Tiesitkö, että vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä?

Vihreän teen sisältämät antioksidantit vähentävät vapaiden radikaalien muodostumista ja auttavat näin ollen alentamaan henkilön sairastumisriskiä. Tämä mielessä pitäen haluamme keskustella siitä, kuinka vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä.
Tiesitkö, että vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mitä pitkän ja terveen elämän viettämiseen tulee, on tärkeää tarkkailla syömisiä. Tämä edellyttää tietysti tuoreiden ruokien syöntiä prosessoitujen sijaan ja tiettyjen myrkkyjen välttämistä. On kuitenkin myös muita ainesosia ja tuotteita, joita voit sisällyttää ruokavalioosi hidastaaksesi ikääntymisprosessia. Tällainen tuote on esimerkiksi vihreä tee. Tämä johtuu siitä, että vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä.

Vihreä tee on haudutettu juoma, jossa on paljon antioksidantteja ja jota käytetään säännöllisesti monissa maissa. Se on tuhansia vuosia vanha juoma, jonka jotkut heimot väittävät pitävän sisällään lääkitseviä ominaisuuksia.

Tee ei kuitenkaan ole mikään ihmejuoma. Sen terveyshyötyjen saamiseksi sitä tulee nauttia osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Vihreä tee voi auttaa pudottamaan painoa

Yksi vihreän teen hyödyistä on sen painonpudotusta edistävä kyky. Nutrición Hospitalaria -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se tuottaa tämän vaikutuksen hypokalorisen ruokavalion yhteydessä, eli kun kaloreita saadaan kulutusta vähemmän.

Vihreän teen säännöllinen juominen auttaa vilkastamaan aineenvaihduntaa ja lisäämään kalorinkulutusta. Lisäksi se hillitsee ruokahalua, joten se auttaa vähentämään epäterveellisten välipalojen nauttimista.

Hyödyntääksesi vihreän teen vaikutuksia kehonrasvan vähentämisessä voit ottaa tämän juoman osaksi päivittäisiä tottumuksiasi, tai sitten voit etsiä sen uutetta sisältäviä tuotteita. Kumpikin vaihtoehto käy, kunhan yhdistät ne monipuoliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Vihreä tee auttaa vähentämään rasvaa kehosta
Vihreä tee lisää kalorinkulutusta, mikä vähäkalorisen ruokavalion yhteydessä voi auttaa pudottamaan painoa.

Vihreän teen antioksidantit

Yksi vihreän teen ominaisuuksista on sen antioksidanttipitoisuus. Sen säännöllinen käyttö on yhdistetty matalampaan sairauksien riskiin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, ainakin Public Health Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Tutkimus yhdistää tämän teen juonnin alentuneeseen kognitiivisten sairauksien riskiin ja osoittaa samalla, että vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä.

Tutkimus myös suosittaa hyödyntämään vihreän teen lisäksi muitakin antioksidantteja sen vaikutusten maksimoimiseksi. Voit esimerkiksi laittaa teehesi inkivääri- tai karpalouutetta tehostaaksesi sen kykyä edistää pitkäikäisyyttä.

Ruokavalio ja liikunta sairauksien ehkäisyssä

Tällä hetkellä kaksi ainoaa toimivaa menetelmää pidentää elinikää on säännöllinen liikunta ja terveellinen syöminen. Mitä ensimmäiseen tulee, ruokavaliossa tulisi olla runsaasti kasviksia ja kalaa. Samalla on oleellisen tärkeää rajoittaa transrasvojen, ultraprosessoitujen ruokien ja alkoholijuomien kulutusta.

Passiivista elämäntyyliä viettävien henkilöiden kannattaa myös vähentää hiilihydraattien saantia. Tämä parantaa kehonkoostumusta ja myös aineenvaihdunnan terveyttä.

Vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä

Karpalot tehostavat vihreän teen antioksidoivaa vaikutusta
Lisäämällä teehen karpaloita tehostat sen antioksidoivaa vaikutusta.

Vihreä tee on haudutettu juoma, jolla on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ensinnäkin sillä on suotuisa vaikutus rasvakudoksen vähentämiseen. Toisaalta se sisältää myös antioksidantteja, jotka auttavat ehkäisemään kognitiiviseen heikentymiseen liittyviä sairauksia.

Vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä, kun sitä juo säännöllisesti. Sitä voi nauttia myös lisäravinteena. Muista silti, ettei tämä aines ole mikään ihmeidentekijä; sen hyödyt saadaksesi tarvitset kokonaisuudessaan terveellisen ja monipuolisen ruokavalion.

Toisaalta sinun tulisi myös harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Lihasmassan ja fyysisen voiman hupeneminen on yhdistetty suurempaan kuolleisuuden riskiin ja lyhyempään elinajanodotteeseen.

Jos noudatat kaiken kaikkiaan terveellisiä tottumuksia, vihreän teen ottaminen osaksi päivittäisiä tapoja voi edistää pitkäikäisyyttä ja vähentää kognitiivisen heikentymisen riskiä. Parasta tässä on se, että vihreää teetä on helppo löytää kaupoista ja se on kaikkien saatavilla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ruokavalio kroonisten sairauksien hoidossa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ruokavalio kroonisten sairauksien hoidossa

Lääketieteessä on otettu viimeisten vuosien aikana suuria harppauksia. Millaiset ruokavaliot voivat auttaa kroonisten sairauksien hoidossa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., Navarro Meza M., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Shirai Y., Kuriki K., Otsuka R., Kato Y., Nishita Y., et al., Green tea and coffee intake and risk of cognitive decline in older adults: the national institute for longevity sciences, longitudinal study of aging. Public Health Nutr, 2020. 23 (6): 1049-1057.
  • Jiménez-Bonilla, Vilma, and Ana Abdelnour-Esquivel. “Identificación y valor nutricional de algunos materiales nativos de arándano (Vaccinium spp).” (2013).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.