Teinin uniongelmat – mitä vanhemmat voivat tehdä?

1 marraskuun, 2019
Teini-iässä on tavallista, että jotkut tottumukset ja elämäntyylit aiheuttavat haittaa unensaannille. Nyt haluamme antaa vinkkejä, joiden avulla teinin uniongelmat saadaan hallintaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kunnollinen yöuni on elintärkeä asia jokaiselle ihmiselle hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta. Nuorilla on kuitenkin yhä useammin vaikeuksia saada nukuttua riittävästi, ja uni ei aina ole hyvälaatuista. Tällä kertaa keskitymme siis neuvoihin, joiden avulla teinin uniongelmat saadaan ratkaistua.

Yleisesti ottaen teini-ikäisen tulisi nukkua ainakin kahdeksan tuntia yössä. Vanhempien on tärkeää tietää, mitkä erilaiset tilanteet ja tekijät aiheuttavat hankaluuksia hyvän yöunen kannalta tässä iässä. Näin he pystyvät paremmin ratkaisemaan huonoon uneen liittyviä ongelmia, jotka vaikuttavat monella tapaa nuoren elämään. Jatka siis lukemista, jos itselläsi on kotona teini!

Teinin uniongelmat: miten unensaanti vaikuttaa nuoren elämään?

1. Hyvä uni vähentää liikalihavuuden riskiä ja ehkäisee painonnousua

Yhä useampi lapsi ja teini on ylipainoinen, mikä johtuu yleensä epäterveellisistä elämäntavoista.

Eräs tutkimus osoitti, että teinin kokemien nukahtamisvaikeuksien ja korkean painoindeksin välillä on olemassa yhteys. Ylipainon ja liikalihavuuden kohdalla tulee aina aina ottaa huomioon unen merkitys.

Jos tilannetta ei hoideta, teinin uniongelmat voivat vaikuttaa hänen syöntitottumuksiinsa, mikä puolestaan voi johtaa paino-ongelmiin. Noidankehä on valmis.

Liian painonnousun ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että teini pyrkii terveelliseen ruokavalioon, eli siinä tulisi olla runsaasti kasviksia, palkokasveja, täysjyväviljoja, vähärasvaista lihaa, kalaa sekä kananmunia. Kotona tarjottujen aterioiden tulisi perustua juuri näihin ruokaryhmiin, ja lisäksi on tärkeää välttää runsasta valkoisen jauhon, paistettujen ruokien ja sokerin määrää.

Liikunta on tietysti yksi avainasia painon kannalta, sillä se auttaa nuorta pitämään painon terveellisellä tasolla. Teinin tulisi olla aktiivinen ja välttää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä.

Lue aiheesta lisää: Miten ehkäistä ja käsitellä teini-ikäisen ongelmallista käytöstä?

2. Kännyköiden käyttö estää hyvää unensaantia

Kuten yleisesti tiedetäänkin, yksi syy lisääntyviin uniongelmiin etenkin teineillä on teknologia. Vanhemmille voi olla vaikeaa kontrolloida sitä, kuinka monta tuntia päivässä nuori viettää puhelin kädessään tai tietokoneella, tai vaikkapa television ääressä tai videopelejä pelaten.

Nämä laitteet altistavat teinin liialle stimulaatiolle, mikä on haitaksi nuoren terveydelle. Se nimittäin vaikuttaa suoraan hermostoon ja muuttaa kehon luonnollista biorytmiä, mikä sitten on välittömästi yhteydessä siihen, kuinka hyvää ja riittävää uni on.

Tästä eivät kärsi pelkästään teinit, sillä myös vanhemmat käyttävät nykyajan modernissa elämänmenossa liikaa aikaa laitteidensa parissa. Siten on tärkeää, että puhelimen käyttöä säädellään koko perheessä. Hyvä ajatus olisi olla käyttämättä kännykkää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

3. Tupakointikin haittaa unta

tupakointi

Ikävä kyllä moni meistä alkaa tupakoida jo teini-iässä, mikä voi aiheuttaa muun muassa unettomuutta. Tästä syystä tupakoinnin lopettaminen voi siis auttaa parantamaan teinin unensaantia ja unen laatua.

Jotta voisit auttaa teiniäsi pääsemään ylitse nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta, sinun tarvitsee vanhempana olla kärsivällinen ja ymmärtäväinen hänen kanssaan. Pidä mielessä, että teini saattaa tarvita apua ja motivaatiota muutoksen tekemisessä.

Lue aiheesta lisää: Unilääkkeiden mahdolliset haitat

4. Vanhempien päivärytmi ja teinin uniongelmat

Vanhempienkin uneen liittyvät tottumukset vaikuttavat nuoreen. Monet tutkimukset ovat tuoneet esille yhteyden vanhempien aikataulujen ja teinin levon välillä, ja asia on hyvin oleellinen esimerkiksi silloin, kun vanhemmat tekevät yötöitä.

Tässä mielessä on ensiarvoisen tärkeää, että kotona kunnioitetaan jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaisia uneen liittyviä tarpeita. Jos teinillä on muutenkin syystä tai toisesta vaikeuksia nukahtaa, hän voi herätä vielä helpommin siksi, että esimerkiksi toinen vanhemmista on liikkeellä yöllä työasioissa.

Tärkeimmät neuvot, jotta teinin uniongelmat voitaisiin ratkaista

Hyvä uneen liittyvä ”hygienia” mahdollistaa sen, että teini voi levätä kunnolla ja saa tehtyä päivän aikana vaaditut asiansa hyvin. Seuraavat asiat ovat tärkeitä nuoren unen kannalta:

 • Hänen tulisi mennä nukkumaan joka ilta samaan aikaan.
 • Hänen tulisi noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja kiinnittää huomiota siihen, mitä hän syö iltaisin.
 • Vanhempien on tärkeää varmistaa, että teini ei nauti stimuloivia aineita (kuten esimerkiksi kahvia, teetä, virvoitusjuomia tai energiajuomia) etenkään illalla.
 • Hänen tulee välttää ylipainon kertymistä.
 • Varmista, että teinisi välttää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä ja harrastaa liikuntaa useamman kerran viikossa.
 • Hänen tulee välttää tupakointia ja alkoholia.
 • Sääätele lapsesi puhelimen käyttöä, kuten myös muutakin teknologian käyttöä yleisesti ottaen, ja tämä on tärkeää etenkin juuri ennen nukkumaanmenoa.
 • Varmista, että luot teinillesi hyvän unirytmin ja vältät sellaisia aktiviteetteja iltaisin, jotka voivat häiritä koko perheesi hyvää unta.
 • Tarkista, että hänen makuuhuoneensa on hiljainen ja pimeä, ja että siellä on sopiva lämpötila.
 • Joissakin tapauksissa teinin uniongelmat voivat liittyä myös liikaan tehtävien määrään tai liialliseen sosiaaliseen tai työelämän vaativuuteen, joten varmista että teinisi aikataulu ei ole liian täysi.

Toivomme, että pystyt ottamaan nämä vinkit avuksesi, jos oma teinisi kärsii uniongelmista. Muista, että vain hyvän unen avulla lapsesi pystyy pysymään terveenä ja saamaan kaikki askareensa hoidettua kunnolla.

 • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
 • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
 • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
 • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020