Logo image
Logo image

Seksuaaliterveys: tunnetko nämä 7 yleistä sukupuolitautien oiretta?

3 minuuttia
Sukupuolitautien varhainen tunnistaminen on tärkeää niiden hoidon kannalta ja uusien tartuntojen estämiseksi. Eritteet, kivulias virtsaaminen ja emättimen verenvuoto ovat yleisiä sukupuolitautien oireita.
Seksuaaliterveys: tunnetko nämä 7 yleistä sukupuolitautien oiretta?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2023

Sukupuolitauteja on monenlaisia, ja ne voivat oireilla eri tavoin. Yleisimpiä oireita ovat kutina sukupuolielinten alueella, epätavallinen vuoto ja syylien, rakkuloiden tai haavaumien ilmaantuminen. Monet sukupuolitaudit ovat parannettavissa, joten on tärkeää tuntea oireet ja hoitaa ne välittömästi.

Mitä sukupuolitaudit ovat ja miten ne leviävät?

Kuten nimestä voi päätellä, sukupuolitaudit ovat ryhmä tauteja, jotka leviävät sukupuoliyhteydessä. Niitä esiintyy, kun tähän tartuntatapaan liittyvät virukset, loiset tai bakteerit tarttuvat elimistöön.

Maailman terveysjärjestön mukaan arviolta 374 miljoonaa ihmistä saa vuosittain jonkin yleisimmistä sukupuolitaudeista. Näitä ovat klamydia, kuppa ja tippuri. Lisäksi sama järjestö arvioi, että yli 500 miljoonaa 15-49 -vuotiasta kantaa herpes simplex -viruksen (HSV) aiheuttamaa sukupuolielinten infektiota.

Useimmat sukupuolitaudit leviävät seksin aikana kehon nesteiden välityksellä. Tartunta voi kuitenkin tapahtua myös koskettamalla tartunnan saanutta ihoa. Tämä tapahtuu yleensä sukuelinten alueella.

Tartunnan voi saada myös jakamalla henkilökohtaisia esineitä, jotka ovat joutuneet kosketuksiin tartunnan saaneiden ihmisten veren kanssa. Esimerkiksi lävistykset ja suonensisäiset injektioneulat.

Yleisimmät sukupuolitaudit ovat seuraavat:

 • Ihmisen papilloomavirus.
 • Kuppa.
 • Klamydia.
 • Tippuri.
 • HIV/AIDS.
 • B-hepatiitti.
 • Trikomoniaasi.
 • Sukupuolielinten herpes.

Lue tämäkin: Kysymyksiä naisten kondomista

Tunne nämä 7 sukupuolitautien yleisintä oiretta

Yllä kuvatut sukupuolitaudit voivat aiheuttaa erilaisia oireita, jotka on tärkeää tunnistaa, jotta ne voidaan hoitaa mahdollisimman nopeasti. Osa niistä voi kuitenkin olla oireettomia, joten on suositeltavaa käydä vuosittaisessa tarkastuksessa, jos olet seksuaalisesti aktiivinen ja kumppanisi ei ole aina sama.

Jos epäilet mahdollisia tartuntoja, sinun on syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla. Sillä välin tulisi välttää yhdyntää, jotta tartunta ei leviäisi muihin.

1. Epätavalliset eritteet

Kun emättimestä tai peniksestä ilmaantuu epätavallisia eritteitä, se on todennäköisesti sukupuolitaudin oire. Naisten tapauksessa ilmenee yleensä vihertävää tai kellertävää vuotoa, jossa on joskus paha haju. Tällaisessa tapauksessa on tehtävä sukupuolitautitesti, sillä se voi olla merkki muun muassa tippurista tai trikomoniaasista.

Miesten osalta epätavalliseksi eritteeksi on katsottava kaikki eritteet, jotka eivät ole virtsaa, siemennestettä tai nk. touhutippoja. Se johtuu todennäköisesti klamydiasta tai tippurista, ja on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

2. Emättimen verenvuoto

Säännöllisen kuukautiskierron ulkopuolinen emättimen verenvuoto voi johtua sukupuolitaudista, erityisesti klamydiasta tai tippurista. Se on kuitenkin myös oire monista muista sairauksista, kuten kohdun polyypeistä tai endometrioosista. Sen vuoksi on suositeltavaa käydä erikoislääkärin vastaanotolla oireen hoitamiseksi ja olla harrastamatta seksiä, kunnes syy on varmistettu.

3. Kipu seksin aikana

Yksi hälyttävä reaktio on kipu seksin aikana. Jotkin sukupuolitaudit voivat vaurioittaa tai ärsyttää sukupuolielinten kudoksia, mikä aiheuttaa epämukavuutta tällaisissa tilanteissa.

4. Kivulias virtsaaminen

Dysuria on lääketieteellinen termi kivuliaalle virtsaamiselle. Poltteleva tunne virtsarakossa on hyvin yleistä. Tämä voi johtua yleisistä sukupuolitaudeista. Esimerkiksi tippuri, herpes tai klamydia.

Se on kuitenkin myös muidenkin infektioiden yleinen oire. Jotkut ovat vakavampia ja jotkut vähemmän vakavia.

5. Syylät

Tietyt sukupuolitaudit, erityisesti jotkin ihmisen papilloomavirukset, voivat aiheuttaa sukupuolielinten syyliä, etenkin vulvassa, peniksen varressa tai kärjessä, kivespussissa ja peräaukossa.

On tärkeää, että ei käytetä kotihoitoja niiden poistoon. Kaikkien lähestymistapojen on oltava lääkärin varmentamia.

6. Haavaumat ja rakkulat

Haavaumien tai rakkuloiden ilmaantumisen sukupuolielinten alueella pitäisi saada hälytyskellot soimaan. Haavaumien kohdalla on erityisesti huolehdittava siitä, että ne tarkastetaan primaarikupan varalta. Kyseessä on kupan ensihaava.

Haavauma ilmaantuu noin kolmen viikon kuluttua tartunnasta. Vaikka se on kivuton, se voi hoitamattomana johtaa sekundääri- tai tertiäärikuppaan.

7. Turvotus tai kutina

Sukupuolielinten, peräaukon tai lähialueen liiallinen kutina voi johtua sukupuolitaudista. Lisäksi turvotukset ja kyhmyt liittyvät myös sukupuolitauteihin.

Muut mahdolliset sukupuolitautien oireet

Vaikka seuraavat oireet voivat johtua muistakin sairauksista, niitä on pidettävä myös sukupuolitautien mahdollisina seurauksina. Erityisesti jos niitä esiintyy yhdessä jonkin edellä mainitun seitsemän oireen kanssa:

 • Vatsakipu ja lihaskipu.
 • Tiheä virtsaaminen.
 • Yöhikoilu.
 • Kuume ja vilunväristykset.

Lue lisää: 11 tärkeää hygieniatoimenpidettä anaaliseksissä

Sukupuolitautien ennaltaehkäisy parempaa seksuaaliterveyttä varten

Koska nämä taudit tarttuvat yhdynnässä, tärkeintä on ryhtyä tarvittaviin varotoimiin. Esimerkiksi lateksikondomien käyttö sekä huolellinen ja tietoinen kumppanin valinta.

Tieto ja tietoisuus sukupuolitautien leviämistavoista ja oireista on tärkeää sukupuolitautien välttämiseksi.

Säännölliset tarkastukset edistävät ennaltaehkäisyä, samoin kuin sukupuoliyhteyden välttäminen, jos sinulla on oireita. Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, älä harrasta seksiä ennen kuin olet käynyt lääkärin vastaanotolla, jotta voit välttää sen leviämisen.

Jos epäilet jotakin sukupuolitautien oiretta itselläsi, on tärkeää mennä välittömästi erikoislääkärin vastaanotolle. Sinulle tehdään todennäköisesti useita testejä, kuten virtsa- ja verikokeita sekä eritenäytteitä.

Useimmat sukupuolitaudit ovat parannettavissa, mutta varhainen hoito on tärkeää.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.