Logo image
Logo image

Tunnetko kipua emättimessä?

2 minuuttia
Kipu emättimessä voi olla oire tietyistä infektioista, kuten esimerkiksi herpes simplex -viruksesta tai tippurista. Se on myös yleistä raskauden aikana sekä naisilla, jotka kärsivät yhdyntäkivuista. Emättimessä tuntuvan kivun hoitamiseen tarvitaan aina asianmukainen diagnoosi.
Tunnetko kipua emättimessä?
Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2020

Emätin on hyvin herkkä alue, joka on altis infektioille. Emme puhu ainoastaan sukupuolitaudeista, vaan myös alhaisen vastustuskyvyn tai huonon hygienian aiheuttamista infektioista. Infektioiden lisäksi on myös muita tilanteita, jotka voivat aiheuttaa muutoksia ja kipua emättimessä, kuten esimerkiksi raskaus. Sinun tulisi kuitenkin tutkituttaa kaikki oireet ja epämukavat tuntemukset sekä selvittää niiden aiheuttaja.

Tässä artikkelissa haluammekin kertoa yleisimmistä syistä, jotka saattavat aiheuttaa kipua emättimessä. On tärkeää pitää mielessä, että ongelmaa ei tule hävetä, vaan gynekologin vastaanotolle tulee mennä viipymättä.

Kipua emättimessä raskauden aikana

Raskaus aiheuttaa monia muutoksia naisen keholle. Kaikista selvin ja loogisin muutos on se, että kohtu kasvaa, jotta sikiö mahtuu sen sisään. Kohtu on nivelsiteiden ja lihaskuitujen ympäröimä.

Naisen koko lisääntymiselimistö on yhteyksissä toisiinsa. Kun nämä kuidut siis venyvät kasvattaakseen kohdun kokoa, voi nainen kokea epämukavaa tunnetta emättimen alaosassa. Se voi myös aiheuttaa lanteeseen asti leviävää kipua.

Tämä emättimessä tuntuva kipu on tyypillistä varsinkin alkuraskauden aikana. Kyseessä on hyvin tavallinen oire. Sinun pitäisi silti käydä gynekologilla tarkastuskäynnillä ja rajata siten pois kaikki muut mahdolliset syyt.

Some figure
Saatat tuntea kipua raskauden aikana emättimessä ja sitä ympäröivillä alueilla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Valkovuodon eri tyyppejä

Yhdyntäkivut

Tässä osuudessa emme kuitenkaan puhu sukupuolitaudeista. Emättimessä voi tuntua kipua infektioiden lisäksi myös muista seksuaalisista syistä johtuen. Se voi olla esimerkiksi pienen vamman aiheuttamaa kipua seksin aikana.

Emättimeen kohdistuva vamma voi siis aiheuttaa kipua. On myös tärkeää mainita, että se voi johtua dyspareuniasta. Dyspareunia on lääketieteellinen termi epämukavalle tunteelle ja kivulle seksin aikana.

Vaikka tämä kipu johtuukin usein kiihottumisen ja kostumisen puutteesta, voi se olla myös seurausta jostakin psykologisesta ongelmasta. Monet naiset kärsivät seksisuhteissa eräänlaisesta “henkisestä esteestä”.

Monet seksuaalisen hyväksikäytön kokeneet naiset kärsivät myös yhdyntäkivuista. Se on hoidettavissa oleva ongelma, mutta se vaatii paljon ymmärrystä ja tukea.

Some figure
Emättimessä tuntuva kipu on pistävää tai kramppimaista.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 ruokaa, jotka suojaavat emättimen terveyttä

Sairaudet, jotka aiheuttavat kipua emättimessä

Emättimessä tuntuva kipu voi johtua monista eri sairauksista. Se ilmenee yleensä infektion seurauksena, kuten esimerkiksi hiivatulehduksen, klamydian tai tippurin yhteydessä.

Jotkin näistä infektioista voivat myös laukaista kroonisen lantiotulehduksen. Kyseessä on tulehdusprosessi, joka ulottuu emättimestä munanjohtimiin. Pistävä kipu on usein yksi sen oireista.

On tärkeää huomata, että kivun aiheuttajana voi olla myös endometrioosi. Tässä sairaudessa kohdun limakalvon kudos kasvaa kohdun ulkopuolella, mikä stimuloituu aina kuukautisten yhteydessä. Samoin tapahtuu myös munasarjakystan kohdalla.

Emättimessä tuntuva kipu voi olla myös oire kohdunulkoisesta raskaudesta. Tällöin alkio istuttaa itsensä lisääntymiselimistössä johonkin muuhun osaan, kuin kohtuun.

Mitä voit tehdä, jos tunnet kipua emättimessä?

Kaikkien yllä mainittujen asioiden johdosta et saa sivuuttaa tätä oiretta ja toivoa sen menevän ohi. On tärkeää käydä lääkärissä kaiken epämukavan tunteen vuoksi ja varsinkin jos kärsit toistuvasta, terävästä kivusta emättimessä. Se voi olla osoitus siitä, että jokin on vialla kehossa.

Terveysalan ammattilainen tekee tarvittavat testit ja diagnosoi oireiden aiheuttajan. Kun diagnoosi on tehty, on helpompi aloittaa oikeanlainen hoito tilannekohtaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.