Logo image
Logo image

6 vinkkiä jättipeikonlehden hoitoon

4 minuuttia
Jättipeikonlehti on koristekasvi, jota kasvatetaan yleisesti sisällä sekä ulkona. Opi täällä, miten siitä huolehditaan!
6 vinkkiä jättipeikonlehden hoitoon
Viimeisin päivitys: 21 huhtikuuta, 2023

Tämä on jättipeikonlehti (Monstera deliciosa), jolla on suuret ja kiehtovat lehdet, suuret juuret ja kiehtova kukka. Tämän eteläamerikkalaisen kasvin suosio kasvaa aina vain sen tarjoaman estetiikan ja helpon hoidon ansiosta. Yleinen tapa ennen oli sijoittaa ne puutarhoihin yrittäen löytää paikka, jossa aurinko ei polta niitä, mutta nyt trendi on kasvattaa niitä ruukussa talon sisällä.

Ammattimaisen sisustuksen alalla laji on saanut paikkansa. Sitä käytetään jopa osana televisiomaisemia ja lehtien kansissa.

Sosiaalisissa verkostoissa erottuvat myös videot, joissa taustalla vilkkuu jättipeikonlehti. Kuinka tätä kuuluisaa kasvia sitten hoidetaan ja kuinka se saadaan kasvamaan? Otetaanpa selvää.

Jättipeikonlehti: kasvi, joka valloittaa sisällä ja ulkona

Jättipeikonlehden trooppinen ulkonäkö houkuttelee pitämään sitä koristekasvina. Normaalisti se jätetään terassille, puutarhaan tai parvekkeelle, mutta sitä voidaan pitää myös sisätiloissa.

Kuten Málagan yliopiston teksti osoittaa, se viihtyy hyvin 20-30 °C:n lämpötilassa, varjossa ja kosteassa paikassa. Julkaisussa viitataan lehtien viehättävyyteen, mikä edistää kasvin käyttöä koriste-elementtinä.

Tältä osin ID Plantae (digitaalinen kasvitunniste) väittää, että laji valitaan usein esimerkiksi asuin- ja yritysrakennusten, lomakeskusten ja hotellien koristeluun. Lisäksi sitä löytyy usein puutarhojen, puistojen ja viheralueiden suunnittelusta, tonttien rajojen määrittämiseksi, kukkapenkeistä tai puunrungon koristelusta.

Digitaalinen kasvitunniste korostaa, että lajin käyttö sisätiloissa johtuu sen vaikuttavuudesta, näyttävyydestä ja raikkauden tunteesta.
Some figure
Jättipeikonlehden käyttö sisätiloissa on trendikäs sisustuselementti.

Faktoja jättipeikonlehdestä

Virtual Herbarium of the Western Mediterranean esittelee jättipeikonlehden monivuotisena, vankkana kasvina, jolla on suuret, vihreät, sydämenmuotoiset lehdet, jotka ovat hyvin jakautuneet ja niissä on reikiä.

Se kuuluu vehkakasvien perheeseen, ja sen kukka kukkii touko-lokakuussa. Se on valkoinen ja noin 20 senttimetriä pitkä.

Kasvi kehittää paksut juuret, jopa ilmassa, jotka pystyvät kietoutumaan esimerkiksi puunrunkoon ja silloin kasvi näyttää köynnökseltä. Tietenkin näissä tapauksissa on tarpeen auttamaan sitä seisomaan pystyssä ja kasvamaan puunrungon mukaisesti.

Lue: Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi

Vinkkejä jättipeikonlehden hoitoon ja kukoistavaan kasvuun

Kasvin hoito on helppoa, mutta sen kehitystä tulee kuitenkin seurata. Tässä on muutamia vinkkejä kasvin menestymiseen.

1. Kastele kohtalaisesti

Tunnustele maaperää nähdäksesi, onko se kostea. Jos on, jätä kastelu väliin. Jos se on kuiva, kastele mutta älä hukuta kasvia.

Tähän tarkoitukseen on parasta käyttää ylijäämävedelle alustaa. Kylminä vuodenaikoina riittää, että sille annetaan vettä kerran viikossa, kun taas kuumina vuodenaikoina tai erittäin kuivassa ympäristössä on tarpeen antaa vettä pari kertaa viikossa.

Jotkut eivät pidä tarpeellisena suihkuttaa vedellä kasvin lehtiä, mutta toiset näkevät sen tarpeelliseksi.

2. Sopiva valaistus ja lämpötila

Kun jätät kasvin ulos, anna sen olla varjossa tai paikassa, jossa aurinko ei tavoita sitä suoraan. Tämä auttaa sitä itäämään kukkia ensimmäisen 3 vuoden jälkeen. Sisätiloissa jättipeikonlehti ei vaadi paljon valoa, mutta se ei myöskään kukoista.

Tämä laji kestää alhaisempia lämpötiloja, kunhan ne eivät ole alle 0 °C. Samoin niiden sijoittaminen lämpöä tuottavien laitteiden viereen kuihduttaa kasvin.

3. Toista jättipeikonlehti pistokkailla

Lisääntyminen tapahtuu pistokkailla, hyödyntäen ilmajuuria. Leikkaa vain varsi ja aseta se astiaan, jossa on vähän multaa. Vie taimi hyvin valaistuun huoneeseen, poissa suorasta auringonvalosta, ja kastele istutus.

InfoAgro- lehden mukaan pistokkaiden lisäksi kasvia voidaan istuttaa siemenillä. Lehdessä kuitenkin selvennetään, että tämä on mahdollista vain trooppisessa ilmastossa ja edellyttää tiukempia ylläpito- ja hoitokustannuksia.

5. Leikkaa jättipeikonlehteä säännöllisesti

Ennen kasvin karsimista on tarpeen steriloida puutarhatyökalut. Leikkauksen tulee olla vino ja se tehdään vain saksilla.

Leikkaaminen tehdään kasvun hallitsemiseksi, pääasiassa sisätiloissa. Pilko varsi ja käytä sitä tuottamaan uusi jättipeikonlehti.

5. Anna jättipeikonlehdelle ravinteita

Perliitti, kookoskuitu ja turve ovat ihanteellisia komponentteja kasvin menestymiselle. Kasvi pitää vaaleista, hyvin kuivatuista substraateista.

Lannoite on välttämätön kerran kuukaudessa keväällä ja kesällä. Syksyllä ja talvella lannoita vain kerran kuukaudessa. Kun teet niin, älä unohda kastella.

6. Istuta jättipeikonlehti keväällä

Kasvi kannattaa istuttaa kevään kynnyksellä. Silloin lämpötila- ja valo-olosuhteet paranevat, mikä edistää istutettavien lajien fotosynteesiä.

Some figure
Kasvi tulee trooppisesta ympäristöstä, joten nämä olosuhteet on otettava huomioon sen lisääntymisen edistämiseksi sisällä.

Mikä voi sairastuttaa jättipeikonlehden?

Tuholaiset ovat kaikkien kasvien vihollisia, eikä jättipeikonlehti eroa siinä. Vaikka se on kestävä laji, kirvat ja jauhokirvat voivat olla ongelma. Näissä tapauksissa on suositeltavaa käyttää saippuaa tai kaupallisia aineita loisten tuhoamiseksi.

Perinteinen hoitokeino on pyyhkiä kasvi imukykyisellä puuvillakankaalla, joka on kastettu metanoliin tai puualkoholiin.

Toinen mahdollinen sairaus on värinmuutos, eli kasvilla on taipumus kellastua. Muutos johtuu liian runsaasta vedensaannista, liian vähäisestä vedensaannista tai liiallisesta altistumisesta auringolle.

Ensimmäisen syyn ratkaisemiseksi vähennä kastelutiheyttä ja odota, kunnes substraatti on riittävän kuiva kastellaksesi sitä. Jos kyseessä on liika auringonvalo, siirrä kasvi vähemmän aurinkoiselle alueelle ja suihkuta vettä lehtiin kosteuden lisäämiseksi.

Lue tämäkin: Näin piikkikruunu kukkii ympäri vuoden

Kaikki ei ole täydellistä: kiinnitä huomiota lajin myrkyllisyyteen

Jättipeikonlehti vangitsee katseet, mutta se kiinnittää myös lemmikkien huomion lehtien koon vuoksi. Jos sinulla on kotona koiria tai kissoja, on syytä olla valppaana ja sijoittaa kasvi paikkaan, jossa eläimet eivät pääse puremaan sitä.

Jättipeikonlehti sisältää kalsiumoksalaattikiteitä, jotka stimuloivat bradykiniinin ja histamiinin vapautumista. Nämä aineet pistävät neulojen tavoin kasvia pureskelevien eläinten kieltä, Veterinary Magazine selittää.

Välittömät vaikutukset ovat voimakas kipu suussa ja nielun alueella. Myös dysfagia, hengitysvajaus ja kielen ödeema ovat mahdollisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental. Monstera deliciosa. Liebm. Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental. http://herbarivirtual.uib.es/es/general/1352/especie/monstera-deliciosa-liebm-
  • ID Plantae. Monstera deliciosa «costilla de Adán». ID Plantae. https://www.idplantae.com/plantas-ornamentales/monstera-deliciosa-costila-de-adan/
  • Infoagro. El cultivo de la Monstera. InfoAgro. https://www.infoagro.com/documentos/el_cultivo_monstera.asp#menuHeaderSectors
  • Universidad de Málaga. Monstera deliciosa. Universidad de Málaga. https://jardinbotanico.uma.es/jb-trp-28/
  • Zeinsteger, P; Gurni, A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria, 15(1), 35–44. https://revistas.unne.edu.ar/index.php/vet/article/viewFile/2011/1757

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.