Logo image
Logo image

Vältä näitä kahta hyttysiä houkuttelevaa kasvityyppiä, jos olet altis hyttysenpistoille

3 minuuttia
On olemassa kaksi kasvityyppiä, jotka herättävät hyttysten huomion ja jotka sinun tulisi tuntea etenkin, jos olet altis hyttysenpistoille. Kerromme lisäksi, mitkä kasvit taas karkottavat hyttysiä.
Vältä näitä kahta hyttysiä houkuttelevaa kasvityyppiä, jos olet altis hyttysenpistoille
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2024

Jos olet altis hyttysenpistoille, sinun on hyvä tietää, että tietyt kasvit voivat houkutella näitä lentäviä hyönteisiä puoleensa. Tämä johtuu siitä, että jotkut tuoksut houkuttelevat hyttysiä, ja on parasta tunnistaa ne oman mukavuutesi takia.

Jatka lukemista, sillä kohta kerromme, mitkä kasvit houkuttelevat hyttysiä. Kerromme lisäksi, mitkä kasvit taas voivat auttaa sinua pääsemään eroon näistä ärsyttävistä vierailijoista.

Kasvityypit, jotka houkuttelevat hyttysiä

Lehdessä Current Biology julkaistu tutkimus osoitti, että hajuaistinsa ansiosta hyttysiä houkuttelevat ihmisten ja muiden nisäkkäiden hiessä olevat maitohappo- ja karboksyylihappohiukkaset. On kuitenkin olemassa muitakin aromiaineita, jotka houkuttelevat niitä.

Vaikka puremille herkät ihmiset ryhtyisivätkin toimiin mainittujen happojen estämiseksi, hyönteiset voivat silti hyökätä heidän kimppuunsa. Tällöin niiden pistot johtuvat sivuvaikutuksesta, kuten kotona mahdollisesti olevista kasveista, jotka saattavat houkutella niitä.

Alla esittelemme ne kasvityypit, jotka herättävät hyttysten huomion ja joita asiantuntijoiden mukaan kannattaa välttää.

Lue tämäkin: Hyttysen puremat: mitä niistä tulisi tietää

1. Kasvit, joiden kukissa on mettä

On käynyt ilmi, että hyttyset ovat hyvin kiinnostuneita kasveista, joiden kukissa on paljon mettä. Tämä johtuu siitä, että se on niiden ravinnonlähde, erityisesti uroshyttysille, jotka nauttivat vain sitä ravinnokseen. Jotta asia olisi helpompi ymmärtää, kaikki hyttyset syövät mettä, mutta naaraat täydentävät ruokavaliotaan verellä, josta ne saavat muita ravintoaineita, joita mesi ei sisällä, ja joka auttaa niitä munimaan yhä enemmän munia.

Lukemattomista kukkivista kasveista, joissa on paljon mettä, erottuu lehdokki nimeltä Platanthera obtusata, joka tutkimusten mukaan on osoittautunut hyttysten kannalta vastustamattomaksi, koska sen kukka, jossa on kemiallisia yhdisteitä, stimuloi niiden hajuaistia.

On todettu, että tämä kasvi aiheuttaa hyttysten aivoissa samanlaisen ärsykkeen kuin silloin, kun ne havaitsevat lämminverisen isännän.

Some figure
Orkideoissa on paljon nektaria, joka herättää hyttysten, erityisesti uroshyttysten, huomion.

2. Vesikasvit

Hyttyset ja sääsket munivat munansa lämpimiin, seisoviin vesistöihin, joissa ne pysyvät turvassa, kunnes poikaset kuoriutuvat ja ovat valmiita lentämään. Tämän vuoksi vesikasvit ja -maljakot houkuttelevat hyttysiä, erityisesti ne, jotka ovat laiminlyötyjä ja joiden vettä ei vaihdeta säännöllisesti.

Yleisimpiä vesikasveja kotona ovat muun muassa bambu, vesisalaatti, viirivehkat ja jättipeikonlehti. Toisaalta myös maahan istutetut kasvit, jotka istutetaan hyvin kosteisiin, kastumiselle alttiisiin ympäristöihin, houkuttelevat hyttysiä.

Tässä tapauksessa itse kasvi ei houkuttele näitä ärsyttäviä vierailijoita, vaan vesiympäristö, jossa ne ovat. Jos siis olet altis hyttysenpistoille ja pidät vesikasveista, vaihda vesi säännöllisemmin, jotta vältät Pan American Health Organizationin (PAHO) erittelemät terveytesi vaarantavat taudit.

Some figure
Bambu on yksi niistä vesikasveista, jotka houkuttelevat eniten hyttysiä. Jos sinulla on niitä kotona, on suositeltavaa vaihtaa vesi usein, jotta mahdolliset hyttysenmunat tuhoutuvat.

Onko olemassa kasveja, jotka karkottavat hyttysiä?

Jos olet altis hyttysenpistoille, meillä on sinulle hyvä uutinen! Yhtä lailla kuin on olemassa kasveja, jotka houkuttelevat hyttysiä, on olemassa paljon toisia kasveja, jotka karkottavat niitä. On jopa olemassa useita hyttysenkarkottimia, joissa hyödynnetään näiden kasvien ominaisuuksia. Hyttysiä karkottavat kasvit ovat mm. seuraavat:

  • Basilika
  • Väriminttu
  • Kissanminttu
  • Sitronella
  • Laventeli
  • Piparminttu
  • Rosmariini

Lue lisää: Aiheuttavatko torakat terveysriskin?

Yhteistä näille kasveille on se, että niiden tuoksu ei ole lainkaan makea, vaan pikemminkin minttuinen ja sitruksinen. Niitä on siis hyvä olla, jos olet hyvin altis hyttysenpistoille.

Näiden kasvien lisäksi on myös suositeltavaa välttää pitämästä kotona, sisällä sekä ulkona, maljakoita, kukkaruukkuja ja kaikenlaisia astioita, joihin vesi voi kertyä. Näin erityisesti kesällä sekä kuumilla alueilla, joissa hyttysiä on ympäri vuoden.

Muista, että kun lähdet kävelylle metsäisille tai avoimille alueille, vältä makeatuoksuisia voiteita ja hajuvesiä, äläkä unohda käyttää tehokasta karkotetta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.