Logo image
Logo image

Sydänpussitulehdus: oireet, syyt ja hoito

2 minuuttia
Sydänpussitulehduksen oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin sydänkohtauksen. Tämä vaiva häviää kuitenkin itsestään ja vaatii useimmissa tapauksissa vain tavallisia kipulääkkeitä. Muita toimenpiteitä tarvitaan vain harvoin.
Sydänpussitulehdus: oireet, syyt ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sydänpussitulehdus eli perikardiitti viittaa sydäntä ympäröivän pussinmuotoisen kalvon tulehdukseen. Siinä on kaksi lehteä, joiden välissä on pieni määrä nestettä. Tämä neste toimii voiteluaineena, jotta nämä kaksi kerrosta liukuisivat hyvin edestakaisin.

Sydänpussin tulehtuessa tämän nesteen määrä lisääntyy. Tämä saattaa johtaa sydämen tamponaatioon haitaten sen toimintaa. Useimmissa tapauksissa mitään suurempia ongelmia ei kuitenkaan synny ja sydänpussitulehdus menee ohi itsestään ilman hoitoa. Vakavammat tapaukset vaativat lääkitystä ja vain harvoissa tapauksissa leikkausta.

Sydänpussitulehdus vaikuttaa pääosin 2050-vuotiaisiin miehiin. Joissakin tapauksissa sitä on mahdotonta hoitaa, jolloin sydänpussi voidaan poistaa leikkauksella sen aiheuttamatta vakavia haittoja.

Erilaiset sydänpussitulehdukset

Some figure

Sydänpussitulehdusta on kahdenlaista: akuutti ja krooninen. Niillä on seuraavat piirteet:

 • Akuutti sydänpussitulehdus alkaa äkillisesti ja kestää alle kuusi viikkoa johtaen suhteellisen usein sydänpussin nestekertymään. Sen oireet ovat samankaltaiset kuin sydänkohtauksessa. Vain pienellä osalla potilaista vaiva palaa uudelleen.
 • Krooninen sydänpussitulehdus syntyy sydänpussin paksuuntumisen tai nesteen kertymisen seurauksena. Se kestää yli kuusi viikkoa ja voi johtaa oikean kammion vajaatoimintaan. Tämä tarkoittaa ödeemaa vatsan seudulla, säärten alueella ja nilkoissa. Krooninen sydänpussitulehdus syntyy, kun sydämen ympärille on aiemmin muodostunut sidekudosta, joka painaa sydäntä ja lisää painetta niissä suonissa, jotka kuljettavat verta sydämeen. Näin sydänpussineste seisoo ja kertyy muihin kehonosiin yrittäessään poistua.

Sydänpussitulehduksen syyt

80 %:ssa tapauksia sydänpussitulehduksen syytä on mahdotonta selvittää. Se on kuitenkin hyvin tavallisesti peräisin jonkintyyppisestä infektiosta, hyvin todennäköisesti virusinfektiosta. Joissakin tapauksissa syynä voi olla bakteeri-infektio, mutta vähemmässä määrin, ja vain hyvin harvoissa tapauksissa sydänpussitulehdus voi johtua sieni-infektiosta.

Monissa tapauksissa sydänpussitulehdus ilmenee yhdessä jonkin seuraavan sairauden kanssa:

 • Autoimmuunitaudit
 • Syöpä, mukaan luettuna leukemia
 • AIDS
 • Munuaisten vajaatoiminta
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Tuberkuloosi
 • Reumakuume

Muissa tapauksissa se on suoraan seurausta sydänkohtauksesta, sydänleikkauksesta tai ruumiinvammasta rintakehän alueella. Toisinaan sydänpussitulehdus saattaa syntyä sydänlihastulehduksen, rintakehän alueen sädehoidon tai tiettyjen lääkkeiden käytön seurauksena.

Sydänpussitulehdus: oireet ja diagnoosi

Some figure

Lue myös: Mistä johtuu rintakipu yskiessä?

Akuutin sydänpussitulehduksen tyypillinen oire on hyvin epämiellyttävä pistävä kipu rinnan vasemmalla puolella, rintalastan takana. Jotkut tuntevat kuitenkin vain lievää ja jatkuvaa kipua. Toiset ilmoittavat tuntevansa voimakkuudeltaan eriasteista painetta rinnassa.

Usein myös vasemmassa olkapäässä ja kaulalla tuntuu kipua. Epämukavuus tavallisesti voimistuu yskiessä, syvään hengittäessä tai yöaikaan, ja helpottuu jonkin verran istuessa tai nojatessa hieman eteenpäin.

Kroonisessa sydänpussitulehduksessa rintakipu on tavallisesti se vallitseva oire, mutta tässä sekä akuutissa sydänpussitulehduksessa voi esiintyä muitakin oireita:

 • Sydämentykytys
 • Lämpöily
 • Yskä
 • Jalkojen turvotus
 • Huimaus
 • Pahoinvointi
 • Heikotus
 • Väsymys

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Eteislepatus: oireet ja aiheuttajat

Kuinka sydänpussitulehdus hoidetaan?

Sydänpussitulehduksen lievemmät muodot paranevat yleensä itsestään. Kun lääkäri diagnosoi sydänpussitulehduksen, hän määrää potilaalle kuitenkin todennäköisesti lääkehoidon. Lääkehoito koostuu tyypillisesti kipulääkkeistä, jotka lievittävät kipua ja vähentävät tulehdusta.

Lääkäri saattaa määrätä myös kolkisiiniä vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään tulehduksia toistumasta. Tämä lääke ei kuitenkaan ole turvallinen niille potilaille, joilla on jokin maksa- tai munuaissairaus tai jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä.

Siinä tapauksessa, että nämä lääkkeet eivät tehoa, lääkäri saattaa määrätä kortikosteroideja. Lisäksi jos sydänpussitulehdus johtuu bakteeri-infektiosta, määrätään antibiootteja.

Vakavimmissa tapauksissa, erityisesti jos epäillään sydämen tamponaatiota, lääkäri saattaa poistaa nestettä perikardiosenteesin kautta. Perikardiektomia eli sydänpussin poistoleikkaus on harvoin tarpeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Freixa, X. (2010). Evaluación, manejo y tratamiento de las pericarditis y miocarditis agudas en urgencias. Emergencias, 22(4).
 • Adlam, D., & Forfar, J. C. (2018). Pericardial disease. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.08.002
 • Rahman, A., & Saraswat, A. (2017). Pericarditis. Australian Family Physician.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.