Tonnikalapurilaiset: terveellisempi valinta

Tonnikalapurilaiset ovat erinomainen vaihtoehto sisällyttääksesi tätä maukasta kalaa perheesi ruokavalioon. Nyt kerromme, miten valmistat helposti kotikonstein suussa sulavia tonnikalapurilaisia!
Tonnikalapurilaiset: terveellisempi valinta

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Etkö saa lapsiasi yrityksistä huolimatta syömään minkään tyyppistä kalaa? Jos tunnistat tämän ongelman perheessäsi, yksi hyvä keino on tonnikalapurilaiset, jotka ovatkin taatusti lasten mieleen.

Kotitekoisten purilaisten valmistaminen on helppoa myös kalaa käyttäen. Kuten tulet huomaamaan, seuraava resepti on sekä terveellinen että herkullinen , ja tonnikalasta valmistetut purilaiset ovat sekä perheen isojen että pienten mieleen. Kokeile heti tilaisuuden tullen!

Tonnikalapurilaiset koko perheelle

tölkkitonnikalaa

Tonnikala kuuluu makrillien heimon kaloihin, ja sillä on tumma, rasvainen iho sekä voimakas maku. Asiantuntijat suosittelevat tonnikalaa usein siksi, että se tarjoaa runsaan annoksen Omega-3 -rasvahappoja, B-vitamiineja sekä mineraaleja, kuten fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Lisäksi tonnikalasta kannattaa tietää se, että 100 grammaa tätä kalaa sisältää 200 kilokaloria energiaa ja 23 grammaa proteiinia.

Reseptin vaikeustaso: Helppo

Kuinka paljon aikaa vaaditaan: Noin yksi tunti

Ainekset

 • 400 g ruodotonta, tuoretta tonnikalaa
 • 2 kananmunaa
 • Korppujauhoja (tarpeen mukaan)
 • Maitoa (tarpeen mukaan)
 • Suolaa (maun mukaan)
 • Inkivääriä ja/tai persiljaa (valinnaisia aineksia)

Valmistus

 1. Varmista, että tonnikalassa ei ole ruotoja. Ota ne pois pinsettien avulla.
 2. Leikkaa tonnikalafileet pieniksi kuutioiksi. Laita ne kulhoon, lisää mukaan suolaa ja sekoita, jotta saat kaiken kalan suolattua tasaisesti. Laita tonnikalapalat sivuun odottamaan.
 3. Riko kananmunat kulhossa ja lisää mukaan inkivääri sekä persilja (jos päätit käyttää niitä).
 4. Laita kananmunien joukkoon korppujauhoja ja maitoa vähitellen, ja sekoita koko ajan. Lisää aineksia sopivasti niin, että saat aikaan tasaisen seoksen joka ei ole liian kuivaa muttei myöskään liian nestemäistä.
 5. Lisää mukaan tonnikalakuutiot ja sekoita seosta käsilläsi, kunnes saat aikaan tasaisen taikinan. Jos koostumus on liian nestemäinen, lisää joukkoon vielä korppujauhoja. Jos seos taas on liian kuiva, lisää mukaan hiukan maitoa.
 6. Anna seoksen olla jääkaapissa ainakin puolen tunnin ajan.
 7. Kun se on kylmää, voit ryhtyä valmistamaan seoksesta kakkusia. Tee taikinasta ensin pallo, ja litistä se sitten “pihvin” muotoon.
 8. Grillaa tai paista kakkusia keskitason lämmöllä, kunnes ne ovat kunnolla kypsentyneet.
 9. Tarjoile maukkaat tonnikalapurilaiset valitsemiesi lisukkeiden kera – ja sitten vain nauttimaan!

Tonnikalapurilaiset valkosipulilla

Ainekset

 • 300 grammaa tuoretta tonnikalaa
 • 2 kananmunaa
 • 1 valkosipulinkynsi
 • Korppujauhoja (tarvittava määrä)
 • Mehu puolikkaasta sitruunasta
 • Inkivääriä (valinnainen aines)
 • Suolaa ja pippuria (maun mukaan)

Valmistus

 1. Poista kalasta kaikki mahdolliset ruodot.
 2. Leikkaa tonnikalafile pieniksi kuutioiksi. Mitä pienempiä näistä saat tehtyä, sen parempi. Lisää sitten suolaa ja pippuria makusi mukaan ja laita kala odottamaan.
 3. Kuori valkosipuli ja sekoita se kalan joukkoon.
 4. Lisää mukaan kananmuna, inkivääri ja sitruunamehu, ja sekoita ainekset hyvin.
 5. Lisää joukkoon korppujauhoja hitaasti, kunnes saat aikaan kiinteän, mutta kuitenkin helposti muovattavissa olevan taikinan.
 6. Anna taikinan olla jääkaapissa ainakin 40 minuutin ajan, jotta sen kaikki maut sekoittuisivat toisiinsa paremmin.
 7. Ota seos jääkaapista ja valmista siitä kakkusia samaan tapaan kuin edellisessä reseptissä.
 8. Grillaa tai paistaa kakkuset, ja sitten voitkin jo tarjoilla herkulliset tonnikalapurilaiset salaatin kera tai vaikkapa hampurilaisleivän välissä.

Muutama lisäidea

tonnikalapurilaiset lautasella

Omien sämpylöiden valmistaminen, erilaisten kasvisten joukkoon lisääminen tai vaikkapa uppopaistettujen kananmunien nauttiminen purilaisten ohella ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja tällaisen aterian täydentämiseksi.

 • Vaikka suosittelemme tuoreen tonnikalan käyttöä, voit käyttää myös purkitettua tonnikalaa purilaisten valmistukseen. Mikäli käytät purkkitettua kalaa, on tärkeää kuitenkin ennen valmistusta siivilöidä sen kunnolla, jotta pääset eroon liiasta vedestä tai öljystä.
 • Voit tarjoilla hampurilaiset sellaisinaan tai vaikkapa perunan, salaatin tai grillattujen kasvisten kera.
 • Kannattaa harkita sämpylöiden valmistamista itse.
 • Tämä ruokalaji sopii loistavasti uppopaistetun kananmunan, tomaatin ja salaatinlehtien viereen. Voit lisätä joukkoon kaikkia mieleisiäsi kasviksia – näin saat lisättyä vitamiinien ja mineraalien määrää lautasellasi kätevästi.
 • Jos sinulla on enemmänkin aikaa kokkaamiseen, valmista karamellisoitua sipulia, sillä tämän lisukkeen avulla saat ateriallesi suussa sulavan loppusilauksen.

Tonnikalapurilaiset on helppo valmistaa kotona – aina ei tarvitse mennä ravintolaan. Kun kerran kokeilet tätä herkkua perheesi kanssa, saat huomata että siitä tulee kestosuosikki, josta lapset eivät halua millään luopua!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Runsasproteiininen kanapurilainen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Runsasproteiininen kanapurilainen

Hampurilainen, kalapurilainen tai kanapurilainen on terveellinen ruokavaihtoehto, kunhan vain valmistat sen kotona laadukkaista aineksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.