Syö näitä ennen treeniä - 7 terveellistä ruoka-ainetta

Avokadot ovat loistava lisä treenaajan ruokavalioon, sillä niiden sisältämät rasvahapot antavat energiaa ja parantavat fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä. Avokadot sopivat hyvin jokaisen ruokavalioon, sillä ne pitävät kylläisenä pitkään.
Syö näitä ennen treeniä - 7 terveellistä ruoka-ainetta
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaikki eivät halua napostella ennen treenausta tai punttisalille lähtemistä, sillä heidän tavoitteenaan on polttaa kaloreita ja pudottaa painoa. Tämä ei välttämättä ole hyvä idea, sillä treeni on itseasiassa tehokkaampi silloin, kun olet tankannut oikeita ravintoaineita ennen treeniä.

Mitä sinun tulisi syödä ennen treeniä

Valitsemalla terveellisen välipalan ennen treenausta, voit parantaa suorituskykyäsi ja huhkia tehokkaammin, sekä samalla poltat enemmän kaloreita. Ruokkimalla kehoa tehostat kaloreiden palamista, et näännyttämällä. Tyhjällä vatsalla ei kannata treenata.

Jos liikuntahetkesi ei koostu pelkästään yksinkertaisesta aerobisesta harjoituksesta, vaan suoritat myös voimaharjoittelua, on tärkeää että lisäät proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien määrää ravinnossasi.

Älä kuitenkaan syö suurta ateriaa ennen punttisalitreeniä. Paras keino ravita kehoa ennen treeniä on syödä välipala tunti tai puoli tuntia ennen harjoitusta, näin saat kaiken energian irti ravinnostasi ja voit hyödyntää sen terenin aikana.

Jos sinulla on jo hallussasi liikuntasuunnitelma ja haluat tietää mitä sinun kannattaa syödä ennen treenejä, jatka tämän artikkelin lukemista ja lisää tiettyjä ruokia treenausta edeltävään välipalaan.

1. Kasvis- ja hedelmämehut

juo mehuja ennen treeniä

Hedelmistä ja kasviksista valmistetut mehut ovat paras lähde luonnolliselle energialle, joka voi auttaa parantamaan fyysistä suoritusta.

Nämä juomat ovat virkistäviä, helppoja nauttia ja valmistaa, ne nesteyttävät kehoa ja auttavat elimistöä polttamaan rasvaa tehokkaammin.

Suosi etenkin näitä kasviksia mehuja valmistaessasi:

Älä unohda lisätä joukkoon herkullisia hedelmiä:

  • Banaani
  • Omena
  • Päärynä
  • Kiivi
  • Ananas

2. Chia-siemenet

Chia-siementen syöminen on suosittua nykyään, eikä suotta. Chia sisältää runsaasti ravintoaineita ja sillä on loistavia terveysvaikutuksia koko elimistöön.

Chia sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, kuitua, proteiinia ja mineraaleja, jotka auttavat vahvistamaan kehoa ja antavat sille roimasti energiaa.

Chia-siemeniä on helposti saatavilla ruokakaupoista, eikä niiden hinta ole päätähuimaava. Älä kuitenkaan nauti chiaa tuhottomasti, pari ruokalusikallista smoothien sekaan ripoteltuna riittää.

3. Avokado

avokado ja ruoat ennen treeniä

Avokado on herkullinen ja mehevä hedelmä, jolla on tunnetusti suotuisa vaikutus elimistöön. Avokado sisältää rasvahappoja, vitamiineja, antioksidantteja ja muita hyödyllisiä aineksia, jotka soveltuvat moneen eri ruokavalioon ja ateriaan. Avokadoista valmistuvat niin suolaiset kuin makeatkin herkut.

Riippuen päivittäisestä kaloritarpeestasi, voi avokado olla loistava tapa lisätä kunnon annos tervettä energiaa päiviisi, joka parantaa fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.

Syömällä puolikkaan avokadon päivässä kontrolloit myös kolesterolin määrää veressä ja pudotat painoa.

4. Kananmuna

Aikoinaan keskusteltiin kiihkeästi siitä, ovatko kananmunat terveellisiä vai eivät – kananmunan keltuainen kun sisältää kolesterolia. Yleinen mielipide kuitenkin kallistui siihen suuntaan, että kananmunien säännöllinen nauttiminen on turvallista ja hyödyllistä.

Kananmunasta saa runsaasti proteiinia, joka stimuloi laihtumista ja kasvattaa samalla lihasmassaa. Kananmunat sopivat aamiaisruuaksi, etenkin jos treenaat aamuisin.

5. Kaura

kauraa  on hyvä nauttia ennen treeniä

Yksi suosituimmista ja yksinkertaisimmista terveysruuista on vanha tuttu kaura. Kaurasta saa paljon terveellistä kuitua ja muita hyödyllisiä aineksia, jotka tasapainottavat verensokeria, antavat kunnon annoksen energiaa ja tehostavat aineenvaihduntaa sekä suoliston toimintaa.

Kauraa nauttimalla muunnat elimistön rasvavarastot energiaksi. Kaura sisältää vain vähän kaloreita ja kauran sisältämien terveellisten rasvojen ansiosta se suojaa myös sydäntä ja pitää sen terveenä alentamalla kolesterolin määrää veressä.

6. Pähkinät

Pähkinät sisältävät vähemmän vettä kuin tuoreet hedelmät, ja tästä johtuen ne sisältävät myös enemmän kaloreita.

Pähkinöistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja antioksidantteja, ja ne sopivat loistavasti välipalaksi ennen treenausta. Älä kuitenkaan syö pähkinöitä paria kourallista enempää päivässä.

Kun treenaat kovaa, ovat pähkinät loistava keino tyydyttää nälkää ja antaa keholle hyvälaatuista energiaa. Rouskuttele pari kourallista mantelia, saksanpähkinää, pekaania tai maapähkinöitä ennen treenihetkeä, ja huomaat, että jaksat paljon paremmin.

Pähkinöiden sisältämä kuitu hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja tämä tasapainottaa verensokeriarvoja.

7. Kreikkalainen jogurtti

jogurtti on hyvä ruoka ennen treeniä

Kreikkalainen jogurtti pitää huolta vatsasta ja suoliston terveellisestä bakteerikannasta. Lisäksi kreikkalainen jogurtti pitää verensokerin ihanteellisella tasolla.

170 gramman annos kreikkalaista jogurttia pitää sisällään jopa 18 grammaa proteiinia, mikä tekee siitä loistavan välipalan treeniä ennen tai treenin jälkeen, sillä se korjaa lihasvaurioita ja auttaa rakentamaan lihasmassaa.

Muista, että söitpä sitten mitä tahansa ennen treeniä, tärkeintä on oma motivaatiosi liikkumiseen. Kun pysyttelet liikuntaohjelmassasi sinnikkäästi, olet itse vastuussa omasta kehostasi ja terveydestäsi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten aloittaa liikunta, kun on ylipainoa?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten aloittaa liikunta, kun on ylipainoa?

Liikunta kannattaa ehdottomasti kun on ylipainoa, ja tuloksia saadaan aikaan nopeastikin jos ruokavalion ja liikkumisen suhteen ollaan kurinalaisia...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.