Logo image
Logo image

Valmiit vauvanruoat saattavat sisältää raskasmetalleja, osoittaa raportti

4 minuuttia
Eräiden raporttien mukaan valmiit vauvanruoat saattavat sisältää raskasmetalleja. Kerromme aiheesta kaiken oleellisen, jotta voit olla vauvasi suhteen varovaisempi.
Valmiit vauvanruoat saattavat sisältää raskasmetalleja, osoittaa raportti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kaupoissa myydään monenlaisia vauvanruokia. House Committee on Oversight and Reform -komitean tuore raportti kuitenkin paljastaa, että jotkut valmiit vauvanruoat sisältävät runsaasti myrkyllisiä metalleja.

Näitä raskasmetalleja ovat lyijy, arseeni, kadmium ja elohopea. Ne voivat päästä ruokaan ympäristöstä, vedestä tai maaperästä, jossa tuotteiden sisältämiä raaka-aineita kasvatetaan.

Yksi viidestä analysoidusta vauvanruoasta sisälsi lyijyä yli kymmenkertaisesti turvallisen rajan, joka on kansanterveyden varjelemiseksi asetettu yhteen miljardisosaan. Raportin mukaan nämä metallit vaarantavat lasten aivotoiminnan ja neurologisen kehityksen pitkällä aikavälillä.

Mitä EDF-raportti vauvanruoasta kertoo?

Environmental Defense Fund (EDF) -järjestön vuoden 2017 raportti käsitteli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) Total Diet Study (TDS) -tutkimuksen tietoja vuodelta 2003–2013.

TDS on löytänyt raskasmetalleja elintarvikkeista vuodesta 1970 asti, ja vuoden 2003 jälkeen 20 %:ssa vauvanruokia oli havaittavia määriä lyijyä. Raporin arvioiden mukaan yli miljoona lasta ylittää FDA:n asettaman lyijynsaannin turvallisen rajan.

Tästä syystä tutkimukseen otettiin mukaan uusi, paljon herkempi analyysimenetelmä vuonna 2014. Tavoitteena oli havaita hyvin vähäisetkin raskasmetallipitoisuudet vauvanruoissa. Tämän seurauksena raskasmetalleja sisältäviä elintarvikkeita löydettiin enemmän: 29,3 %, kun ennen vuotta 2014 lukema oli ollut 12,7 %.

Kaksi vuotta myöhemmin analyysi osoitti, että lyijypitoisuus oli laskenut merkittävästi vauvojen hedelmämehuissa, kuten omena- ja viinirypälemehussa. Vuonna 2017 suunta oli sama: vain 11 % mehuista sisälsi raskasmetalleja. Sen sijaan 93 % elintarvikkeista, esimerkiksi bataatit, porkkanat, vauvojen purukeksit ja riisikakut, sisälsi runsaasti lyijyä.

Ja nyt Yhdysvaltain kongressin uusin raportti paljastaa hälyttävää tietoa. Löydökset perustuivat voittoa tavoittelemattomien järjestöjen, kuten Healthy Babies Bright Futures -järjestön, vuonna 2019 tekemään tutkimukseen.

Tutkimuksessa selvisi, että 168 valmiista vauvanruoasta 160 sisälsi raskasmetalleja. Tästä syystä kongressi katsoi tarpeelliseksi asettaa tiukemmat standardit vauvanruokien valmistajille ja valvoa niitä tarkasti.

Some figure
Valmiit vauvanruoat saattavat sisältää lyijyjäämiä yli turvallisena pidetyn rajan.

Mitä metalleja tutkimuksessa löydettiin?

Viimeisin vauvanruoista tehty tutkimus havaitsi, että 95 % valmiista tuotteista sisälsi lyijyä. 

75 % kaikista vauvanruoista sisälsi kadmiumia ja 73 % arseenia. 32 % sisälsi elohopeaa, kun taas neljäsosa 168 testatusta vauvanruoasta sisälsi näitä neljää myrkyllistä metallia yhdessä.

Käy lukemassa myös: Mitä tehdä, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?

Missä elintarvikkeissa niitä on eniten?

Vuoden 2019 tutkimuksen tekijät Jane Houlihan ja Charlotte Brody huomasivat, että näissä elintarvikkeissa olevat pienetkin metallipitoisuudet voivat aiheuttaa vakavia ongelmia lasten terveydelle.

Kaikkein haitallisimmat tuotteet tässä mielessä olivat bataattisose- ja riisipohjaiset vauvanruoat, hedelmämehut ja makeat välipalat. Nämä tiedot ovat yhdenmukaisia FDA:n vuoden 2016 raportin kanssa, jossa havaittiin, että kaikista 39 testatusta elintarvikkeesta 33 sisälsi raskasmetalleja.

Riisipohjaiset ruoat, kuten murot ja pikkupurtavat, olivat kaikkein myrkyllisimpiä. Ne sisältävät paljon epäorgaanista arseenia, ja niissä on usein jäämiä kaikista neljästä myrkyllisestä metallista.

Miten vauvanruoan raskasmetallit vaikuttavat kehitykseen?

Kongressin esittämä raportti korostaa, että pienetkin raskasmetallipitoisuudet elintarvikkeissa voivat vaikuttaa aivojen kehitykseen ja laskea lapsen älykkyysosamäärää. Tämä koskee jokaista ateriaa, myös välipaloja.

Raportissa tuodaan myös ilmi, että myrkyllisille metalleille altistuminen voi laskea henkilön taloudellista tuottavuutta tulevaisuudessa, ja niiden kulutus merkitsee myös kohonnutta riskiä epäsosiaaliseen ja rikolliseen käytökseen myöhemmin elämässä.

Thomas Matten mukaan pienetkin lyijymäärät elintarvikkeissa voivat johtaa heikkoon kognitiiviseen kehitykseen, käytöshäiriöihin ja lyhytkasvuisuuteen pienillä lapsilla. Vahingon jo tapahduttua sitä ei voi hoitaa tai kumota.

Ärtyisyys, vatsakipu, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, päänsärky ja keskittymisvaikeudet ovat lyijymyrkytyksen varhaisia merkkejä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) korostaa, että pitkittynyt altistus arseenille voi johtaa ihovaurioihin, kehityksellisiin ongelmiin, hermomyrkytykseen ja huonoon suoriutumiseen älykkyystesteissä. Lääkärit taas varoittavat, että kadmiumin toksinen vaikutus näkyy selkeimmin luissa ja munuaisissa, ja kaikkein altteimpia ovat sellaiset ihmiset, joilla on alhaiset rautatasot.

Toisessa, Hospital Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että elohopea vaikuttaa haitallisesti sikiön hermoston kehitykseen. Se voi vaikuttaa myös kognitiivisiin toimintoihin, lisääntymiskykyyn ja kardiovaskulaariseen riskiin vastasyntyneillä.

Näin vältät valmiit vauvanruoat, joissa on raskasmetalleja

Alla on muutamia suosituksia, jotka sinun kannattaa pitää mielessäsi vähentääksesi vauvasi altistumista raskasmetalleille:

 • Lue tuoteselosteet huolellisesti: etiketissä kerrotaan tuotteen pääainesosista, mikä voi auttaa tunnistamaan, sisältääkö tuote mahdollisesti raskasmetalleja.
 • Anna lapsellesi jalostamattomia ruokia ja pyri monipuolisuuteen: lapset tarvitsevat tasapainoisen ruokavalion, johon kuuluu paljon erilaisia hedelmiä ja vihanneksia sekä viljoja ja vähärasvaista lihaa.
 • Vaihtele viljoja: riisi on hyvä valinta, mutta muutkin viljat, kuten kaura, kvinoa, ohra ja kuskus, ovat myös terveellisiä vaihtoehtoja.
 • Kiinnitä huomiota vesilähteeseen: kaivovedessä ja vanhoissa vesiputkissa voi olla raskasmetalleja.
 • Korvaa mehu kokonaisilla hedelmillä: kokonaiset tai muussatut hedelmäpalaset ovat turvallisempia kuin mehut. Joissakin mehuissa on runsaasti raskasmetalleja, jotka imeytyvät elimistöön helpommin.
 • Valmista vauvanruoka itse: tämä on taloudellisempaa ja vältät myös jalostamisen ja pakkaamisen mukana tulevat raskasmetallit.
 • Anna terveellistä kalaa: joissakin kaloissa on elohopeaa ja muita metalleja. Pyri välttämään miekkakalaa, haita ja valkotonnikalaa. Terveellisempiä vaihtoehtoja ovat lohi, turska, vaalea tonnikala, vaalea kala ja seiti.
Some figure
On terveellisempää valmistaa ruoka vauvalle itse, kuin ostaa valmiita vauvanruokia.

Tutustu: 5 “terveellistä” välipalaa, jotka todellisuudessa ovat pitkälle prosessoituja ruokia

Raportin tiedot

Vuoden 2017 raportti piti sisällään huolestuttavaa tietoa vauvanruokien lyijypitoisuudesta. Esimerkiksi 2164 vauvanruoasta tehty analyysi osoitti, että lyijypitoisuudet olivat nousseet suhteessa aiempiin vuosiin:

 • 20 % kaikista näytteistä sisälsi lyijyä, verrattuna muiden elintarvikkeiden 14 %:iin.
 • 8 vauvanruokaa sisälsi lyijyä yli 40 %:ssa näytteistä.
 • Vauvojen viinirypälemehussa oli eniten lyijyä muihin mehuihin verrattuna.
 • Bataatti- ja porkkanasoseissa, vauvojen purukekseissä ja riisikekseissä oli runsaasti lyijyä.

Ennen kuin vauvanruokateollisuudessa sovelletaan vielä tiukempia säädöksiä, lienee parempi valmistaa tuoretta ruokaa itse kotona. Näin vauva altistuu vähemmän myrkyllisille metalleille ja voit itse valita, mitä vauvallesi syötät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Matte TD. Efectos del plomo en la salud de la niñez Salud Publica Mex 2003;45 supl 2:S220-S224. Disponible en: https://scielosp.org/pdf/spm/2003.v45suppl2/220-224/es
 • Organización Mundial de la Salud. OMS. Arsénico. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/arsenic#:~:text=La%20exposici%C3%B3n%20prolongada%20al%20ars%C3%A9nico,enfermedades%20cardiovasculares%2C%20neurotoxicidad%20y%20diabetes.
 • Pérez García, Perla Esmeralda; Azcona Cruz, María Isabel Los efectos del cadmio en la salud Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas, vol. 17, núm. 3, julio-septiembre, 2012, pp. 199-205.
 • Montserrat González-Estecha, Andrés Bodas-Pinedo , Miguel Ángel Rubio-Herrera, Nieves Martell-Claros, Elena M. Trasobares-Iglesias , José Mª Ordóñez-Iriarte, José Jesús Guillén-Pérez, Miguel Ángel Herráiz-Martínez , José Antonio García-Donaire, Rosaura Farré-Rovira, Elpidio Calvo-Manuel, Jesús Román Martínez-Álvarez, Mª Teresa Llorente-Ballesteros, María SáinzMartín, Txantón Martínez-Astorquiza , Mª José Martínez-García, Irene Bretón Lesmes, Mª Ángeles Cuadrado-Cenzual, Santiago Prieto-Menchero, Carmen Gallardo-Pino, Rafael Moreno-Rojas, Pilar Bermejo-Barrera, Miriam Torres-Moreno, Manuel Arroyo-Fernández y Alfonso Calle-Pascual. Efectos sobre la salud del metilmercurio en niños y adultos; estudios nacionales e internacionales. Nutr Hosp. 2014;30(5):989-1007. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/7728.pdf
 • Jane Houlihan and Charlotte Brody. What’s in my baby’s food? Disponible en: https://www.healthybabyfood.org/sites/healthybabyfoods.org/files/2019-10/BabyFoodReport_EXEC-SUMM-ENGLISH_R5b.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.