Logo image
Logo image

Ole oma itsesi ja löydät onnellisuutesi

4 minuuttia
Jos yrität miellyttää jokaista ihmistä ympärilläsi, teet virheen, joka johtaa omaan onnettomuuteesi. On siis tärkeää, että olet oma itsesi ja pidät kiinni itsetunnostasi. Kannattaa siten asettaa etusijalle ne ihmiset, jotka todella rikastuttavat elämääsi.
Ole oma itsesi ja löydät onnellisuutesi
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

“En minä ole muuttunut. Elämässäni tuli vain eteen vaihe, jolloin minun oli pakko antaa ihmisten kuulla se, minkä he ansaitsivat kuulla.” Jos olet itse joskus tuntenut samoin, sinun ei tulisi kokea oloasi syylliseksi, sillä asioiden tärkeysjärjestyksen määrittäminen on perustavanlaatuinen asia, mikäli haluat löytää tasapainon ja onnen elämääsi.

Uskalla olla oma itsesi

Jos haluamme miellyttää jokaista ihmistä ympärillämme, usein meiltä puuttuu kyky tai rohkeus lopettaa eräiden sellaisten siteiden “ruokkiminen”, jotka elämämme rikastuttamisen sijasta itse asiassa aiheuttavat vahinkoa.

University of Claremont -yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan on niin, että jos toimit omien arvojesi mukaan ja pystyt luottamaan niihin ihmisiin, joilla olet itsesi ympäröinyt, pystyt lisäämään oksitosiinin tasoja aivoissasi. Tämä sitten puolestaan yksinkertaistetusti lisää onnellisuuden tunnetta.

Loppujen lopuksi on kyse siitä, että toimit tunteidesi mukaisesti ja pysyt uskollisena omille arvoillesi. “En minä ole muuttunut. Jos kerron sinulle, että en halua tehdä sinulle jotakin palvelusta, se johtuu siitä, että periaatteeni ovat sitä vastaan.”

Seuraavassa kerromme lisää siitä, kuinka olla oma itsesi. Joten jatka lukemista, mikäli haluat miettiä omaa suhtautumistasi onnellisuuteen ja arvoihin.

En ole muuttunut, vaan pysyn uskollisena omille arvoilleni

Avain onnellisuuteen ei ole siinä, että keräät mahdollisimman paljon rikkautta tai mahdollisimman paljon ystäviä. Se ei tarkoita sitä, että “haalit ihmisiä”, kuten moni tekee yrittäessään saada sadat tai jopa tuhannet henkilöt tykkäämään omista kuvistaan ja jakamistaan kirjoituksista sosiaalisessa mediassa.

Some figure

Siinä on kyse suhteiden ylläpitämisestä niiden ihmisten kanssa, jotka ovat sen arvoisia, että he ovat sinun elämässäsi. He ovat niitä, jotka antavat sinun aina olla oma itsesi ilman, että sinun täytyy tehdä tai sanoa asioita, joita et oikeasti tunne.

On silti niin, että tällaisten hyvien ihmissuhteiden hankkiminen ei aina ole mikään helppo asia.

Elämme yhteiskunnassa, jota määrittävät ulkoiset asiat ja tarve “olla kaikille mieliksi”

Älä koskaan unohda tätä: ne ihmiset, jotka ovat pakkomielteisiä sen suhteen, pidetäänkö heistä, ja jotka yrittävät miellyttää kaikkia, päätyvät vain onnettomiksi.

  • Me käymme kaikki läpi sellaisia jaksoja, jolloin tunnemme tarvetta tulla tunnustetuiksi. Nuorina etsimme hyväksyntää ikätovereidemme joukosta, jotta voisimme tuntea olevamme osa ryhmää. Myöhemmin, aikuisina, moni meistä etsii edelleen hyväksyntää siinä muodossa, että hän halua tulla romanttisen kumppaninsa rakastamaksi.
  • Ne, jotka yrittävät tulla rakastetuiksi toisten taholta, unohtavat rakastaa ensin itseään.
  • Tasapainon ylläpitäminen päivästä päivään on jo riittävää: sinun ei tarvitse asettaa rajoja joka ikinen hetki. Tässä on kyse siitä, että tiedät, kuinka elää yhdessä toisten kanssa kunnioituksen puitteissa – sekä itseäsi että toisia koskien.
  • Jos sinulla on aina tunne, että sinun täytyy teeskennellä olevasi tai tuntevasi jotakin sellaista, jonka tiedät olevan luonnotonta sinulle, ehkäpä on aika sille, että vaihdat ympäristöäsi. Tämän tyyppinen tilanne voi pitkän ajan kuluessa johtaa identiteettikriisiin ja itsetunnon laskuun.

En anna kenenkään muuttaa minua, sillä pidän itsestäni juuri sellaisena kuin olen

Se, että ole päässyt siihen pisteeseen, jossa nyt olet, on edellyttänyt paljon työtä, luopumista ja myös miellyttäviä löytämisen kokemuksia.

Persoonallisuutemme ovat tietysti pienen geneettisenkin osan tulosta, mutta se, kuka olet, muokkautuu suurissa määrin omien kokemustesi kautta, kuten myös näihin kokemuksiin ottamasi asenteen kautta.

Some figure

Elämä on pitkä polku, jota kulkiessamme me hankimme arvojärjestelmämme, uskomuksemme ja asenteemme, joita emme vaihtaisi kenenkään tai minkään vuoksi – sen tekeminen tarkoittaisi, että et enää olisi oma itsesi.

  • Ehkäpä aloitit ihmissuhteen, joka sitten myöhemmin osoittautuikin olevan sopimaton sinulle, etkä enää ole onnellinen. Ehkäpä kyseinen ihminen sanoo sinulle, että “olet muuttunut”, ja ettet enää ole se ihminen, joka ennen olit.
  • Älä anna tämän tyyppisten kommenttien vaikuttaa itseesi. Kukaan ei oikeastaan muutu yhdessä yössä, vaan jotkut ihmiset eivät ehkä koskaan yrittäneet kunnolla oppia tuntemaan sinua.

Kaikkein tärkein asia on se, että pidät yllä itsetuntoasi ja pysyt todenmukaisena omille arvoillesi. Jos olet ihmissuhteessa, tai elät toisten kanssa yhdessä yleisesti ottaen, joudut usein pakosta tilanteeseen, jossa teet eräisiin asioihin liittyviä kompromisseja. Näiden kompromissien tulisi kuitenkin olla vaihtoa, johon kuuluu jokaisen osapuolen voittaminen eikä kenenkään häviäminen.

  • Jotta voisit olla kumppani, äiti, poika, veli tai ystävä, sinun tarvitsee tietää, kuinka kuunnellaan ja luodaan vastavuoroisuutta.
  • Sinun ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä toisten kanssa, eikä sinun tarvitse jakaa toisen kanssa samoja harrastuksia, kiinnostuksen aiheita ja intohimoja. Se, mikä on kuitenkin elintärkeää, on samojen arvojen jakaminen toisen kanssa.
  • Älä koskaan muuta oman persoonallisuutesi osia tai omia kiinnostuksen kohteitasi, jotta voisit miellyttää toisia tai estää heidän pettymisensä. Jos yrität elää toisten ihmisten odotusten mukaisesti, aiheutat itsellesi ristiriitaa, jonka seurauksena voi olla vain onnettomuutta.
Some figure

Muista, että jotta et antaisi periksi tai antaisi itsesi tulla muiden hallitsemaksi, sinun täytyy tuntea oma itsesi. Muista aina se, että sinulla on omat rajasi, ja pidä mielessäsi, kuinka pitkälle voit mennä ilman, että aiheutat haittaa omalle itsetunnollesi. Tämä on asia, joka todella kannattaa painaa kunnolla mieleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Peshkin, A. (1988). In Search of Subjectivity—One’s Own. Educational Researcher, 17(7), 17–21. https://doi.org/10.3102/0013189×017007017
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.