Timjamin ominaisuudet ja hyödyt terveydelle

Timjamin hyödyt ja ominaisuudet on tunnettu jo muinaisilta ajoilta lähtien ruoanlaiton, kosmetiikan ja lääkkeiden muodossa. Nykyään timjamia käytetään yskän ja hengitystietulehdusten lievittämiseen sekä ruoansulatus- ja suolistosairauksien parantamiseen.
Timjamin ominaisuudet ja hyödyt terveydelle

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Timjami on yksi suosituimmista lääkekasveista. Sitä on käytetty jo satojen vuosien ajan ihmisten terveyden parantamiseen. Timjami voi oikeasti auttaa ehkäisemään ja hoitamaan tiettyjä sairauksia. Sen maku sopii hyvin Välimeren ruokiin. Tiesitkö timjamin terveyteen vaikuttavista hyödyistä ja ominaisuuksista?

Vaikka timjami onkin hyvin tavallinen ruokayrtti, eivät monet ihmiset tiedä sen tuomista terveyseduista. Se sisältää eteerisiä öljyjä, fenoleita sekä flavonoideja, jotka ovat tunnettuja antioksidanttisista ominaisuuksistaan. Timjami on myös vitamiinien ja mineraalien lähde. Tarkastellaan nyt joitakin sen merkittävimpiä hyötyjä.

Timjamin hyödyt ja ominaisuudet

Timjamin mahtavat ominaisuudet.

Timjami on minttuihin kuuluva yrtti. Se koostuu jopa 400 alalajista. Timjamin ominaismaku tekee siitä yhden eniten käytetyistä yrteistä ruoanlaitossa. Sen käyttöä suositaan myös perinteisessä lääketieteessä, sillä se sisältää lukuisia terveyttä parantavia ominaisuuksia. Se sisältää seuraavia aineita:

Flavonoidit ja fenolihapot

Timjami sisältää runsaasti flavonoideja ja fenolihappoja. Nämä antioksidantit vähentävät vapaiden radikaalien kehossa aiheuttamia vahinkoja. Timjamin antioksidanttinen ominaisuus auttaa myös vähentämään sydänsairauksien riskiä.

Rauta

Timjami on erinomainen raudan lähde. Rauta auttaa kuljettamaan happea sekä valmistamaan punasoluja. Tämän ansiosta timjami auttaa siis tuottamaan uusia soluja, hormoneita sekä aivojen välittäjäaineita.

K-vitamiini

Yksi timjamin terveyshyödyistä on se, että se sisältää paljon K-vitamiinia. Siten timjami on tärkeä sellaisten proteiinien valmistuksen kannalta, jotka auttavat veren hyytymisessä.

Magnesium

Suuri osa timjamin hyödyistä johtuu magnesiumista. Se nimittäin säätelee sydämen sykettä. Sen suora vaikutus näkyy siinä, että lihakset sekä hermosolut toimivat oikealla tavalla.

C-vitamiini

Timjami on myös hyvä C-vitamiinin lähde. Sillä on merkittävä rooli kudosten, luiden, ruston, hampaiden ja ikenien terveenä pitämisessä.

Timjamin viisi terveyshyötyä

Koska timjami sisältää paljon välttämättömiä ravintoaineita, ei ole yllättävää, että sen terveyshyödyt ja ominaisuudet ovat myös valtavat. Timjamin uutetta käytetään usein myös lisäravinteissa ja lääkehoidoissa.

1. Timjami vahvistaa immuunijärjestelmää

Timjamin ominaisuudet puolustusjärjestelmän vakauttamisessa.

Timjamin sisältämien antioksidanttien, mukaan lukien C-vitamiinin, ansiosta se on todella suuri apu immuunijärjestelmän toimintojen parantamisessa. Sillä on myös mikrobien vastaisia ja antiseptisiä vaikutuksia. Ne auttavat torjumaan viruksia ja bakteereita.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että timjami on tehokas apukeino hengitystieinfektioita ja yskää vastaan. Se on yleinen ainesosa flunssaa vastaan tarkoitetussa yrttiteessä. Sitä voidaan myös kurluttaa suussa kipeän kurkun tai suun alueen infektioiden parantamiseksi.

2. Timjamin ominaisuudet ja hyödyt: antioksidanttinen vaikutus

Merkittävä osa timjamin terveyshyödyistä johtuu sen antioksidanttisesta ominaisuudesta. Se stimuloi koko kehoa aina ruoansulatuksesta lihaksiin. Se voi vahvistaa immuunijärjestelmää sekä taistella vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja vastaan. Nämä reaktiiviset molekyylit osallistuvat tiettyjen syöpäsairauksien ja ikääntymisestä johtuvien vaivojen syntymiseen.

3. Se on hyvä apu ruoansulatukseen

Timjami on kasvi, joka stimuloi ruokahalua. Se myös lievittää ruoansulatushäiriöiden epämukavaa tunnetta. Timjamin sisältämät fenolit tekevät siitä kouristuksen vastaisen. Siitä syystä tämä yrtti voi auttaa hoitamaan hidasta ruoansulatusta, turvotusta ja röyhtäilyä. Se myös lievittää suoliston kramppeja.

Timjamilla on sienten ja mikrobien vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa pitämään suoliston bakteerikasvuston hallinnassa. Mitä tulee virtsatietulehduksiin, voidaan timjamia käyttää kystiitin, virtsaputken ja eturauhastulehduksen hoitamiseen.

4. Välttämättömien mineraalien lähde

Timjami tarjoaa lukusia terveyshyötyjä. Se on erinomainen raudan lähde. Rauta on tärkeää hapen kuljettamisessa ympäri kehoa sekä punasolujen muodostamisessa. Timjami sisältää myös paljon K-vitamiinia, joka on veren hyytymisen kannalta välttämätön aine.

Timjamissa on paljon mangaania. Se auttaa aineenvaihdunnassa. Timjami sisältää myös kalsiumia, joka auttaa luiden ja hampaiden muodostamisessa sekä yleisen terveyden ylläpitämisessä.

5. Timjamin kauneusominaisuudet

Koska timjami sisältää antiseptisiä ja parantavia ominaisuuksia, se auttaa parantamaan ihotulehduksia, sieni-infektioita, haavoja, herpestä sekä muita ihosairauksia. Se lievittää myös punoitusta, auringon polttamaa ihoa sekä pieniä haavaumia.

Timjami on yleinen ainesosa suu- ja hammashoidossa, sillä se parantaa hampaiden ja ikenien terveyttä. Se auttaa myös taistelemaan pahanhajuista hengitystä sekä reikiintymistä vastaan.

Tiesitkö näistä timjamin ominaisuuksista ja hyödyistä? Tämä yrtti kannattaa lisätä säännölliseen ruokavalioon, sillä se maistuu hyvältä ja tarjoaa monia terveyshyötyjä. Jos kuitenkin käytät jotakin lääkitystä tai sinulla on jokin erityissairaus, keskustelethan ensin lääkärin kanssa ennen timjamin käyttöä. Se voi nimittäin joskus reagoida lääkkeiden kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gruenwald, J., Graubaum, H.-J., & Busch, R. (2005). Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittel-Forschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296916
  • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
  • Šegvić Klarić, M., Kosalec, I., Mastelić, J., Piecková, E., & Pepeljnak, S. (2007). Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x
  • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3
  • Imelouane, B., Amhamdi, H., Wathelet, J. P., Ankit, M., Khedid, K., & El Bachiri, A. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of thyme (Thymus vulgaris) from eastern Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. https://doi.org/hdl.handle.net/2268/16021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.