Logo image
Logo image

11 tärkeää hygieniatoimenpidettä anaaliseksissä

5 minuuttia
Ennen anaaliseksin harjoittamista on tärkeää ottaa huomioon joitakin hygieniatoimenpiteitä, jotta voit nauttia tästä seksuaalisesta kokemuksesta.
11 tärkeää hygieniatoimenpidettä anaaliseksissä
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Anaaliseksissä on ehdottoman tärkeää noudattaa muutamia hygieniatoimenpiteitä, jotta osapuolet voivat nauttia täysin siemauksin ja samalla ehkäistä mahdolliset haitat ja terveysongelmat.

Varo- ja hygieniatoimenpiteiden toteuttaminen ei heikennä aistillisuutta tai vaikuta seksuaaliseen suorituskykyyn. Itse asiassa nämä toimenpiteet auttavat tilannetta sujumaan mahdollisimman nautittavasti. Tutustutaanpa aiheeseen.

Mitä anaaliseksi on?

Kuten nimestä voi päätellä, anaaliseksillä tarkoitetaan seksiä, johon liittyy kosketus peräsuolen tai peräaukon kanssa. Tällainen kosketus voi tapahtua sormella, peniksellä, seksilelulla tai suulla.

Tämä on suhteellisen yleinen tapa, vaikka kaikki eivät pidä siitä. Yliopisto-opiskelijoiden parissa tehdyn tutkimuksen mukaan 37,9 % tutkituista harrastaa anaaliseksiä.

Jotkut tutkimukset taas osoittavat, että anaaliseksistä on tullut yhä yleisempi käytäntö heteroseksuaalisten parien keskuudessa, vaikka siihen liittyy edelleen joitakin tabuja.

Hygieniatoimenpiteet anaaliseksissä

Ryhtymällä tarvittaviin toimenpiteisiin kivun välttämiseksi, tasaisen ja rennon penetraation varmistamiseksi sekä sairauksien välttämiseksi anaaliseksi voi olla miellyttävää molemmille osapuolille.

1. Pese peräaukko hyvin

Some figure
Peseytyminen hyvin ennen anaaliseksiä on erittäin tärkeä hygieniatoimenpide.

On tärkeää varata aikaa hygieniaan. Tämä estää tapaturmia tai infektioita seksin jälkeen.

Käytä saippuaa ja vettä peräaukon ulkopuolen pesemiseen. Jotkut asiantuntijat suosittelevat myös peräruiskeen käyttöä peräsuolen asianmukaiseen puhdistamiseen. Voit myös yrittää ulostaa ennen seksiä tai ottaa peräruiskeen.

Mikä on peräruiske?

 • Tietty määrä nestettä lisätään paksusuoleen sen laajentamiseksi ja sinne kerääntyneiden ulosteiden poistamiseksi.
 • Peräruiskeita voi ostaa apteekista.

2. Pese kätesi hyvin

Kädet tulee pestä usein. Ne kuljettavat bakteereja ja mikrobeja kaikesta ja kaikkeen, mitä kosketat. Anaaliseksissä on suositeltavaa desinfioida kädet kunnolla. Siksi voi olla hyvä vaihtoehto hankkia desinfiointigeeli käsien puhdistamiseen sekä ennen seksiä että sen jälkeen.

3. Desinfioi seksilelut

Samoista edellä mainituista syistä, jos aiot käyttää seksileluja (kuten dildoja) työntämään ne peräaukkoon, on suositeltavaa, että ne ovat puhtaita.

4. Käytä liukuvoidetta

Some figure
On erittäin tärkeää käyttää kondomia ja liukuvoidetta anaaliseksissä.

Toisin kuin emätin, peräaukko ei voitele itseään. Siksi liukuvoiteen käyttö on välttämätöntä kivun tai repeytymisen riskin minimoimiseksi penetraation aikana. On myös tärkeää, että tämä voide on vesipohjaista.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Seksuaalinen yhteensopivuus – mitä sinun on hyvä tietää

5. Käytä kondomia

On tärkeää muistaa, että peräaukko on yhtä herkkä tai herkempi alue kuin emätin. Ja koska se ei voitele itseään, peräaukkoon voi muodostua pieniä halkeamia ja haavoja, jotka voivat edistää sukupuolitautien leviämistä.

Tällaisiin tarkoituksiin on tärkeää käyttää kondomia joka on päällystetty liukuvoiteella, joka auttaa täyttämään molemmat toiminnot: suojaa ja voitelee. Tämä on erityisen suositeltavaa, jos aiot olla jonkun kanssa, joka ei ole vakituinen kumppanisi.

6. Ole erittäin varovainen

On oleellista, että henkilö tuntee kehonsa hyvin ja on tietoinen varoitusmerkeistä. Kipu osoittaa, että sinun tulee lopettaa akti ja odottaa, että peräaukko sopeutuu uuteen käytäntöön.

Kipua ei pidä koskaan sietää: seksissä on kyse nauttimisesta eikä kärsimisestä. Lisäksi kipu varoittaa mahdollisesta repeämästä tai peräaukon halkeamasta.

Esileikkejä, kuten peräaukon hyväilyä, hieromista, suutelemista ja henkilön muiden osien hyväilyä suositellaan, jotta hän voi rentoutua ja nauttia.

Tämä on täysin loogista. Jos henkilö on rento, peräaukon ympärillä olevat lihakset mahdollistavat helpomman tunkeutumisen.

7. Älä harrasta emätinseksiä anaaliseksin jälkeen

Heteroseksuaalisten kumppanien tapauksessa älä anna peniksen, seksilelun tai muun objektin päästä kontaktiin emättimen kanssa välittömästi anaaliseksin jälkeen välttääksesi bakteerien siirtymisen paikasta toiseen, kuten todetaan artikkelissa Introduction to Vaginal Infections.

Ensin penis tai muu kehonosa tai väline tulee pestä perusteellisesti saippualla ja vedellä. Sitten tietysti tulee käyttää uutta kondomia. Jos emätinseksiä harjoitetaan suojaamattoman anaaliseksin jälkeen tai samaa kondomia käyttäen, nainen voi saada vakavia infektioita.

8. Vältä myös oraali- ja anaaliseksin yhdistämistä

Peräaukko on yksi kehosi bakteeripitoisimmista paikoista. Siksi ei ole suositeltavaa harrastaa suuseksiä anaaliseksin jälkeen. Olisi parempi tehdä se ennen, tai puhdistaa kehonosat ja lelut ennen muihin akteihin siirtymistä.

9. Anilingus

Tämä tarkoittaa liittyy suun ja peräaukon koskettamista.

Tässä tapauksessa on välttämätöntä käyttää muovista lateksista suusuojaa, joka muodostaa esteen suun ja peräaukon välille, mikä suojaa molempia sairauksilta. Tässä suhteessa joissakin tutkimuksissa on raportoitu streptokokkitartuntatapauksia.

Tämä ei ole erittäin suositeltava käytäntö, kun otetaan huomioon peräaukon ja suun välisen kosketuksen vaarat. Tähän tarkoitukseen on kuitenkin olemassa erityisiä kondomeja ja erityisiä suojia. Jos päätät tehdä niin, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen saadaksesi tietää kaikki suojatoimenpiteet.

10. Varo peräpukamia

Some figure
Jos sinulla on ulkoisia peräpukamia, pieniä viiltoja, halkeamia peräsuolessa tai jokin muu peräaukon sairaus tai sairaus, sinun tulee välttää anaaliseksiä.

Joillakin ihmisillä on sisäisiä peräpukamia, eivätkä he edes tiedä sitä. Näitä kutsutaan 1. luokan peräpukamiksi tai sisäisiksi peräpukamiksi. American College of Gastroenterology toteaa, että niiden yleisin oire on kirkkaan punainen veri WC-paperissa.

Anaaliseksin aikana penis tai lelu voi hieroa tai kolhia näitä sisäisiä peräpukamia. Tämä voi aiheuttaa ärsytystä ja verenvuotoa ja kipua.

Jos sinulla on ulkoisia peräpukamia, pieniä viiltoja, halkeamia peräsuolessa tai jokin muu peräaukon sairaus tai tila, sinun tulee välttää anaaliseksiä. On aina parasta odottaa, kunnes olet toipunut.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Seksuaaliset fantasiat

11. Huomautus vahauksesta tai valkaisusta

Jotkut ihmiset sanovat, että seksi vahatun (karvattoman) peräaukon kanssa on paljon nautinnollisempaa ja miellyttävämpää sekä ilmeisen esteettisempää. Tämä on kuitenkin makukysymys.

Monet naiset vahaavat useita kehonalueita, mukaan lukien peräaukon alue. Tämä on estetiikkakysymys, eikä se vaikuta hygieniaan puolin tai toisin.

Miksi tehdä hygieniatoimenpiteitä anaaliseksissä?

Kuten huomaat, anaaliseksin harjoittamisen yhteydessä tulee ottaa huomioon useita riskejä aina sukupuolitaudeista infektioihin ja kipuun.

On myös mahdollista, että henkilöllä on jo jokin sairaus, joka on suhteellisen yleinen. Mainitsimme jo peräpukamat. Lisäksi voi esiintyä muun muassa fisteleitä, prolapsia, kutinaa, paiseita ja levator ani -oireyhtymää. Näissä tapauksissa hoito- ja hygieniatoimenpiteiden on oltava vieläkin perusteellisempia.

Tämä kaikki ei tietenkään tarkoita, että sinun pitäisi lopettaa anaaliseksin harjoittaminen. Niille, jotka haluavat ja nauttivat siitä, se voi olla yksi ilon lähde. Sinun on yksinkertaisesti suoritettava vastaavat hygieniatoimenpiteet ennen anaaliseksiä, sen aikana ja sen jälkeen.

Onko sinulla kysyttävää anaaliseksistä?

Vaikka nyky-yhteiskunnassa anaaliseksiä pidetään edelleen hieman tabuna, on alan ammattilaisia, jotka voivat antaa siitä oikeaa tietoa.

Tästä syystä, jos haluat aloittaa tämän harjoittamisen, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen, joka tuntee aiheen kaikki näkökohdat ja voi tarjota parhaat hygieniaohjeet anaaliseksiä varten. Kaikki muu on sinusta kiinni.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Asociación Española de Pediatría (2020, 1 de noviembre). Enema (solución fisiológica). Disponible en: https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/enema-solucion-fisiologica
 • Baixauli, J. (s.f.). Fisura anal. Clínica Universidad de Navarra. Disponible en:  https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/fisura-anal
 • Blanc, A. y Rojas, A. (2018). Uso del preservativo, número de parejas y debut sexual en jóvenes en coito vaginal, sexo oral y sexo anal. Revista internacional de andrología16(1), 8-14. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1698031X17300353
 • Colegio Americano de Gastroenterología (s.f.). Problemas Gastrointestinales y Médicos en la Mujer: Hemorroides. Disponible en: http://s3.gi.org/patients/cgp/pdf/Sphemro.pdf
 • Heldt, L. A., & Cohen, P. R. (2018). Streptococcus dysgalactiae-associated penile bacterial disease in an elderly man acquired by fellatio: case report and literature review of penile and perianal Streptococcus dysgalactiae in men acquired by anilingus and fellatio. Dermatology Online Journal24(8). Disponible en: https://escholarship.org/uc/item/2d56d6d0
 • Holmes, K. K., Levine, R., & Weaver, M. (2004). Effectiveness of condoms in preventing sexually transmitted infections. Bulletin of the World health Organization82(6), 454-461. Disponible en: https://www.scielosp.org/article/bwho/2004.v82n6/454-461/#:~:text=In%20an%20update%20of%20this,risk%20of%20gonorrhoea%20in%20men.
 • Manual MSD. (2019). Introducción a las infecciones vaginales. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/salud-femenina/infecciones-vaginales-y-enfermedad-inflamatoria-p%C3%A9lvica/introducci%C3%B3n-a-las-infecciones-vaginales
 • Martínez, F. J. M., Maya, N. A., Parada, L. P. y Duarte, K. (2013). Diferencias de las prácticas sexuales entre hombres y mujeres, en estudiantes universitarios durante el primer semestre de 2013. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud10(2), 3. Disponible en: https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/duazary/article/view/508
 • MedlinePlus (s.f.). Enfermedades del ano. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/analdisorders.html
 • Ministerio de Salud de Argentina. (2016). Guía de relaciones sexuales anales. Disponible en: https://bancos.salud.gob.ar/sites/default/files/2018-10/0000000111cnt-2016-09_cuadernillo-anal.pdf
 • McBride, K. R., & Fortenberry, J. D. (2010). Heterosexual anal sexuality and anal sex behaviors: a review. Journal of sex research47(2-3), 123-136. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224490903402538
 • Rocha, G. M., Gomes, R. R. F. M., Camelo, L. D. V., Ceccato, M. D. G. B., & Guimarães, M. D. C. (2013). Sexo anal receptivo desprotegido entre homens que fazer sexo com homens, Belo Horizonte, MG. Rev Med Minas Gerais23(4), 437-45. https://doi.org/10.5935/2238-3182.20130069

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.