Logo image
Logo image

5 vinkkiä stressin vähentämiseen muuton yhteydessä

3 minuuttia
Lue eteenpäin ja tutustu vinkkeihimme, jotka auttavat sinua muuttamaan kodista toiseen säilyttäen samalla mielenterveytesi.
5 vinkkiä stressin vähentämiseen muuton yhteydessä
Viimeisin päivitys: 10 helmikuuta, 2023

Muutto on aina uusi alku, ja koska tilanne voi muuttua jokseenkin stressaavaksi, on tärkeää, että osaat pysyä rauhallisena ja kohdata todellisuuden, jotta prosessi nopeutuu. Tässä artikkelissa annamme muutamia vinkkejä, jotka auttavat vähentämään stressiä muuton yhteydessä ja torjumaan muutosta aiheutuvaa ahdistusta.

Yleisesti uskotaan, että muutto voi olla yhtä stressaavaa kuin avioero tai suru. On totta, että ilman järjestystä asiat voivat karata käsistä ja tehdä kokemuksesta ikävämmän, mutta kun sinulla on etukäteen tehty suunnitelma ja ystävien tai ammattilaisten apu, muuton ei tarvitse olla stressaavaa.

Näin vältät stressiä muuton yhteydessä

Joskus elämänmuutoksia voi olla vaikea kohdata. Eihän tilanne nimittäin ole sama silloin, kun muutat unelmiesi kotiin, kuin silloin, kun muutat erottuasi sinulle rakkaasta ihmisestä. Mutta kunkin ihmisen henkilökohtaisesta tilanteesta riippumatta etukäteen suunniteltu muutto voi olla helppo prosessi.

Tässä on muutamia vinkkejä stressin vähentämiseksi muuton aikana.

1. Yritä pitää yllä positiivista asennetta

Some figure

Joskus muutokset voivat aiheuttaa surun ja tyytymättömyyden tunteita. Eräs tuore tutkimus esimerkiksi osoitti, että suurin osa yli 24-vuotiaista opiskelijoista, jotka joutuivat muuttamaan takaisin vanhempiensa luo Covid-19 -pandemian vuoksi, koki itsenäisyyden menettämisen tunnetta ja kehnompaa yleistä hyvinvointia.

Vaikka muutto ei aina merkitse positiivista muutosta, on tärkeää ajatella kylmäpäisesti ja suhtautua tilanteeseen kypsästi. Ei ole mitään järkeä hautoa negatiivisia ajatuksia, kun muutto on väistämätön tosiasia. Mieti siis tilannetta rauhassa muutaman päivän ajan ja suunnittele etukäteen kaikki, mitä sinun on tehtävä.

2. Suunnittele muutto etukäteen

Muutto paikasta toiseen ei ole stressaava tilanne vain aikuisille, vaan myös lapsille ja lemmikeille. Tästä syystä on tärkeää, että suunnittelet muuton vähintään kuukausi etukäteen, jotta kaikki onnistuisi eikä viime hetken ongelmia ilmenisi. Näin voit välttää tilannetta muuttumasta sinulle ylivoimaiseksi.

Aloita perusasioista, kuten muuttopäivän asettamisesta ja kaiken pakkaamisesta siististi, ja etene yksityiskohtiin, kuten mahdolliseen ammattilaisavun vuokraamiseen ja uuden kodin siivoamiseen. On tärkeää, että ajattelet kaikkia yksityiskohtia, sillä näin varmistat että muutto on hallinnassasi ja voit säilyttää positiivisen asenteen joka käänteessä.

3. Suunnittele uuden kodin järjestys

Yksi stressaavimmista tilanteista muuton yhteydessä on saapua uuteen kotiin tietämättä miten aloittaa huonekalujen järjestäminen. Hyvä keino on laatia suunnitelma etukäteen uuden kodin pohjapiirustuksen avulla. Näin tiedät jo ennen muuttoa, mihin sijoitat kaikki tavarat huonekaluista ja hyllytasoista aina tauluihin ja valokuviin.

4. Pakkaa kaikki huolella ja muuta

Some figure

Tämä on koko prosessin työläin vaihe, mutta jos se on tehty huolellisesti, se voi tehdä muuton monin verroin helpommaksi. Mieti siis tarkkaan, mitä tavaroita haluat ottaa mukaan ja mitä haluat antaa tai heittää pois. Hanki sitten tarvitsemasi muuttolaatikot, vaatepussit, matkalaukut, huovat ja kuplamuovi, ja aloita pakkaaminen.

Järjestyksen säilyttämiseksi on tärkeää, että merkitset jokaiseen laatikkoon ja pussiin mitä ne sisältävät, ja että yrität koota tavarat muuttoautoon eroteltuina huoneiden mukaan. Näin on helpompi kuljettaa kaikki huonekalut ja tavarat suoraan siihen huoneeseen mihin ne kuuluvat, eivätkä ne ole väärissä paikoissa. Jos taas haluat välttää tämän askeleen, voit tietenkin palkata muuttoapua.

5. Yritä tyhjentää mielesi ja pidä hauskaa

Muuton suorittaminen alusta loppuun kestää useimmiten ainakin viikon tai jopa useita viikkoja, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun täytyy keskittyä vain ja ainoastaan siihen tehtävään. Vähentääksesi stressiä ja ahdistusta, jota muuttokaaos voi aiheuttaa, nuku riittävästi ja varaa aikaa päivittäin myös hauskanpitoon tai rentouttaviin toimiin.

Aamuisin, ennen kuin alat järjestelemään tavaroita, harrasta vaikkapa liikuntaa, tapaa ystävä aamiaisen merkeissä tai väritä värityskirjaa. Tee jotain, mistä nautit, äläkä kiirehdi liikaa. Näin sopeudut uuteen kotiin omaan tahtiisi.

Seuraa näitä vinkkejä vähentääksesi stressiä muuton yhteydessä

Nyt kun tiedät joitakin hyviä keinoja muuttostressin vähentämiseen, on aika aloittaa suunnittelu. Muista, että vaikka elämänmuutos saattaa pelottaa, se on mahdollisuus aloittaa alusta uudella, raikkaalla ajattelutavalla. Noudata siis edellä mainittuja suosituksia ja muista säilyttää positiivinen asenne koko muuttoprosessin ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clavero, M. B. (2020). Cosas inútiles que sobreviven a mudanzas. Filología. Gacetilla académica y cultural, 3(16).
  • Fryd, E. (2022). El arte de organizar: Guía interactiva para organizar tu casa y mejorar tu vida. Metrópolis Libros.
  • Preetz R, Greifenberg J, Hülsemann J, Filser A. (2022). Moving Back to the Parental Home in Times of COVID-19: Consequences for Students' Life Satisfaction. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 26;19(17):10659. doi: 10.3390/ijerph191710659. PMID: 36078374; PMCID: PMC9518347.
  • Verbitskiĭ EV. (2013). [Anxiety and sleep]. Zh Vyssh Nerv Deiat Im I P Pavlova. 2013 Jan-Feb;63(1):6-12. Russian. doi: 10.7868/s0044467713010152. PMID: 23697218.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.