä herneiden, papujen ja palkokasvien määrää, koska ne sisältävät suuren määrän kuituja.

Kuoret, pasta, mausteet. Nämä kolme ovat kiellettyjä myös koska ne aiheuttavat enemmän tulehdusta kuin mitä tämä sairaus aiheuttaa. Tämä tarkoittaa, että hedelmien, vihannesten ja lihan pitää olla kuorettomia. Erittäin tuliset mausteet myös ovat huonoja keholle.

Hiilihappoa sisältävät juomat. Kahvi, tee, mate-juomat, suklaa, virvoitusjuomat ja kofeiinipitoiset juomat. Ne kaikki ärsyttävät suolistoa. Kun nautit kofeiinia, jota on kaikissa näissä yllä mainituissa, paksusuolen lihakset supistuvat ja tämä mahdollistaa ulosteen sisältämän veden poistamista kehosta saattaen näin aiheuttaa edelleen ummetusta. Jos kahvinjuontia on vaikea lopettaa, aloita vaihtamalla kofeiinittomaan, mutta yritä kuitenkin lopettaa sen juominen kokonaan niin pian kuin mahdollista.

Vinkkejä, neuvoja, ja hoitotoimenpiteitä divertikuloosiin

juo-vesi-vettä

 • Juo paljon vettä (kuudesta kahdeksaan lasillista päivässä).
 • Käy vessassa vaikka sinulla ei välttämättä ole kova vessahätä. Älä yritä tukahduttaa tarvetta mennä vessaan, sillä se voi pahentaa tilannetta.
 • Harrasta liikuntaa – harjoita etenkin jalkojen, lonkan ja paksusuolen lihaksia, mikä helpottaa suolen liikehdintää.
 • Älä käytä laksatiiveja tai peräruiskeita jos sinulla ummetusta, koska ne voivat ärsyttää suolistoa vielä enemmän ja tehdä sen riippuvaiseksi niistä, koska suolen liikehdintä ei ole toimi oikein.
 • Vältä syömästä elintarvikkeita, jotka ovat erittäin prosessoituja tai rasvaisia, mausteisia, sokeripitoisia, tai paistettuja ruokia.
 • Vältä elintarvikkeita, jotka sisältävät siemeniä. Pureskele hyvin ennen nielemistä koska fragmentit voivat juuttua divertikkelien (umpipussien) väliin ja siten aiheuttaa kipua ja tulehdusta.
 • Syö puuroa, kasvissoseita ja kypsennettyjä hedelmiä. Voit tehdä smoothien ilman hedelmälihaa, joka edistää toipumista hoidon aikana.

Kasveja, joita suositellaan divertikuloosin hoidossa:

 • Kamomilla: Vähentää tulehdusta ja antaa helpotusta. Juo kamomillateetä vähintään kerran päivässä.

kamomilla-kukka

 • Minttu: käytetään lievittämään mahan turvotusta, kipua, pahoinvointia ja kaasuja. Juo jopa kolme lasillista minttuinfuusioota päivässä.
 • Oregano eli mäkimeirami vähentää tulehdusta paksusuolessa.
 • Timjami: hyvä kuidun lähde, kivun ja kouristusten lievittäjä, ja sisältää myös tulehdusta lievittäviä ainesosia. Voit käyttää sitä maustamaan keittoja, kastikkeita tai salaatteja.
 • Kurkuma: luonnollinen tulehduksen lievittäjä, jota voi käyttää kaikenlaisiin tulehduksiin ja vähentämään divertikkeleitä (umpipusseja).

Kuvat – Paul Hey Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame ja woodleywonderwork.

UUTISIA VERKOSSA