Logo image
Logo image

Tummat renkaat silmien alla lapsilla: syy huoleen?

4 minuuttia
Monilla aikuisilla on silmiensä alla tummat renkaat, joista syytämme unettomuutta, stressiä ja uupumusta. Mutta entä sitten tummat renkaat silmien alla lapsilla?
Tummat renkaat silmien alla lapsilla: syy huoleen?
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Vaikka tummat renkaat silmien alla ovat harvoin aihe huoleen, on tärkeää ymmärtää syy niiden ilmenemiseen lapsilla. Ensimmäiseksi tulee tietää, että ne muodostuvat silmien alla tai silmien koko ympäristössä olevan ihon värimuutoksen seurauksena.

Tätä muutosta voivat aiheuttaa liiallinen melaniinituotanto ja myös verisuonten laajeneminen. Silmiä ympäröivä iho on 300-800 mikronia paksu, eli varsin ohut, ja tästä syystä nämä fysiologiset prosessit ovat siinä niin näkyviä.

Tummat renkaat silmien alla lapsilla: yleiset syyt

On normaalia, että vanhemmat huolestuvat nähdessään lastensa heräävän aamulla tummat renkaat silmiensä alla – tekeväthän ne ilmeestä kipeän, väsyneen ja riutuneen. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole syy huoleen. Syyt tummiin renkaisiin silmien alla lapsilla ovat seuraavat.

Nukkumisvaikeudet

Tummien renkaiden ilmestyminen silmien alle on normaalia, kun lapsilla on huonot nukkumistottumukset. Tämä häiriö tunnetaan lapsuuden unettomuutena, ja se vaikuttaa lapsiin kuuden kuukauden ja viiden ikävuoden väliltä. 

Esimerkiksi kahvin tai suklaan nauttiminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikuttaa haitallisesti lapsen uneen. Myös liikunta illalla, teknologisten laitteiden valoärsyke ja ympäristön meteli voivat vaikuttaa lapseen ja johtaa tummien renkaiden muodostumiseen silmien alle.

Some figure
Unettomuus synnyttää tummat renkaat silmien alle johtuen riittämättömästä levosta.

Obstruktiivinen uniapnea

Toinen syy tummiin renkaisiin silmien alla on lasten obstruktiivinen uniapnea. Tämä häiriö johtuu osittaisesta tai täydellisestä hengityskatkoksesta unen aikana johtuen hengitysteiden kapenemisesta.

Muut oireet, jotka saattavat viitata kyseiseen häiriöön lapsellasi, ovat seuraavat:

 • Kuorsaus, johon liittyy pitkiä hengityskatkoksia
 • Yölliset kauhukohtaukset ja levoton uni
 • Kuiva suu
 • Hengittäminen suun kautta
 • Uupumus

Univaje tai liiallinen aktiivisuus päiväsaikaan voivat aiheuttaa sen, että lapset uupuvat aika ajoin, mikä johtaa tummiin renkaisiin silmien alla.

Näissä tapauksissa on tarpeen tarkastella lasten aktiviteetteja päivällä, jotta voit antaa heille lepo- ja palautumisaikaa. Ole varovainen päiväunien kanssa, sillä ne voivat viedä lasten yöunet.

Lue myös: Varoitus! Nämä viisi asiaa aiheuttavat unettomuutta

Tukkoinen nenä

Yksi yleisimmistä syistä tummiin renkaisiin lasten silmien alla on flunssan, allergisen nuhan, astman tai poskiontelotulehduksen aiheuttama nenän tukkoisuus. Tämä värimuutos ei tapahdu vain silmien alapuolella, vaan myös nenässä. Se syntyy alueen verisuonten laajenemisen seurauksena.

On tärkeää huomioida, että silloin kun kyseessä taas on silmän sidekalvotulehdus, silmäluomet muuttuvat punaiseksi ihoärsytyksen vuoksi.

Perinnöllinen alttius

Vaikka tämä ilmenee yleensä vasta nuoruudessa, joillakin lapsilla saattaa olla geneettinen alttius tummiin renkaisiin silmien alla, joka ilmenee jo varhaisessa iässä. Tämä tila tunnetaan myös synnynnäisinä tummina renkaina.

Kyseessä on vain pelkkä geneettinen hyperpigmentaatio silmien ympärillä, ja siihen löytyy harvoin ratkaisua. On kuitenkin hyvä tietää, että se ei vaaranna lapsen fyysistä hyvinvointia mitenkään.

Neuroblastooma

Neuroblastooma on eräänlainen syöpä, jota esiintyy usein lisämunuaisissa, vatsassa, rinnassa tai sellaisilla kehonalueilla, joissa on hermosoluryhmittymiä. Sitä esiintyy alle viisivuotiailla lapsilla ja se aiheuttaa mustelmia silmien ympärille.

On oleellista olla sekoittamatta näitä tummia renkaita muiden, vähemmän vakavien tekijöiden aiheuttamiin tummiin renkaisiin. Neuroblastooman kohdalla voi esiintyä muitakin oireita, kuten ihonalaisia kyhmyjä, proptoosia (silmämuna työntyy eteenpäin kuopasta), luu- tai selkäkipua, kuumetta ja painonlaskua ilman selkeää syytä.

Orbitaselluliitti eli silmäkuopan alueen tulehdus

Silmäkuopan alueen tulehdus voi olla vakava infektio. Lapsilla se ilmenee sivuontelovaivana. Näin ollen siihen liittyy tummat renkaat silmien alla tai silmien pullotus alle 7-vuotiailla lapsilla.

Yleisiä aiheuttajia ovat Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes ja Haemophilus influenzae. Lisäksi ilmenee silmien punoitusta, vaikeuksia liikuttaa silmiä ja kuumetta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Lapsen sidekalvotulehdus: miten toimia?

Mitä teen, jos lapsellani on tummat renkaat silmien alla?

Yleensä tummat renkaat silmien alla lapsilla eivät merkitse mitään vakavaa. Mutta kun niihin liittyy muitakin oireita, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen sairauden poissulkemiseksi. Tummien renkaiden häivyttämiseksi voit pitää mielessä seuraavat suositukset ja luontaishoidot.

Edistä levonsaantia

Jos tummat renkaat silmien alla johtuvat unenpuutteesta, älä anna lapsen nukkua pitkiä päiväunia. Vältä myös television katselua tai altistusta muille näytöille ennen nukkumaanmenoa. Voit keskustella lastenlääkärin kanssa siitä, voisiko lapselle mahdollisesti antaa haudukkeita nukahtamisen avuksi, esimerkiksi kamomillateetä tai hunajamaitoa.

Jos lapsellasi on paljon tekemistä päiväsaikaan, sinun kannattaa ehkä harkita ajan antamista levolle tai jollekin lapsen mielestä rentouttavalle puuhalle, kuten joogalle tai meditaatiolle.

Some figure
Näyttöjen tuijottaminen ennen nukkumaanmenoa ei ole hyvä ajatus, sillä se häiritsee yöunta.

Käytä luonnonmukaisia hoitoja

Jos haluat häivyttää tummia renkaita silmien alta, voit turvautua luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin, kuten kurkkuviipaleisiin. Aseta yksi viipale kummankin silmän alle; tämä parantaa verenkiertoa, vähentää turvotusta ja kosteuttaa aluetta.

Voit myös levittää kookos- tai manteliöljyä tummiin renkaisiin vanulapun avulla. Tämäkin auttaa vähentämään turvotusta ja edistää samalla myös silmäripsien kasvua.

Tummat renkaat silmien alla lapsilla on pikemminkin kosmeettinen haitta

Tummat renkaat silmien alla lapsilla, kuten aikuisillakin, on yleensä pikemminkin kosmeettinen haitta kuin terveysongelma. Jos fyysinen terveysongelma on jo suljettu pois lääkärissä, kannattaa olla hätääntymättä.

Jos kyseessä on perinnöllinen taipumus tummiin silmänalusiin, on tärkeää kannustaa lasta hyväksymään fyysiset piirteensä ja välttää ilman lääkärin hyväksyntää sellaisia tuotteita, jotka lupaavat häivyttää ne. Luonnonmukaiset vaihtoehdot käyvät päinsä, kunhan niihin ei liity mitään käytön esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Miguel A. Allevato. Ojeras. Act Terap Dermatol 2007; 30: 202-209. Disponible en: http://www.atdermae.com/pdfs/atd_30_03_09.pdf
 • Ugarte Libano R. Insomnio infantil en Atención Primaria. En AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2015. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2015. p. 117-28. Disponible en: https://www.aepap.org/sites/default/files/cursoaepap2015p117-128.pdf
 • Kocuta, Mariela. Apnea en niños: diagnóstico y tratamiento. RAAO – Vol. LVII – Núm. 2 – 2017. Disponible en: https://www.ateneo-odontologia.org.ar/articulos/lvii02/articulo2.pdf
 • Fátima Cortés Sánchez, R., & Santaella Sáez, J. I. (2012). Rinitis: concepto, clasificación, diagnóstico y tratamiento. Manual de Otorrinolaringología Infantil, 213–223. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-905-8.50022-9
 • Garrote, A., Bonet, R. Belleza y cuidado de los ojos. Offarm 2006. Vol. 25. Núm. 11. pág. 50-54. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-belleza-cuidado-ojos-13096630
 • Neuroblastoma. Mayo Clinic. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/neuroblastoma/symptoms-causes/syc-20351017
 • Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.003. Epub 2012 Oct 23. PMID: 23098877.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.