Tunnetko terveydelle hyödyllisen kalan nimeltä tilapia?

Tämä kalaryhmä tunnetaan ruoanlaiton maailmassa miedosta mausta ja helposta valmistuksesta. Nyt kerromme tilapian hyödyistä terveydelle - oletko koskaan maistanut tätä kalaa?
Tunnetko terveydelle hyödyllisen kalan nimeltä tilapia?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tilapia -kalaryhmä on peräisin Afrikasta, ja siihen kuuluvat sinitilapia, niilintilapia ja mosambikintilapia. Nämä kalat tunnetaan monien maiden ruoanlaitossa miedosta mausta ja helposta yhdistelemisestä muihin tuotteisiin.

Tilapia ei ole yleisesti ottaen yhtä suosittu kuin lohi tai eräät muut kalat, mutta sen hyödyt terveydelle ovat suuret. Se sisältää vain vähän kaloreita ja rasvaa, ja sillä tilapiassa on runsaasti välttämättömiä ravinteita, se on täydellinen lisäys kaikenlaisiin ruokavalioihin.

Itse asiassa tilapia on loistava D-vitamiinin ja hyvälaatuisen proteiinin lähde, ja se hyödyttää muun muassa raskaana olevia.

Tilapian 7 parasta terveyshyötyä

1. Tilapia on loistavaa ruokaa raskaana oleville naisille

raskaana oleva nainen

Usein kalat listataan vaarallisina ruokina raskaana oleville.

Koska tilapioissa on kuitenkin hyvin vähän elohopeaa, mutta runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, niitä suositellaan usein raskauden ajalle.

 • Elohopea on myrkyllinen metalli, jota on löydetty vaarallisen paljon eräistä kaloista, kuten miekkakalasta ja tonnikalasta.
 • Mainittujen kaloja suositellaan nautittavan vain hyvin harvoin etenkin alle 3-vuotiaiden lasten ja raskaana olevien parissa.

2. Se sisältää DHA-happoja

Dokosaheksaeenihappo eli DHA on yksi syy siihen, että tilapia sopii loistavasti raskaana oleville.

DHA kuuluu Omega-3 –rasvahappojen ryhmään, ja se edistää keskushermoston kehittymistä, kuten myös aivojen ja silmien terveyttä, mikä on avainasia lapsen kognitiiviselle toiminnalle.

 • Yleisesti ottaen raskaana olevien kannattaisi saada ainakin 200 mg DHA:ta päivässä.
 • Se muun muassa parantaa verenkiertoa, aivojen toimintaa sekä näkökykyä.

3. Se on hyvä proteiinin lähde

tilapiafileet

Tilapian ravintosisältöä tarkastelemalla voidaan huomata, että se sisältää runsaasti korkealaatuista proteiinia.

Tämä välttämätön ravinne, joka liittyy ihmisen kognitiivisiin prosesseihin ja aineenvaihdunnan terveyteen sekä moneen muuhun, imeytyy paljon helpommin kehoon, jos se tulee syödystä ruoasta.

 • 100 gramman annos tilapiaa tarjoaa jopa 20 grammaa proteiinia, mikä on yhtä suuri määrä kuin vastaavasta annoksesta kanaa.
 • Korkealuokkainen proteiini sisältää paljon aminohappoja, joka on tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota.

4. Se suojaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Tilapian lisääminen arjen ruokavalioon on herkullinen tapa hoitaa sydäntä ja verisuonia.

DHA:ta ei synny kehossa luonnollisesti, mutta se tarjoaa suuret hyödyt ruoasta saatuna:

 • Se parantaa verenkiertoa, mikä on avainasia korkean verenpaineen ja sydänongelmien välttämiseksi.
 • Lisäksi se vähentää kolesterolin määrää valtimoissa – tämä on pääsyy ateroskleroosiin sekä sydämen ja valtimoiden sairauksiin.

5. Se parantaa ruoansulatusta

tilapia on hyväksi ruoansulatukselle

Toisin kuin muun tyyppiset lihat, tilapia parantaa ruoansulatusta, ja tämä johtuu ensinnäkin sen ravinteista, mutta myös koostumuksesta.

 • Tilapia on hyvin helppoa ruoansulatukselle, joten keho pystyy käsittelemään sen nopeasti ja vähemmällä riskillä tulehtuneisuudesta tai ummetuksesta.
 • Kun se yhdistetään kasviksiin, saadaan täysipainoinen ateria, joka on kuitenkin erittäin kevyt.

Lue aiheesta lisää: Kalaöljyn hyödyt terveydelle

6. Se estää anemiaa

Tilapiassa on pieni määrä rautaa ja muita ravinteita, jotka voivat auttaa estämään anemiaa. Näihin kuuluvat:

 • B3-, B6-, B9- ja B12-vitamiinit
 • magnesium
 • sinkki

Kyseiset ravinteet auttavat ihoa, hiuksia ja kynsiä pysymään terveinä.

7. Se auttaa pitämään painon kurissa

nainen vaa'alla

Sitten vielä tämä hyöty, eli runsaan proteiinin ja tärkeiden ravinteiden ansiosta tilapia on hyvä valinta painon pitämiseksi terveellisenä niin, että ei jouduta näkemään nälkää.

Tilapian ravinteet tukevat lihasmassan muodostumista, mikä parantaa aineenvaihduntaa.

 • Fyysinen ja henkinen suorituskyky lisääntyvät, joten olet vahvempi ja kyvykkäämpi urheilun aikana.
 • Tilapia pidentää kylläisyyden tunnetta ja vähentää ruoanhimoa, joka aiheuttaa helposti napostelua.

Oletko jo kokeillut tätä eksoottista kalaa? Jos saat mahdollisuuden, tartu tilaisuuteen – voit grillata tai höyryttää, ja lopputulos on herkullinen.

Tilapian tuoksu ja maku ovat miedommat kuin muilla kaloilla, minkä myöskin tekee siitä monelle mieluisan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
3 helppoa ja herkullista kalareseptiä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
3 helppoa ja herkullista kalareseptiä

Kala-aterioiden valmistus voi olla haastavaa, sillä niin moni asia voi mennä pieleen. Kokeile näitä herkullisia kalareseptejä, niillä onnistut varm... • Bushkin-Bedient, S., & Carpenter, D. O. (2010). Benefits versus risks associated with consumption of fish and other seafood. Reviews on Environmental Health. Walter de Gruyter GmbH. https://doi.org/10.1515/REVEH.2010.25.3.161
 • Young, K. (2009, September). Omega-6 (n-6) and omega-3 (n-3) fatty acids in tilapia and human health: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.1080/09637480903140503
 • Stoneham TR, Kuhn DD, Taylor DP, et al. Production of omega-3 enriched tilapia through the dietary use of algae meal or fish oil: Improved nutrient value of fillet and offal. PLoS One. 2018;13(4):e0194241. Published 2018 Apr 11. doi:10.1371/journal.pone.0194241
 • Yamamoto K, Igawa K, Sugimoto K, et al. Biological safety of fish (tilapia) collagen. Biomed Res Int. 2014;2014:630757. doi:10.1155/2014/630757

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.