Logo image
Logo image

Tukivyön edut raskauden aikana

4 minuuttia
Tukivyön käyttö raskauden aikana kannattaa, sillä vyö auttaa muun muassa tukemaan parempaa asentoa ja ylläpitämään vakaampaa tasapainoa. Tässä mielessä tukivyö auttaa myös lievittämään tälle ajanjaksolle tyypillisiä selkäkipuja.
Tukivyön edut raskauden aikana
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Äitiysvyö, vatsavyö tai raskausvyö; tälle vyölle, jota monet tulevat äidit hyödyntävät raskauden viimeisinä kuukausina, on useita kutsumanimiä. Kysymys kuuluu kuitenkin nyt, tunnetko jo tukivyön edut raskauden aikana? Tässä artikkelissa esittelemme 5 loistavaa syytä, miksi jokaisen odottavan äidin kannattaisi hyödyntää sitä.

Tukivyön merkitys raskauden aikana

Raskaus on todella erityinen vaihe jokaisen perheestä haaveilevan naisen elämässä, tästä ei ole epäilystäkään. Samalla tiedämme kuitenkin, että raskausaika tuottaa odottaville äideille myös tiettyjä vaivoja. Itse asiassa silloin, kun saamme painoa ja vatsamme kasvaa, näistä seurauksista ilmenee myös tiettyjä vaivoja.

Tätä varten markkinoilla on erilaisia ​​tuotteita, joiden tarkoituksena on lievittää näitä haittoja. Niiden joukosta voimme mainita äitiysvyöt eli tukivyöt, joiden tarkoituksena on tukea alati kasvavaa raskausvatsaa.

Jokaisen tulevan äidin tulisi kuitenkin pitää mielessä, että mikä tahansa vyö ei aja täysin samaa asiaa. Tukivyö jota käytetään raskauden aikana on suunniteltu nimenomaan tukemaan raskaana olevan naisen anatomiaa, joten et saa samoja etuja mistä tahansa muusta asentoa korjaavasta vyöstä tai nauhasta; itse asiassa jälkimmäisten käyttö raskauden aikana voi jopa olla haitallista.

Mitä hyötyä tukivyöstä sitten on raskaana olevalle naiselle?

Tukivyön edut raskauden aikana

Auttaa lievittämään raskauden aikana yleisiä selkäkipuja

Some figure

Raskauden aikana käytettävän tukivyön edut ovat lukuisat. Se auttaa muun muassa parantamaan asennon hallintaa sekä vähentää epämukavuutta.

Raskaana olevan naisen paino ja painopisteen muutos voivat aiheuttaa epämukavuutta useilla eri alueilla, kuten lantion ja alaselän alueella. Tässä mielessä säädettävä tukivyö voidaan sijoittaa lantion alueelle aivan vatsan alapuolelle ylläpitämään asentoa.

Tällä tavalla vyö ei kohdista ollenkaan painetta vauvaa kohtaan ja lisäksi se auttaa äitiä ylläpitämään parempaa posturaalista terveyttä, joka puolestaan lievittää tai jopa ehkäisee raskauden aikaista kipua.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 terveysongelmaa, jotka voivat aiheuttaa selkäkipua

Tukivyö mukautuu alati kasvavaan vatsaan

Koska raskauden aikaiset tukivyöt ovat säädettäviä, raskaana olevat naiset voivat helposti säätää sen kokoa sitä mukaa kun vatsa kasvaa raskauden myötä. Toisin sanoen voit siis käyttää sitä tarpeen mukaan raskauden jokaisena viikkona. Lisäksi voit käyttää sitä aivan yhtä hyvin myös raskauden jälkeen.

Tukivyö mukautuu odottavan äidin liikkeisiin

Tukivyö on raskausajan lisäksi suunnattu tuoreen äidin ensimmäisten kuukausien ajaksi ja tämän vuoksi se on valmistettu joustavasta ja hengittävästä kankaasta, joka mukautuu jokaiseen liikkeeseen. Kävelit, nousit portaita, makasit tai istuit, liikkeeseen mukautuvan tukivyön ansiosta tuskin tulet huomaamaan epämukavuutta.

Hengittävän ja joustavan materiaalin lisäksi tukivyön kangas on yleensä niin ohutta, että samalla kun se tarjoaa sinulle tukea ja ylläpitää parempaa asentoa, voit käyttää sitä vaatteiden alla ilman, että muut edes huomaisivat sen olemassaoloa.

Auttaa kävelemään paremmin

Some figure

Parantamalla kehon asentoa tukivyö helpottaa odottavan äidin päivittäisiä toimintoja, kuten kävelyä.

Vatsan kasvu erityisesti viimeisinä raskausviikkoina aiheuttaa odottavalle äidille monia ongelmia. Kyse ei ole vain itse asennosta, vaan myös siitä, että niinkin yksinkertaiset toimet kuin kävely voivat muuttua monimutkaisemmiksi ja haastavammiksi.

Raskaana olevan naisen painopisteen muutos pakottaa selän kaarelle ylläpitääkseen tasapainoa kävellessä ja liikkuessa. Tästä syystä tukivyö on suunniteltu helpottamaan tulevan äidin parempaa asentoa liikkuessa ja kävellessä, ylläpitäen samalla alaselän vakautta.

Helppo pukea ja ottaa pois päältä

Vyössä ei ole monimutkaisia kiinnikkeitä ja sitä ei ole hankala asentaa, päinvastoin. Kyseessä on toisin sanoen vyö tai nauha, joka mukautuu kehosi liikkeisiin koko ajan, sulkeutuen ja avautuen yksinkertaisella tarranauhalla, mikä tekee siitä todella helpon pukea ja ottaa pois päältä vain muutamassa sekunnissa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Miten taistella väsymystä vastaan raskauden aikana?

Myyttejä tukivyön käytöstä ja eduista

Some figure

Raskausarpien synnyn ehkäiseminen ja paremmat muodot ovat joitakin tukivöiden ympärillä vellovista myyteistä.

Äitiysvöihin liittyy toki joitakin myyttejä. Uskotaan esimerkiksi, että ne auttavat ehkäisemään raskausarpien muodostumista. Tämä väite on kuitenkin väärä. Raskausarpien ehkäisemiseksi olisikin parasta käyttää erilaisia voiteita tai turvautua muihin ihon elastisuutta suojaaviin hoitoihin ja menetelmiin.

Myytti siitä, että tukivyöt kykenisivät muokkaamaan raskaana olevan naisen muotoja viimeisinä raskausviikkoina, on myös laajalti levinnyt. Tässäkin tapauksessa kyseessä on väärä uskomus, jolle ei ole löytynyt tieteellisiä todisteita. Kuten tiedämme, raskaana olevan naisen vartalo muuttuu biologisesti, sillä tämän prosessin tarkoituksena on mukautua ja valmistautua sisällä kasvavaan vauvan kehitykseen ja synnytykseen.

Varotoimet ennen tukivyön käyttöönottoa

Aivan ensimmäiseksi, jokaisen odottavan äidin tulisi kääntyä lääkärin tai terveydenhoitajan puoleen ennen tukivyön käytön aloittamista. Tällä tapaa asiantuntija kykenee ohjeistamaan tukivyön käytössä sekä raskauden eri vaiheissa että jokaisen tulevan äidin oman henkilökohtaisen tilanteen mukaan. Vaikka tiedämme nyt, että tukivyön edut raskauden aikana ovat monet, samalla on syytä muistaa, että sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa lihasjänteyden menetystä, mikä taas on välttämätöntä elimistön asianmukaisen toiminnan kannalta.

Tukivyön käytön yhdessä muutamia varotoimia tulee noudattaa. Tämän vuoksi pakkauksen mukana tulevia ohjeita ja lääkärin neuvoja tulisi aina noudattaa huolellisesti. Lisäksi mielessä kannattaa pitää, että tukivyön pääasiallisena tavoitteena on nimensä mukaisesti tukea eikä painaa. Tämän vuoksi tukivyön säästämistä liian tiukalle tulee aina välttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.