Logo image
Logo image

8 tapaa päästä eroon vaatekoista

4 minuuttia
Koit lisääntyvät nopeasti, mutta sinun ei aina tarvitse ruiskuttaa voimakkaita kemikaaleja päästäksesi eroon näistä tuholaisista vaatteissasi. Neilikka, laventeli, sitrushedelmät ja jotkin aromaattiset aineet tekevät tehtävänsä.
8 tapaa päästä eroon vaatekoista
Viimeisin päivitys: 11 heinäkuuta, 2024

Etsitkö keinoja päästä eroon ärsyttävistä vaatekoista kotonasi? Etkö halua investoida kaupallisiin tuotteisiin? On käynyt ilmi, että se on mahdollista luonnollisinkin keinoin.

Koit pystyvät sopeutumaan useimpiin kotiympäristöihin. Siksi ei ole lainkaan epätavallista löytää niitä vaatekaappien sisältä, puuhuonekaluista tai kattorakenteista.

Suuri haittapuoli on, että ne leviävät hyvin helposti ja onnistuvat vahingoittamaan kaikkea tiellään olevaa. Tämä tuholainen lisääntyy ympäri vuoden, ja se voi munia 50-150 munaa kussakin kotelossa.

Niiden läsnäolo vahingoittaa puuvilla-, villa-, silkki- ja synteettikuituvaatteita, varsinkin jos niissä on hikitahroja. Ne voivat myös vahingoittaa huonekaluja tai puisia tarvikkeita. Mutta älä vaivu epätoivoon: tässä artikkelissa kerromme, miten niistä pääsee eroon ilman aggressiivisia tuotteita.

Miten päästä eroon vaatekoista luonnollisin keinoin

Nykyään on olemassa useita kaupallisia tuotteita, joiden avulla koista pääsee eroon kotona nopeasti ja tehokkaasti. Osa niistä on kuitenkin kalliita tai niiden valmistuksessa käytetään kemiallisia aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia.

Tästä syystä kannattaa valita luonnollisia vaihtoehtoja, jotka tuottavat samankaltaisia vaikutuksia edullisesti ja turvallisesti. Oletko kiinnostunut kokeilemaan niitä?

Lue tämäkin: 8 virhettä, jotka saavat vaatteet haisemaan pahalle

1. Laventelipussit

Laventelipussit sopivat erinomaisesti karkottamaan vaatekaapeissa tai jopa puuhuonekaluissa lisääntyviä koita. Ne auttavat myös neutraloimaan epämiellyttäviä hajuja samoissa tiloissa. Kaksinkertainen hyöty siis.

Tarvitset seuraavat:

Ohjeet

 1. Murskaa laventelin oksat ja laita ne kangaspussiin.
 2. Aseta pussi strategiseen paikkaan, esimerkiksi kaapin nurkkaan.

2. Sitrushedelmien kuoret

Heitätkö usein pois sitrushedelmien kuoret sen jälkeen, kun olet nauttinut niiden hedelmälihan? No, jos sinulla on ongelmia koiden kanssa, ota ne talteen.

Tämä luonnollinen ainesosa auttaa tuhoamaan tuholaisia ja jättää samalla miellyttävän tuoksun ilmaan. Tarvitset seuraavat aineet:

 • Sitruunan ja/tai appelsiinin kuoria
 • Pieniä kangaspusseja

Ohjeet

 1. Leikkaa sitruunan ja/tai appelsiinin kuoret pieniksi kuutioiksi.
 2. Anna niiden kuivua ulkoilmassa.
 3. Kun ne ovat täysin kuivuneet, laita ne kangaspusseihin.
 4. Ripusta kangaspussit kaappiin.

3. Laakerinlehti

Laakerinlehtiä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien vaihtoehtona naftaleenille, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu kaupallinen tuote koiden karkottamiseen. Tarvitset seuraavat aineet:

 • Laakerinlehtiä
 • Kangaspussi

Ohjeet

 1. Hakkaa laakerinlehdet pieneksi, jotta ne on helpompi laittaa kangaspussiin.
 2. Kun pussi on täytetty kokonaan, aseta se strategiseen paikkaan kaapissasi.

4. Kamferi

Kamferi on kiinteä, kiteinen aine, jota saadaan kamferipuun (Cinnamomum camphora) ja muiden lajien puusta. Voit hankkia sitä luontaistuotekaupoista ja yrttikaupoista, jotta vältät kaupallisen version ostamisen.

Näistä kaupoista saat sitä tablettien, kiinteiden lohkojen tai eteerisen öljyn muodossa. Muista, että se tuoksuu voimakkaalta, joten sitä on tärkeää käyttää maltillisia määriä.

Jotta voit käyttää kamferia koikarkotteena, tarvitset seuraavaa:

 • Kamferitabletteja tai -lohkoja
 • Pieniä kangaspusseja

Ohjeet

 1. Riko kamferitabletit tai -lohkot pienemmiksi paloiksi.
 2. Aseta yksi tai kaksi osaa, mutta ei enempää, kangaspussiin.
 3. Aseta pussit vaatelaatikoihin tai -hyllyille.

5. Neilikka

Aivan kuten laakerinlehdet, neilikka voi korvata naftaleenin, kun kyse on koiden hävittämisestä. Tämä aromaattinen mauste erottuu kyvystään karkottaa erityyppisiä hyönteisiä. Se auttaa myös neutraloimaan pahoja hajuja.

Tarvitset seuraavat:

 • Nelikoita
 • Kangaspusseja

Ohjeet

 1. Laita neilikoita vaatteiden taskuihin.
 2. Tai voit täyttää kangaspussin ja laittaa sen vaatekaapin sisälle.

6. Yrttisekoitus

Hyödyntämällä jo mainitsemiamme neilikan ominaisuuksia ja yhdistämällä ne muihin yrtteihin, kuten rosmariiniin, timjamiin ja eukalyptukseen, voimme valmistaa tehokkaamman karkotteen.

Tarvitset seuraavat aineet:

Ohjeet

 1. Murskaa tai pilko yrtit.
 2. Sekoita ne keskenään ja laita ne kangaspussiin yhdessä neilikoiden kanssa.
 3. Ripusta pussi kaappiin.

2 muuta luonnollista vaihtoehtoa päästä eroon vaatekoista

Olemme jo kertoneet luonnollisista toimenpiteistä, jotka voit valmistaa aineista, joita kotonasi ehkä jo onkin. Mutta on olemassa myös menetelmiä, jotka perustuvat muihin tehokkaisiin tapoihin hävittää tämä tuholainen:

 1. Pesu kuumalla vedellä: Aikuisia koiperhosia vetävät puoleensa vaatteiden kuidut, ja niihin ne munivat. Toukat aiheuttavat todellista vahinkoa, sillä ne syövät kuituja kasvaakseen. Toukat kestävät lämpöä hyvin, mutta jos peset vaatteesi vähintään 60 asteessa (jos pesumerkinnät sallivat sen). Pesun jälkeen laita vaatteet kuivausrumpuun korkeaan lämpöön 30 minuutiksi. Tämä lisälämpö voi tappaa eloonjääneet munat.
 2. Tiivistä seinien ja huonekalujen halkeamat: Tämä ei ole lopullinen ratkaisu koiden poistamiseksi talosta tai niiden pääsyn estämiseksi vaatteisiin, mutta yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa se on kuitenkin lisäapu. Tällä luonnollisella menetelmällä pysäytät kulkureitin, mutta on totta, että tuholainen saapuu myös ikkunoiden ja ovien kautta lentäen vaatekaappiin.

Lue lisää: 5 yrttihoitoa täiden karkottamiseksi

Ehkäise koiperhosia ja kutsu asiantuntija paikalle, jos ne ovat sinulle liikaa

Muista pitää puiset vaatekaapit ja huonekalut puhtaina, pölyttöminä ja homeettomina. Muista myös laittaa pestyt vaatteet vaatekaappiin vasta, kun ne ovat kuivia. Toisaalta vältä pilaantuneen tai vanhentuneen ruoan säilyttämistä, sillä sekin houkuttelee koita.

Jos kotisi ja vaatteesi ovat edelleen täynnä koita luonnollisista menetelmistä huolimatta, kannattaa kääntyä ammattimaisen tuholaistorjujan puoleen. Tällöin käytetään kemiallisia ja kaupallisia aineita, mutta asiantuntijoiden valvonnassa, jotta riskit vähenevät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carr, A. (2015). Las polillas. Weigl Publishers.
 • Stone, D. L., & Stock, T. (2008). El control de polillas: Las bolas de naftalina y otros métodos. https://ir.library.oregonstate.edu/concern/administrative_report_or_publications/hm50ts137

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.