Vaihdevuodet - kuinka niitä voi helpottaa?
Vaihdevuodet ovat normaali vaihe naisen elämässä, aivan kuten esimerkiksi murrosikä. Vaihdevuosien aikana nainen saa viimeiset kuukautisensa. Tämän vaiheen oireet ovat monenlaiset, ja ne saattavat ilmetä jo aikaisin tai vasta tämän ajanjakson vimeisinä kuukausina tai vuosina.
Tässä artikkelissa annamme ohjeita sitä koskien, kuinka vaihdevuosiin tulisi suhtautua – näitä vinkkejä noudattamalla pystyt vähentämään kyseisten vuosien aikana kokemaasi epämukavuutta olennaisesti.
Milloin vaihdevuodet alkavat?
Keskimääräinen ikä naisen vaihdevuosien alkamiselle – jolloin lisääntymiskyvyn aika päättyy – on 51 vuotta, vaikka joskus jakso alkaa jo aikaisemmin tai vasta myöhemmin.
Vaihdevuodet tuovat mukanaan monia oireita, tässä niistä yleisimmät:
- Muutokset kuukautisissa ja lopulta niiden poisjääminen
- Hormonaaliset muutokset
- Epämukavuus seksin aikana ja vähentynyt seksuaalinen halukkuus
- Virtsatietulehdusten lisääntyminen
- Virtsanpidätyskyvyn väheneminen
- Unihäiriöt
- Huomattavat mielialanvaihtelut
On kuitenkin olemassa monia sellaisia ruokia, jotka voivat olla avuksi näiden oireiden keston lyhentämisessä tai niiden ilmaantumisen estämisessä. Lisäksi voidaan ottaa käyttöön eräitä hyödyllisiä vinkkejä, joita kannattaa noudattaa, kun nainen saavuttaa tämän iän.
Joillakin naisilla ei ole ollenkaan oireita, mutta asiantuntijoiden mukaan 85 % kärsii niistä jossakin määrin, ja useimmat käyvät läpi pitkän listan vaivoja vaihdevuosiensa aikana.
Siksi onkin tärkeää, että opimme hallitsemaan mielialaamme sekä välttämään niitä tunne-elämän kriisejä, joita tämä uusi elämänvaihe voi tuoda mukanaan.
On oleellista ottaa huomioon elämän eri jaksot, ja tulee ymmärtää, että eri ikäisenä keho vaatii erilaista ravintoa. On tärkeää syödä hyvin, jotta pystyisit edistämään elimistön kunnollista toimintaa.
Ruokia, jotka auttavat vaihdevuosioireiden lievittämisessä
- Vaihdevuosien jälkeen naisella on suurempi riski luiden kalkkipitoisuuden laskuun ja sydänsairauksien ilmenemiseen, joten on hyvin tärkeää, että näinä aikoina syödään riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia sisältäviä ruokia. Tulisi myös välttää rasvoja ja liiallista syömistä, jotta pystyisit pitämään painosi terveellisellä tasolla sekä voisit välttää ylipainosta aiheutuvia sydän- ja verisuoniongelmia.
- Monet vaihdevuosien tuomista oireista johtuvat siitä, että estrogeenin taso laskee elimistössä. Jotkut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tietyt tuotteet, kuten soijapavut ja soijatuotteet, sisältävät estrogeenia muistuttavia aineita, ja niiden syönti saattaa auttaa vähentämään useiden oireiden voimakkuutta. Vaihdevuosien tuomiin vaivoihin kuuluvat kuumat aallot, ärtyneisyys ja ahdistuneisuus.
- Näinä vuosina olisi hyvä syödä pähkinöitä, sillä ne ovat hyväksi painonhallinnan kannalta. Myös antioksidantit ovat suositeltavia, kuten myös hedelmät ja vihannekset.
- Jotta voisit estää kuumia aaltoja ja yön aikana tapahtuvaa hikoilua, syö soijaa, humalaa ja salviaa sisältäviä ruokia.
- Ihoa on välttämätöntä suojella, sillä vaihdevuosien aikana se menettää joustavuuttaan ja kiinteyttään. Tämä johtuu hormonaalisista muutoksista, ja ilmiön välttämiseksi kannattaa syödä sellaisia ruokia, joissa on paljon E-vitamiinia.
Näillä vinkeillä teet vaihdevuosista helpommat
- Harrasta säännöllisesti liikuntaa, jotta voisit tehostaa kehon toimintoja, säilyttää lihasmassan määrän hyvänä sekä estää sydän- ja verisuoniongelmia.
- Vältä tupakointia, alkoholia ja kofeiinia. Niillä, jotka tupakoivat, voivat vaihdevuosien oireet ilmetä paljon aikaisemmin kuin muilla.
- Ala käymään säännöllisesti gynekologilla, jotta terveyttäsi voitaisiin tarkkailla tämän muutosvaiheen aikana.
- Aktiivinen seksielämä ja hyvä suhde kumppanisi kanssa ovat olennaiset sen kannalta, miltä vaihdevuodet sinusta tuntuvat.
- Pysy rauhallisena ja pidä huolta itsestäsi – tämä on hyvin tärkeää, mikäli haluat hallita muutoksia ja päästä niistä yli mahdollisimman vähällä vaivalla.
- Harrasta rentouttavia asioita, jotta voisit vähentää sitä jännittyneisyyttä ja stressiä, joita hormonaalisiin muutoksiin liittyy. Harjoita siis itsetuntoasi ja tunteiden hallintaa, ja yritä välttää kovia mielialan vaihteluja.
- On hyvin tärkeää nukkua kunnolla öisin.
- Sosiaaliset suhteet lisäävät tyytyväisyyttäsi, ja ne estävät sinua menettämästä elämäniloasi.
Vaihdevuodet tarkoittavat kuukautiskierron loppumista, ja siten ne ovat erään elämänvaiheen loppu. Jakso voi tuntua hyvinkin epämukavalta, mutta tämä vaihe kuuluu elämään.
Se on naisen lisääntymisvaiheen viimeinen luku, ja jotta voisit kokea tämän ajanjakson mahdollisimman vähän häiritsevänä, on tärkeää pitää mielessä mainitsemamme asiat.
Vaihdevuosien läpikäyminen voi kuitenkin olla vaikeaa, ja siksi kannattaa ehdottomasti yrittää pitää huolta itsetunnosta, hyvästä ruokavaliosta sekä fyysisestä aktiivisuudesta. Tulisi myös muistaa kumppanin tuen, ymmärryksen ja avun tärkeys.
Toivottavasti tämä artikkeli on sinulle hyödyksi, jotta voisit hallita vaihdevuosien oireita paremmin sekä kokea tämän luonnollisen jakson vähemmän ongelmallisena!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
- Capote Bueno, M., Segredo Pérez, A., & Gómez ZayasI, C. (2011). Climaterio y Menopausia. Rev Cubana Med Gen Integr. https://doi.org/10.1038/298272a0
- De Castro, A., Torrijos, A., Labarta, E., & Lledó, P. (2006). Menopausia y osteoporosis. Medicina Clinica Monografias.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.