Logo image
Logo image

Valkovuodon eri tyyppejä

3 minuuttia
Valkovuodon eri tyypit luokitellaan yleensä värin mukaan, mutta ne voivat vaihdella myös koostumuksen, määrän ja hajun perusteella.
Valkovuodon eri tyyppejä
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmat ihmiset eivät ole tästä tietoisia, kenties aiheen arkuuden takia, mutta on totta, että valkovuodon tyyppejä on useampia. Se voi muuttua hajun, värin ja määrän kannalta.

Valkovuoto on emättimessä olevista rauhasista erittyvää nestettä. Tämä neste on täysin normaalia ja välttämätöntäkin, sillä se täyttää monia tehtäviä, joita emättimen terveyden ylläpitämiseksi tarvitaan.

Yksi niistä on se, että valkovuoto mahdollistaa emättimen “puhdistamisen”. Toisin sanoen, se auttaa poistamaan kuolleet solut ja bakteerit, mikä puolestaan auttaa ehkäisemään infektioita. Se on myös hyvä osoitus naisen hedelmällisyyselimistön terveydentilasta.

Kaikki tässä nesteessä olevat muutokset voivat auttaa meitä havaitsemaan sairauksia. Tässä artikkelissa kerromme, mitä valkovuodon eri tyyppejä on olemassa ja mitä ne tarkoittavat.

Miten niin erilaisia valkovuototyyppejä?

Some figure

Valkovuodon tyypit voivat vaihdella infektioiden tai sukupuolitautien syntymisen johdosta.

Ensinnäkin, ennen kuin kerromme valkovuodon eri tyypeistä, tulisi sinun tietää, että valkovuoto muuttuu fysiologisesti koko kuukautiskierron aikana. Jokaiseen kierron vaiheeseen liittyy siis erityyppistä valkovuotoa. Tämä on täysin normaalia.

Erite muuttuu naisen hormoneista riippuen, jotka myös muuttuvat kierron aikana. Esimerkiksi silloin, kun ovulaatio on aivan tuloillaan, on valkovuodon taipumus lisääntyä ja muuttua paksummaksi. Tämä johtuu siitä, että lisääntymisellä on tärkeä rooli ja se auttaa naista valmistautumaan hedelmöitykseen.

Samalla tavoin myös silloin, kun nainen on seksuaalisesti kiihottunut, lisääntyy valkovuodon määrä. Se on tyypillisesti kirkasta tai maidonvalkeaa. Se voi kuitenkin olla myös vetistä, läpinäkyvää ja enemmän tai vähemmän runsasta.

Sinun tulisi myös tietää, että kaikilla valkovuodon eri tyypeillä on niille ominainen haju ja sen ei pitäisi hävettää naista. Itse asiassa jokaisen naisen pitäisi tietää, mikä haju on normaalia, sillä infektio tai sairaus voi muuttaa sitä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Guavan lehdistä apua runsaaseen valkovuotoon

Valkovuodon eri tyyppejä

Some figure

Valkovuodon eri tyypit voidaan erotella niiden ominaispiirteiden, kuten värin, hajun, koostumuksen ja määrän mukaan. Infektio tai sairaus voivat vaihdella näitä ominaispiirteitä jollakin tapaa.

Tärkeintä valkovuodon eri tyyppien erottamisessa on sen väri. On kuitenkin tärkeää analysoida myös hajua, koostumusta ja määrää. Infektio tai sairaus voivat muuttaa mitä vain näistä ominaisuuksista.

Ensinnäkin, kuten jo mainitsimme aikaisemmin, valkovuoto voi olla valkoista, mikä on normaalia. Kun se kuitenkin muuttuu harmahtavaksi ja runsaaksi, voi se olla huono merkki. Jos valkovuoto on valkoista, mutta kärsit myös kutinasta tai polttelusta, voi sinulla olla hiivasienitulehdus.

Hiivasieni on hyvin yleinen infektio naisilla ja sen aiheuttaa candida-hiiva. Monet tutkimukset väittävät, että se on yksi yleisimmistä emätinsairauksista. Se liittyy muun muassa emättimen pH-arvoissa tapahtuviin muutoksiin.

Valkovuoto voi olla myös kellertävää. Tällaisissa tapauksissa siihen liittyy yleensä vahva haju ja muita epämukavia tunteita, kuten kutinaa tai polttelua. Tämä on merkki siitä, että kärsit infektiosta, joka voi johtua sukupuolitartunnasta. Tavallisimpia sukupuolitauteja ovat trikomoniaasi, klamydia ja tippuri.

Valkovuoto voi olla jopa ruskeaa, kun siinä on veren jäämiä. Tällaista valkovuotoa esiintyy yleensä juuri ennen kuukautisia tai kuukautisten jälkeen. Se voi myös johtua seksuaalisen kanssakäymisen aiheuttamasta pienestä haavasta.

Jos valkovuoto ei kuitenkaan muuta väriään, saattaa se olla merkki vakavammista sairauksista, kuten syövästä. Niin ikään sitä saattaa esiintyä silloin, kun emättimessä on ärsytystä aiheuttava vieras esine.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä tiedät emättimen hiivasienitulehduksesta?

Yhteenveto

Valkovuodon eri tyyppejä on lukuisia, sillä se on eritettä, joka itsessään muuttuu fysiologisesti. On siis tärkeää kiinnittää huomiota sen kaikkiin olomuotoihin, sillä värin tai määrän muutos voi olla merkki sairaudesta.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota hajuun. Tämä johtuu siitä, että se on yksi niistä parametreistä, joita infektioiden on taipumus muuttaa. On kuitenkin suositeltavaa käydä aina gynekologilla, jos sinulla on kysymyksiä tai huomaat muutoksen valkovuodossa. Gynekologi voi tarkistaa onko vuoto normaalia vai ei.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amrin, S. S., & Lakshmi, G. J. (2021). Vaginal discharge: The diagnostic enigma. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS42(1), 38–45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579582/
  • Hillier, S. L., Austin, M., Macio, I., Meyn, L. A., Badway, D., & Beigi, R. (2021). Diagnosis and Treatment of Vaginal Discharge Syndromes in Community Practice Settings. Clinical Infectious Diseases72(9), 1538–1543. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8248297/
  • Majigo, M. V., Kashindye, P., Mtulo, Z., & Joachim, A. (2021). Bacterial vaginosis, the leading cause of genital discharge among women presenting with vaginal infection in Dar es Salaam, Tanzania. African Health Sciences21(2), 531–537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568229/
  • Mayo Clinic. (29 de junio de 2023). Flujo Vaginal. https://www.mayoclinic.org/es/symptoms/vaginal-discharge/basics/definition/sym-20050825
  • Rao, V., Mahmood, T. (2019). Vaginal discharge. Gynaecology and Reproductive Medicine, 30(1), 11-18. https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(19)30206-4/fulltext
  • Sánchez, J. A., González, L., Rojas, K., & Muñoz, G. (2017). Prevalencia de Candida albicans y su relación con cambios en el pH vaginal. Atención Familiar, 24(1), 18–22. http://www.revistas.unam.mx/index.php/atencion_familiar/article/view/58242
  • Sim, M., Logan, S., & Goh, L. H. (2020). Vaginal discharge: evaluation and management in primary care. Singapore Medical Journal61(6), 297–301. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7905126/
  • Sivaranjini, R., Jaisankar, T., Thappa, D. M., Kumari, R., Chandrasekhar, L., Malathi, M., Parija, S., & Habeebullah, S. (2013). Spectrum of vaginal discharge in a tertiary care setting. Tropical Parasitology3(2), 135–139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470998/
  • Venugopal, S., Gopalan, K., Devi, A., & Kavitha, A. (2017). Epidemiology and clinico-investigative study of organisms causing vaginal discharge. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS38(1), 69–75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389219/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.