Logo image
Logo image

Lapsen sidekalvotulehdus: miten toimia?

3 minuuttia
Lapsen sidekalvotulehdus voi johtua bakteereista, viruksista, allergisista reaktioista tai vieraan aineen joutumisesta silmään. Jos huomaat lapsen kärsivän silmäongelmista, on tärkeää käydä lastenlääkärissä niin pian kuin mahdollista.
Lapsen sidekalvotulehdus: miten toimia?
Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2021

Lapsen ja aikuisen sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti aiheuttaa nimensä mukaisesti tulehduksen silmän sidekalvoon. Tämä läpinäkyvä limakalvo ympäröi silmää ja aiheuttaa tulehtuessa silmien punoitusta ja kutinaa. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen kirjaston (NLM) mukaan se ei kuitenkaan vaikuta näköön.

Vastoin lukuisia uskomuksia sidekalvotulehdus voi johtua bakteeri-infektion lisäksi myös monista muista syistä. Sitä voivat aiheuttaa allergiset reaktiot, trauma, piilolinssien käyttö ja jopa unettomuus.

Lasten kohdalla on tärkeää olla erityisen varovainen sairauden hoidon suhteen. Jotkin järjestöt jopa varoittavat sidekalvotulehduksen olevan yksi yleisimmistä lapsuusajan sairauksista.

Älä kuitenkaan ole huolissasi, sillä kerromme tässä artikkelissa kuinka sinun tulee toimia.

Lapsen sidekalvotulehdus: mitä se tarkoittaa?

Kuten totesimme jo aikaisemmin, viitataan konjunktiviitilla silmän sidekalvotulehdukseen. Silmäsairauksiin erikoistuneiden lähteiden mukaan se vaikuttaa yleensä molempiin silmiin samaan aikaan. Se voi kuitenkin vaikuttaa myös vain yhteen silmään.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että sidekalvotulehdus on yleisin silmäsairaus 1-9 -vuotiailla lapsilla. Melkein 41 % silmäongelmiin liittyvistä lastenlääkärikäynneistä johtuu sidekalvotulehduksesta, kun taas 30 % ongelmista johtuu silmään kohdistuneesta vammasta.

Some figure
Lapsen sidekalvotulehdus on yleinen sairaus, mutta se ei ole ainoastaan bakteerien aiheuttama.

Sinua sattaa myös kiinnostaa: Miten silmiä kannattaa suojella kesällä

Lapsen sidekalvotulehduksen oireet

Nyt kun olemme pohjustaneet hieman tämän sairauden luonnetta ja esiintyvyyttä lapsilla, on aika kertoa kuinka lapsen sidekalvotulehdus voidaan havaita. Olemme saaneet apua Kidshealth -lastenlääkärijärjestöltä, joka on listannut kyseisen sairauden oireet lapsilla:

 • Silmien punoitus
 • Epämukava tunne silmässä (lapsi saattaa sanoa silmän tuntuvan hiekkaiselta)
 • Silmien vuotaminen
 • Sidekalvon tulehtuminen ja kipu
 • Joillakin lapsilla myös silmäluomi saattaa turvota ja suora valo voi aiheuttaa epämukavaa tunnetta silmässä

Lapsen sidekalvotulehduksen aiheuttajat

Kuten jo mainitsimme, sidekalvotulehdus ei aina johdu infektiosta. National Eye Institute (NEI)silmälaitos on jo selvittänyt erilaisia syitä, jotka voivat laukaista sidekalvotulehduksen.

Kerromme niistä lisää alla.

Bakteerien aiheuttama sidekalvotulehdus

Bakteeri-infektio on epäilemättä kaikista yleisin lapsen sidekalvotulehduksen aiheuttaja. Se kattaa jopa 78 % tapauksista. Aikuisilla tilastot ovat kuitenkin hieman erilaiset, sillä 36 % tapauksista on virusten aiheuttamia ja 40 % bakteerien.

Tätä sairautta aiheuttavat mikrobit ovat yleensä samoja, jotka aiheuttavat hengitystiesairauksia tai joita on iholla, kuten Straphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenxa sekä Moraxella catarrhalis.

Viruksen aiheuttama sidekalvotulehdus

Tämä on paljon harvinaisempi syy lasten sidekalvotulehdukseen, sillä vain 13 % tapauksista on virusten aiheuttamia. Adenovirukset (ADV) aiheuttavat jopa 50 % lasten konjunktiviittitapauksista.

Lapsen sidekalvotulehdus: muut aiheuttajat

Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan johdu bakteereista tai viruksista. Tässä muita mahdollisia syitä, joita emme ole vielä käsitelleet tarkemmin.

 • Allergiat: allergiat aiheuttavat jopa 2 % lasten sidekalvotulehduksista. Ne ovat tyypillisesti kausiluonteisia ja yhdistetään yleensä poskiontelotulehdukseen.
 • Vieraat aineet: vieraiden aineiden joutuminen silmään tai piilolinssien käyttö voivat myös johtaa tämän tulehduksen syntyyn.
 • Sieni-infektiot.
 • Ameebojen aiheuttamat infektiot.
 • Saastuminen: tämä voi olla sisäisen tai ulkoisen saasteen tai kemiallisen aineen aiheuttama.
 • Trauma, kuten esimerkiksi silmiin kohdistuvat iskut ja naarmut.

Lapset tulevat epätodennäköisemmin kärsimään tällaisten syiden aiheuttamasta sidekalvotulehduksesta. On nimittäin harvinaista, että lapsi altistuu myrkyllisille kemikaaleille tai käyttää piilolinssejä tarpeeksi kauan aikaa tämän sairauden syntymiseksi.

Kotihoito

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan virusten ja bakteerien aiheuttama sidekalvotulehdus on äärimmäisen tarttuva. Kyseisen sairauden suhteen tulee siis olla erityisen varovainen lapsen kohdalla. Suosittelemme noudattamaan seuraavia ohjeita:

 • Pese lapsen tyynyliinat, lakanat, pyyhkeet ja muut tarvikkeet tavallista useammin.
 • Älä käytä tartunnan saaneen lapsen henkilökohtaisia tarvikkeita.
Some figure
Vain lääkäri voi määrätä silmätippojen käytön lapsen sidekalvotulehduksen hoitamiseksi.

Lapsen sidekalvotulehdus: milloin lääkäriin?

Kuten yllä mainitsemamme lastenlääkärijärjestön sivuilla mainitaan, on olemassa vakavia silmäsairauksia, joilla on samankaltaisia oireita sidekalvotulehduksen kanssa. Vaikka tämä sairaus olisikin hyvin lievä, on lastenlääkärissä käynti välttämätöntä, mikäli lapsi valittaa silmäongelmista.

Viruksen aiheuttama sidekalvotulehdus menee usein ohi itsestään. Se siis paranee muutamassa päivässä ilman hoitoa. Bakteerin aiheuttama sidekalvotulehdus vaatii puolestaan antibioottikuurin tippojen tai voiteiden muodossa.

Lue myös: Mistä vuotavat silmät johtuvat?

Älä aloita itselääkintää lapsen sidekalvotulehdukseen

Lääkärin leikkiminen kotona ei ole koskaan hyvä ajatus. Ei ole esimerkiksi mitään järkeä hoitaa viruksen aiheuttamaa sidekalvotulehdusta antibiooteilla. Saatat vain pahentaa lapsen sairautta.

Mikäli lapsi siis kärsii epämukavasta tunteesta silmässä, on loogista ja vastuullista käydä lastenlääkärissä. Kaikki silmissä tuntuva kipu ei aina johdu sidekalvotulehduksesta, joten oikea diagnoosi tulee tehdä nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Conjuntivitis, Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Recogido a 24 de septiembre en https://medlineplus.gov/spanish/pinkeye.html
 • Conjuntivitis, dospediatrasencasa. Recogido a 24 de septiembre en https://dospediatrasencasa.org/2019/04/07/conjuntivitis-en-ninos/
 • Conjuntivitis, provisu.com. Recogido a 24 de septiembre en https://www.provisu.ch/es/enfermedades-mas-frecuentes/conjuntivitis-infecciosa.html
 • Lozano, J. B., Andrés, R. C., Aznar, E. V., Novella, C. F., Viejo, I. G., Pueyo, M., & López, F. M. H. (1997). Estudio epidemiológico de las urgencias oftalmológicas en los niños. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmologia72(4), 271-276.
 • Conjuntivitis (para padres), kidshealth.org. Recogido a 24 de septiembre en https://kidshealth.org/es/parents/conjunctivitis-esp.html#:~:text=Suelen%20presentar%20secreci%C3%B3n%20ocular%2C%20as%C3%AD,son%20los%20s%C3%ADntomas%20m%C3%A1s%20frecuentes.
 • Pink eye, National Eye Institute (NEI). Recogido a 24 de septiembre en https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/pink-eye
 • Ortlieb, P., Farías Torres, P., Avendaño Carvajal, L. F., & Suárez González, M. (1995). Conjuntivitis por adenovirus en niños. Arch. chil. oftalmol52(1), 7-11.
 • Conjuntivitis, CDC. Recogido a 24 de septiembre en https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/prevention-sp.html
 • Ugalde Palacios, Rafael, Juan Carlos Ordaz Favila, and José Antonio Salazar León. “Trauma ocular en niños: experiencia en el Instituto Nacional de Pediatría.” Rev. mex. oftalmol 74.1 (2000): 11-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.