9 vinkkiä negatiivisten ajatusten karkottamiseen

Aika ajoin on hyvä puhdistaa mieli negatiivisista ajatuksista, jotta ne eivät pääse vaikuttamaan terveyteen ja mielialaan. Lue lisää aiheesta täältä.
9 vinkkiä negatiivisten ajatusten karkottamiseen
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Meillä kaikilla on negatiivisia ajatuksia. Tilanteestamme riippuen olemme yleensä enemmän tai vähemmän huolissamme tietyistä asioista. Jatkuvalla murehtimisella on kuitenkin negatiivisia terveysvaikutuksia. Tästä artikkelista löydät 9 vinkkiä negatiivisten ajatusten karkottamiseen ja mielenrauhan löytämiseen.

Läheisen sairaus, opiskeluvaikeudet, työttömyys… Negatiivisia ajatuksia aiheuttavien tilanteiden kirjo on yhtä moninainen kuin on elämä. Negatiiviset ajatukset eivät tee meistä parempia tai huonompia ihmisiä, mutta niistä voi muodostua este hyvinvoinnillemme.

Käytä näitä vinkkejä negatiivisten ajatusten karkottamiseen ja muuttaaksesi mielialaasi.

1. Tunnista ajatukset, jotka aiheuttavat sinulle epämukavuutta

Emme voi työskennellä niiden asioiden eteen, joista emme ole tietoisia, joita emme hyväksy tai joita vähättelemme. Tunnistamalla asiat, jotka aiheuttavat sinulle epämukavuutta, voit analysoida niitä ja miettiä, onko niillä yhteinen piirre tai nimittäjä.

Ajatteletko esimerkiksi mustavalkoisesti kyllä/ei tai aina/ei koskaan? Uskotko, että ihmiset tekevät asioita sinulle? Näetkö aina vain tilanteiden negatiivisen puolen?

Kun alamme etsiä ajatuksiemme perustaa, voimme havaita, että monet niistä ovat puolueellisia ja että ne näyttävät vain pienen osan laajemmasta todellisuudesta. Kannattaa siis harkita niiden joustavuuden lisäämistä ja useiden mahdollisten versioiden ehdottamista.

Psykoterapiassa tämä tunnetaan kognitiivisena uudelleenjärjestelynä. Voit aloittaa sen itsenäisesti tai pyytää apua ammattilaiselta.

Nainen pohtii keinoja negatiivisten ajatusten karkottamiseen.
Negatiiviset ajatukset vaikuttavat hyvinvointiimme. Olemme huonommalla tuulella, kun annamme niille liikaa tilaa.

2. Puhdista mielesi perusteellisesti

Pohdi tilannetta, joka vaivaa sinua. Kuinka suuri osa siitä on totta ja kuinka suuri osa vain fantasiaa ja olettamuksia?

Lopulta ehkä onnistut näkemään, että on monia pelkoja, jotka ovat mielikuvituksesi tuotetta ja jotka ovat osa yleistä epävarmuutta. Ne eivät perustu todellisuuteen.

Usein jopa silloin, kun pelätty asia tapahtuu, ymmärrämme, että tilanne on usein vähemmän vakava kuin miltä aluksi näytti.

3. Opi asettamaan rajasi

Riippumatta siitä, kuinka monta kertaa ajattelet ongelmaa, et välttämättä löydä siihen ratkaisua. Kun annat mielellesi tauon, näet, että voit löytää uuden tavan lähestyä ongelmaa.

Joskus on vain asia hyväksyä, että sinun on lopetettava ongelman ajatteleminen. Tietäminen, milloin antaa periksi ja ottaa etäisyyttä, on yksi tapa löytää ratkaisu.

4. Harjoittele rentoutustekniikoita

Voit esimerkiksi kokeilla hengitysharjoituksia. Voit myös kokeilla venyttelyä ja progressiivista lihasrelaksaatiota.

Kävelylenkki raittiissa ulkoilmassa on myös loistava vaihtoehto. Kaikki mainitut aktiviteetit auttavat meitä hiljentämään mielemme ja antavat meille mahdollisuuden keskittyä tähän hetkeen. Näin emme pääse takertumaan menneisyyden tai tulevaisuuden ongelmiin.

5. Edistä mukavien asioiden tapahtumista päivän aikana

On tärkeää, että varaat aikaa myös mukaviin hetkiin: kuuma kahvikupillinen aamulla, pala suklaata tai kävelylenkki. Ajan varaaminen vapaa-aikaan ja virkistykseen vähentää stressiä ja auttaa kehoasi tuottamaan mielihyvä- ja onnellisuushormoneja.

6. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka lisäävät positiivisuutta sen sijaan että ottaisivat sitä pois

Meille kaikille on käynyt niin, että kun olemme viettäneet aikaa jonkun kanssa, tunnemme, että energiamme on lopussa. Monilla ihmisillä on taipumus elää negatiivisesti ja epäterveellisesti, aina valittaen ja olla osa ongelmaa sekä välttää mahdollisia ratkaisuja.

On joitakin syitä, jotka joskus oikeuttavat tämän, mutta asenne vaikuttaa suuresti jokapäiväiseen elämäämme. Siksi on tärkeää viettää aikaa ihmisten kanssa, joilla on hyviä ja huonoja aikoja, mutta jotka eivät tee pahasta ainoaa ja ehdotonta asiaa, johon he keskittyvät elämässään.

7. Valmistele luettelo visuaalisista korteista

Yksi keino negatiivisten ajatusten karkottamiseen on käyttää visuaalisia resursseja. Esimerkiksi, kun olet tunnistanut häiritsevät ajatukset, voit kirjoittaa niistä vaihtoehtoisia versioita.

Näin aivosi eivät keskity vain asioiden negatiivisiin puoliin. Otetaanpa esimerkki. Henkilö, joka pelkää joutuvansa ryöstetyksi poistuessaan kotoa, saattaa kirjoittaa “kadulla tulee olemaan ihmisiä, jotka voivat tarjota apua” tai “olen ollut ulkona useaan otteeseen ja koskaan ei ole tapahtunut mitään pahaa.”

8. Vahvista positiivisia ajatuksiasi ja kokemuksiasi

Jos pelkäät yleisölle puhumista, mutta voitit pelkosi jossain vaiheessa, tunnusta saavutuksesi. Ajattele sitä ja tuntemiasi positiivisia tunteita. Yhdistä itsesi kokemukseen pelkosi voittamisesta.

Tällä tavalla tutustutat hermoyhteytesi miellyttävään kokemukseen. Kun ennen tunsit vain pelkoa, huolta ja halvaantuneisuutta, tunnet nyt rohkeutta ja onnellisuutta.

9. Ihanat muistot

Kun tunnet ajautuvasi negatiivisten ajatusten kierteeseen, rakas muisto voi nopeasti katkaista tämän kierteen. Ajattele esimerkiksi perheen yhteistä lomamatkaa tai kun tapasit lemmikkisi ensimmäistä kertaa jne.

Muista kaikki positiiviset tunteet ja aistimukset. Tällä tavalla onnistut kääntämään huomiosi positiivisiin asioihin.

Ajan myötä on tärkeää keskittyä muistoihin, jotta ne eivät menetä voimaansa.

Keskity hyviin muistoihin syrjäyttääksesi negatiiviset ajatukset, äläkä anna niille tilaa mielessäsi.

Mielen puhdistaminen negatiivisista ajatuksista on terveydestä huolehtimista

Suuri osa epämukavuudestamme ja monista sairauksistamme johtuu siitä, että annamme niin paljon valtaa negatiivisille ajatuksille: ahdistus, masennus ja stressi ovat joitakin yleisimpiä ongelmia.

Kyse ei ole valheellisen optimismin edistämisestä, vaan siitä, että emme keskity liikaa asioiden negatiivisiin puoliin. Se ei myöskään merkitsee silmien sulkemista ja ajatustemme kieltämistä antamalla niiden kerääntyä ja sitten räjähtää.

Päinvastoin, se tarkoittaa asioiden kohtaamista ja vuoropuhelua itsensä kanssa, mikä luo tilaa ongelman ymmärtämiselle. Emme ole ajatuksemme, eivätkä ajatuksemme ole todellisuutemme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MELIPILLÁN, R., Rincón, P., & SOLAR, F. C. (2007). Rumiación y presencia de sintomatología ansiosa y depresiva en adolescentes. Revista Mexicana de Psicología24(2), 175-183.
  • Cova, F., Rincón, P., & Melipillán, R. (2009). Reflexión, rumiación negativa y desarrollo de sintomatología depresiva en adolescentes de sexo femenino. Terapia psicológica27(2), 155-160.
  • Bados López, A., & García Grau, E. (2010). La Técnica de la reestructuración cognitiva.
  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology25(1), 27-35.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.